čet. Jun 20th, 2024

V prvi vrsti je vaše zdravje in seveda zdravje glavne mišice- srca, ki je zelo pomembna za življenje. Je črpalka, ki skrbi za številne procese in je zadolžena za to, da po naših žilah teče kri. Kadar se človeško telo stara, se prav tako določene funkcije upočasnijo, in hitreje pride do kakšnih bolezenskih stanj. Da bi se le-teh očuvali, vam predlagamo, da se ob morebitnih težavah prijavite za ultrazvok srca, obiščete specialista ali greste na meritev sestave telesa.

Tam vam po seznamu prikažejo sestavo mineralov, vitaminov in drugega ter vas tudi opozorijo, kje je pomanjkanje. Za zdravje srce je zelo pomembno, da telo vsebuje določena mikrohranila ter minerale in vitamine, kot je to na primer: https://www.hisa-zdravja.si/now-selen-100-ug-100-tablet/. Pomanjkanje tega hranila lahko vodi v težave srca, neplodnost, arteriosklerozo in številnih drugih bolezni.

Prehitite sindrome in pravočasno opravite ultrazvok srca

Včasih je zato, da ohranjamo zdravo telo, treba tudi opraviti kak preventivni pregled, ki vam da vpogled v samo stanje. Takšni pregledi so popolnoma neinvazivni, neboleči ter neškodljivi. Ultrazvok srca je odlična metoda za odkrivanje in tudi spremljanje morebitnih težav. Zaradi njegove izredno nazorne prikazne slike omogoča čudovit pregled nad srčnimi strukturami in gibanjem krvi ven in noter.

ultrazvok srca

S postopkom nam ultrazvok srca omogoča vpogled v:

 • delovanje, torej raztezanje in krčenje levega in desnega prekata,
 • velikost ter obliko votlin in velikih žil,
 • stanja perikarda,
 • prikaz raznih tvorb, kot so strdki in tumorji,
 • kakšne so zaklopke in kako le-te delujejo,
 • ter morebitne napačne povezave med votlinami, ki so lahko pridobljene ali prirojene.

Na sam ultrazvok srca se ni treba pripravljati, saj lahko pred njim normalno jeste in pijete. Prav tako, če morda jemljete kakšna zdravila ali dodatke, kot so selen tablete, jih normalno pojeste kot predpisano, če vam zdravnik ne naroči drugače. Za preiskavo je treba le sleči zgornji del oblačil, saj se aparature nameščajo na prsni koš.

 

Poteka pa tako, da se uležete na svoj levi bok, z levo roko pod glavo in mirno ležite. Specialist vam daje navodila, ki se jih držite, da lahko postopek poteka nemoteno.

Trajanje je v okvirjih 20 do 60 minut. Če imate nenadne težave, vam morda primanjkuje hranila, zato vam lahko zdravnik predpiše selen tablete, ki vam bodo pomagale in v veliki verjetnosti tudi rešile ta problem. Vendar nikar ne pretiravajte z odmerjanjem, saj lahko pride do pojava slabosti, izpadanja las, driske in drugih neprijetnih sindromov. Držite se predpisanega in zaščitite svoje telo.

Mikroelementi selen tablete

selen tablete

Hranilo selen je eno izmed 60-ih esencialnih, ki so potrebni za normalno delovanje našega telesa. Opravlja pomembno nalogo in biološke funkcije, ter je tisti, ki vpliva na normalno delovanje organizma. Pomemben je v:

 • mehanizmu delovanja ščitničnih hormonov,
 • nastanku DNK,
 • zaščiti telesa pred oksidativnimi okužbami in poškodbami,
 • reprodukciji ter
 • plodnosti in regulaciji celične rasti.

Ker sam ne nastaja v našem telesu, ga moramo vanj vnesti s hrano. To hranilo prehaja v hrano oz. sama živila preko zemlje, medtem ko rastejo. Zaradi težave premajhnega odstotka le-tega, pa se priporoča uživanje prehranskega dopolnila v obliki selen tablete, ki vsebuje zadosten odstotek, ki ga telo na dnevni bazi potrebuje.

V živilih ga najdemo največ v brazilskih oreščkih, tuni, sardinah, govejem in puranjem mesu, telečjih jetrih, piščančjem mesu, leči, rjavem rižu, jajcih in ovsu.

Kako pa prepoznamo, da nam ga v telesu primanjkuje?

Kratkoročno boste to opazili s simptomi slabosti, vrtoglavice in izgubi teka. Gledano dolgoročno, pa lahko njegovo pomanjkanje vodi v simptome, kot so:

 • srčnih aritmij in njegovega popuščanja,
 • slabo delovanje imunskega sistema,
 • slabše delovanje ščitnice,
 • slabše reproduktivne in kognitivne funkcije.

Klinični znaki, da vam ga primanjkuje, se kažejo prav tako v belih lisah na nohtih ter tanjših laseh. Če zaznate, da vam črpalka ne deluje pravilno, vam svetujemo ultrazvok srca, kjer se predhodno prepričate, da je vse v redu.

Ko vnesemo v vsakdan selen tablete, se stanje izboljša. Če se stanje ne zdravi oz. se dolgoročno ne ugotovi, lahko privede do bolezni, imenovane Keshanova bolezen. Prizadene predvsem nosečnice in otroke. Kaže pa se kot bolezen srčne mišice in ožilja, kar privede do njihovega popuščanja in disfunkcije.

Tukaj so hitro prizadeti predvsem ljudje z enolično prehrano, nizko energetskimi dietami, vegani in tisti z dieto z malo beljakovin. Če opažate kakšne sindrome, vam svetujemo, da greste na meritev mikrohranil v telesu, ter po potrebi povprašate za selen tablete, ki vam bodo skupaj z vitaminom E, odlično koristile.

Za zdrav telesni motor je torej v prvi vrsti pomembna raznovrstna prehrana, veliko gibanja, da pospešimo utrip ter poženemo kri po žilah, ob morebitnih težavah, ultrazvok srca, ter za odlično delovanje brez težav, predvsem pri moških, poseganje po prehranskih dopolnilih, kot so selen tablete.