pon. Maj 27th, 2024

Verjetno je to opravilo, ki ga ne počnete radi, vendar ga je treba opraviti. Obstaja veliko načinov, kako se tega lotiti, vendar vas verjetno najbolj zanima, kako prati perilo na preprost način. Zelo pomembno je, da uporabimo pravilno temperaturo vode, da ostanejo oblačila lepa čim dlje. Na koliko stopinj izvesti pranje perila je odvisno od vrste tkanine in vrste umazanije. Novo oblačilo morate oprati vsaj enkrat posebej, preden ga operete z drugimi oblačili, saj so na njem lahko še vedno kemikalije iz proizvodnega procesa. Prepričajte se, da ste prebrali etiketo na novem oblačilu in upoštevali navodila, ki so tam napisana. Da bi se izognili pretiranemu nabiranju grudic na volnenih oblačilih, jih pred vsakim nošenjem nežno obrišite s suho brisačo.

pranje perila

V določenih primerih je potrebna obdelava madežev

Kako prati perilo, če želite podaljšati življenjsko dobo oblačil? Pomembno je, da pralni stroj ravno prav napolnite. Ne preobremenite pralnega stroja s preveliko količino oblačil, saj to zmanjša njegovo učinkovitost pri pravilnem čiščenju oblačil. Pri manjši polnitvi pa lahko pride do precejšnje mehanske poškodbe oblačil (obrabljena tkanina se lahko odstrani v obliki majhnih kroglic). Prav tako stroj napolnite s pravo količino vode za vsako polnjenje; če porabite preveč vode, zapravljate energijo in denar; če porabite premalo vode, bo mešanje težje, kar hitreje obrablja oblačila.

Pri pranju hišnega tekstila poskrbite, da boste morebitne madeže obdelali preden jih boste dali v pralni stroj. Dlje ko se madež zadržuje na materialu, težje ga je odstraniti. Pri pranju otroških oblačil ali drugih majhnih kosov oblačil, kot so robčki in nogavice bodite pozorni, da jih položite v mrežasto vrečko. S tem ta občutljiva oblačila zaščitite pred nepotrebnimi mehanskimi poškodbami. Kako prati perilo, če imate opravka z močno umazanijo ali madeži? V tem primeru pred pranjem pustite oblačila 1-2 uri namakati v topli vodi. To zmanjša mehansko obremenitev vlaken in verjetnost poškodb.

pranje perila1

Na koliko stopinj izvesti pranje perila?

Pranje oblačil s pravilno temperaturo vode je zelo pomembno, da ostanejo lepa čim dlje. Hladna voda je primerna za pranje svetlih barv, rahlo umazanih oblačil in tkanin iz bombaža. Tudi bele tkanine lahko perete v hladni vodi, če nameravate uporabiti pralno sredstvo, ki ne beli. Hladna voda tudi podaljša življenjsko dobo oblačil, saj preprečuje bledenje barv in krčenje (do katerega pride le, če je tkanina izpostavljena zelo visokim temperaturam). Topla voda se dobro obnese pri oblačilih temnih barv, močno obarvanih oblačilih in oblačilih, ki vsebujejo volno.

Če perete otroška oblačila, jih perite v topli vodi, saj se običajno zelo umažejo in jim bo dodatna čistilna moč koristila. Vročo vodo je najbolje uporabiti za močno umazane predmete kot so odstranljive zunanje blazine, zelo umazana otroška oblačila, mastna delovna oblačila in zavese. Zelo vroča voda je primerna za pranje močno umazanih ali obarvanih tkanin, ki jih ni mogoče očistiti v topli ali hladni vodi (npr. svila). Kako prati perilo, če perete bela ali barvna oblačila z vročo vodo? Pri tem je treba biti bolj pozoren. Pri teh vrstah pranja namreč najprej razvrstite vsako barvo na svoj kupček in pazite, da ne mešate temnih oblačil s svetlimi.

pranje perila3

Koliko pralnega sredstva uporabiti?

Naslednja potrebna informacija, ko se seznanjate s tem kako prati perilo je, kakšno količino pralnega sredstva uporabiti. Ne uporabljajte prevelike količine pralnega sredstva; upoštevajte priporočeno doziranje na etiketi saj lahko s pretirano količino poškodujete oblačila in povzročite madeže. Če uporabljate granule poskrbite, da ne zamašijo odprtin za vodo – v njih mora biti dovolj prostora, da lahko voda prosto teče; prepričajte se, da je mehčalec tkanin združljiv s praškom.

Eden najpogostejših razlogov za razbarvanje oblačil je, da so na njih biološke snovi kot so znoj in slina. Izbira praška, ki ne vsebuje fosfatov, je ekološko zavedna, saj 90 odstotkov fosforja v vodi pride naravnost v reke, kjer lahko vstopi v prehranjevalno verigo in povzroči ogromno rast alg, ki povzročajo smrt rib. V skladu z novo zakonodajo EU naj bi fosfate v gospodinjskih detergentih prepovedali prihodnje leto.

pranje perila2