pet. Dec 2nd, 2022

S čim bomo prekrili naša tla, je vselej stvar dobrega premisleka ter vrste prostora. Izbire je veliko, vendar za naš dom ni ustrezna katerakoli rešitev. Če smo v dvomih, si odgovorimo na osnovna vprašanja, kot so, kako trpežne materiale iščemo, katere je lažje čistiti, ali ima kdo v družini alergije, kakšno življenjsko dobo pričakujemo itd. Morda so najbližji odgovor talne ploščice, saj niso priročne zgolj v kopalnicah, temveč tudi v predsobah, kuhinjah, na terasah, v garažah itd. V tem primeru nas mora zanimati, ali imajo talne ploščice dovolj oprijema ter kako odporne so oziroma ali dobro prestanejo tudi velika temperaturna nihanja, ki jih je v zadnjih letih vse več. Nekaj primerov si lahko ogledate na povezavi: https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/talne-ploscice

talne ploščice1

Prava velikost za pravo ceno

Talne ploščice so lahko nadvse raznolikega izgleda ter raznovrstnih dimenzij, nekatere lahko uporabimo tudi na stenah, v naše okolje pa vnesejo dekorativno noto. Največkrat nas zanimajo take, ki so iz porcelan keramike. Zelo popularne so španske, saj gre za kakovostne in priznane izdelke. Po vzorcih imamo na voljo na primer imitacijo betona z dimenzijami 75×75, 100×100 ali 75×150 cm ter cenovno v višini okoli 40,00 EUR, pa tudi imitacijo lesa z dimenzijo 20×120, pri čemer bo cena za m² višja. Zelo zanimive so tudi heksagonske oblike, saj dajejo sodoben in kreativen pridih. Med najdražje se uvrščajo metalno keramične, saj bo treba zanje z okoli 170 EUR za m² brez DDV seči globlje v žep. Redno preverjajmo akcije, ko tovrstne dražje talne ploščice lahko kupimo tudi ceneje.

talne ploščice4

Pravilno vzdrževanje

Za talne ploščice izberimo ustrezna čistilna sredstva. Ponavadi taka čistila tvorijo sloj, ki upočasni nabiranje umazanije. V kolikor smo dosledni, sicer zadostuje le voda, predvsem pa ne uporabljajmo voska ali posebnih sredstev. V vsakem primeru so ključ do dolge življenjske dobe v prvi vrsti kakovostni materiali.