sre. Feb 1st, 2023

Zaradi nenehne izpostavljenosti različnim zunanjim in notranjim vplivom naša koža lahko izgublja napetost, postaja poroženela ali pa se na njej pričnejo kazati različne reakcije v obliki izpuščajev, aken, luščenja in številne druge tegobe. Eden izmed naših pomočnikov je v takih primerih lahko kakovosten piling, ki se ga poslužujemo enkrat do dvakrat na teden. S tem postopkom pospešimo obnovitvene procese ter vnos hranilnih snovi, o čemer si lahko preberete več na naslednji povezavi: https://missha.si/oddelek/nega-obraza/pilingi/. Pri tem uporabljamo pretežno različne preparate, ki so na voljo v drogerijah, ponudbo pa lahko preverimo tudi na spletu, kot je na primer na voljo pri podjetju Missha.

V kolikor pa potrebujemo nekoliko bolj intenziven tretma, bo prava rešitev za nas mikrodermoabrazija, pri kateri gre za precizno odstranjevanje plasti kože z aparatom v kozmetičnem salonu. Mikrodermoabrazija cena ter postopek zanjo sta relativno ugodna, nam lahko pomaga odpraviti določene nepravilnosti, zato velja razmisliti o njeni občasni uporabi v naši negovalni rutini. Preverimo različne ponudnike, mednje spada med drugim tudi Rehamed, in skupaj z njimi poiščimo najboljši način za odpravljanje motenj.

Piling kot odgovor na kožne težave – katere vrste poznamo?

Piling lahko razdelimo v dve kategoriji glede na način delovanja, in sicer:

  • kemični ter
  • mehanski

Kemični piling deluje s pomočjo sestavin, kot sta AHA oziroma alfa hidroksi in BHA ali beta hidroksi kislina. Med AHA kisline se na primer uvrščajo glikolna, mlečna, citronska in druge, med BHA pa salicilna. Odstranjujejo odvečni sebum oziroma to, kar izločijo lojnice, ter odmašijo ter očistijo pore. Prve so primerne za suho in zrelo, slednja pa bolj za mastno polt.

Mehanski način pa vključuje razne gele, ki vsebujejo trše drobne delce, ki med trenjem odstranjujejo odmrle kožne celice. Ta trša zrnca so lahko narejena iz naravnih surovin, kot na primer iz bambusa, kremena v kombinaciji z jojobo ali delci iz mareličnih jedrc in podobno, vendar pred uporabo oziroma že pred samim nakupom preverimo, če so 100 % rastlinskega izvora, v kolikor ne želimo uporabljati morebitnih umetnih snovi. Poleg tega se posvetujmo s strokovnjaki glede tega, ali oziroma kateri piling je primeren za določen predel našega telesa, saj nekateri recimo odsvetujejo uporabo mehanskega na obrazu.

Najprej lahko poskusimo piling s sestavinami iz domače kuhinje

Preden se podamo v nakup določenega izdelka, lahko preizkusimo določene recepte kar z živili, ki jih imamo pri roki doma v svojem hladilniku ali shrambi. Zelo preprost ter nežen je piling z jabolkom in neprocesiranim oziroma surovim medom, v katerem bomo združili učinkovanje sadnih kislin z antibakterijskimi lastnostmi surovega medu. Potrebujemo zgolj eno zrelo jabolko ter pol žličke medu, dodamo pa lahko tudi pol žličke katerega izmed olj, kot je npr. jojobino, kokosovo, vrtnično ali svetlinovo oziroma drugo ustrezno olje. Postopek je nadvse nezapleten:

  • Jabolko olupimo ter zmeljemo in dodamo ostale sestavine.
  • Zmes nanesemo in pustimo učinkovati pet minut, nato jo speremo z vodo.

piling

Uporabimo lahko tudi banane, jagode, vrtnične cvetove, grški jogurt, mlete ovsene kosmiče, cimet in drugo. Možna je tudi uporaba kave, sladkorja in soli ter soda bikarbone, vendar tu velja ponovno opozoriti, da morda naš obraz ne bo dobro prenašal tovrstnih trših delcev, zato utegnejo boljše delovati na ostalih delih telesa. Preverjajmo, kaj nam ustreza, da najdemo tiste kombinacije, ki nam bodo povrnile sijaj in svežino. Nato pa lahko poskusimo tudi s kupljenimi izdelki in primerjajmo izboljšave glede na naštete metode. V primeru reakcij se posvetujmo z dermatologom.

Mikrodermoabrazija za zahtevnejše nevšečnosti

Kadar ne dosežemo bistvenih rezultatov z nežnejšimi metodami, utegne biti za nas učinkovita mikrodermoabrazija. Pigmentacije kot posledica izpostavljenosti soncu, neenakomeren ten, tanjše gubice in strije, brazgotine zaradi aken ali zamašene pore so dober razlog za obisk specialista. Mikrodermoabrazija ni invazivna, obstaja pa nekaj variacij izvedbe tega postopka, in sicer od uporabe diamantnih konic do različnih stopenj kristalov aluminijevega oksida. Mikrodermoabrazija dviguje raven kolagena ter elastina, z njo pa lahko nadzorujemo izsušenost in izboljšamo prenos koristnih snovi iz različnih kozmetičnih preparatov, ki jih naknadno nanesemo.

V katerih primerih je mikrodermoabrazija odsvetovana?

Pri nekaterih stanjih ni dobro, da se odločimo za ta postopek.  Vsi, ki imajo težave, kot so:

  • herpes,
  • psoriaza,
  • ekcem,
  • rozacea,
  • popokane kapilare,
  • aktivne sončne opekline

mikrodermoabrazija

in druge podobne tegobe, naj se ji raje izognejo. Ravno tako ne pride v poštev, če smo v zadnjih šestih mesecih jemali zdravila proti aknam, pa tudi pri temnejši polti. V obeh primerih namreč povečamo možnost za nastanek brazgotin ali pa pride celo do depigmentacije, zato je vselej smiselno najprej narediti test na manjšem predelu. Ne sončimo in depilirajmo se vsaj en teden pred terapijo.

Mikrodermoabrazija cena in popusti

En tretma nas bo v povprečju stal 50,00 EUR, s popusti pa tudi precej manj. Povprašajmo ponudnike, kot je Rehamed in druge, za paketno ponudbo in druge ugodnosti. Kot navedeno na začetku, pa lahko torej najprej testiramo izdelke za piling, kot jih ponuja Missha in podobna podjetja, saj bomo morda z manj stroški uspeli rešiti nekatere težave.