sob. Jul 20th, 2024

Toaleta je eden najpomembnejših prostorov v našem domu, v katerem se dan začne in zaključi pred spanjem. Ta že dolgo ni več namenjena samo skrbi za osebno higieno, temveč vedno bolj postajajo wellness centri v malem, v katerem poleg skrbi za higieno poskrbimo tudi za svoje dobro počutje. Zato ni vseeno, kako je ta prostor opremljen, kakšna je postavitev in osvetlitev ter kakšna kombinacija ploščic v kopalnici ji vnaša občutek topline in domačnosti. Keramično pohištvo je standardno, največkrat v beli barvi, prostora za drzne ideje pa pri tem ni ravno veliko. Ploščice v kopalnici so ena redkih stvari, ki vam dopušča nekaj domiselnosti in oblikovalske svobode. Te vam omogočajo, da ustvarite zanimive barvne in oblikovne variacije.

kombinacija ploščic

Kombinacija ploščic v kopalnici glede na velikost in obliko

Dandanes je na voljo ogromna ponudba keramike, od vseh mogočih velikosti, oblik in materialov. Največkrat je ta še vedno keramika ali porcelan, glede na velikost pa jih uvrščamo med standardne, velike (nad 50 cm), robne in mozaične. Glede na prostor, pohištvo in okus posameznika se nekateri odločijo za enovit videz, drugi pa monotonost razbijejo z drugimi oblikami, največkrat z mozaičnimi elementi na steni, fugami v drugi barvi ali načinom polaganja keramike na tla in steno.

Mozaik največkrat postavimo tam, kamor želimo usmeriti pozornost, naj bo to kje pri ogledalu, na prazni steni ali v tuš kabini. Ta je lahko različnih oblik, od klasičnih kvadratov do trikotnikov in šestkotnikov. Tudi način polaganja keramike lahko naredi bistveno razliko, saj s tem ustvarimo vzorec in linije, ki lahko prostoru dajo monoton videz ali ravno obratno. Največkrat se uporabljata prečni zgib in pol-združenje, pri stenski dekorativni keramiki pa si lahko dovolite tudi diagonalno pritrditev, znan kot vzorec ribje kosti ali rimsko združenje oz. kombinacijo keramike z enakim videzom, vendar različnih velikosti in oblik.

estetika moderne kopalnice

Tudi barve so pomembne

Kombinacija ploščic v kopalnici je lahko precej suhoparna, če uporabljate dvoje ploščic z zelo podobnim odtenkom barve. Če kje velja pravilo »manj je več«, je to pri opremljanju prostorov. Namesto da izberete veliko dekorativnih elementov, jih raje izberite manj, vendar naj bodo ti drzni in izstopajoči. Ne bojte se belih ali sivih stenskih oblog združiti s kakšnimi živobarvnimi zelenimi, rumenimi ali zlatimi elementi, pa naj bo to keramika, kovina ali barva. V zadnjem času so še posebej priljubljeni orientalski motivi, ki prostoru ne vdahnejo samo barvitosti, temveč ga naredijo prijetnega, toplega in domačega. Tisti, ki pa prisegajo na eleganten in monoton videz, pa prostor namesto s keramiko popestrijo z izbiro kopalniškega pohištva v nestandardnih barvah.

kombinacija barv v kopalnici

Ploščice v kopalnici, da ali ne?

Toaletni prostor je eden zahtevnejših za načrtovanje. Po eni strani je to intimni prostor, v katerem preživimo najpomembnejše dele dneva in je zato počutje pomembno, po drugi strani pa mora zadostiti visokim kriterijem gradnje. Navsezadnje je to prostor, kjer se v enem združuje velika vlaga, voda in temperaturna nihanja, zato je kvalitetna izvedba še kako pomembna. Keramika je dolgo časa veljala za edino pravo rešitev v toaletnih prostorih in v večini primerov še vedno prevladuje, se pa v sodobnem interierju že kažejo nove rešitve v obliki polaganja keramike le do določene višine ali ob kritičnih mestih (na primer okrog tuša ali kadi), dekorativne obdelave sten z vodoodpornimi premazi, epoksidnih premazov, marmorja, kamna in tudi lesa.

Pri tem je smiselno razmisliti o velikosti prostora. V manjših toaletah lahko z uporabo premazov optično povečate prostor, medtem ko lahko kombinacija ploščic v kopalnici večjih dimenzij le-to vizualno pomanjša.  Morda se vam zdaj poraja vprašanje o trajnosti in praktičnosti teh rešitev. Ob ustrezni vgradnji, obdelavi in zaščiti so lahko popolnoma konkurenčne keramiki, je pa ta po našem mnenju še vedno najbolj ugodna in enostavna za vzdrževanje.

kombinacija mozaik ploščic