pon. Apr 15th, 2024

Vsi, ki ste ponosni starši, zagotovo dobro veste, kako je, če imate doma nadobudnega malčka, ki kar kliče po vaši pozornosti čez dan in prav tako zvečer, ko je čas za spanje. Seveda si vsak starš ustvari želeno rutino in način, ki pri otroku deluje. Pa vendar je več kot dobrodošlo, da veste in ste odprti tudi za druge načine in tehnike za uspavanje dojenčka, ki jih lahko omogočijo najlepše otroške pravljice za lahko noč.

Da bosta spanje in dnevna igra potekala sproščeno, je pomembno, da se malček dovolj naspi in je dobre volje. Zato vam priporočamo, da si pogledate te nasvete, ki jih lahko kasneje tudi uporabite v svoji vsakodnevni rutini.

pravljice za lahko noč

Tehnike za uspavanje dojenčka iz teorije v prakso

Najprej morate biti seveda vi pripravljeni na to, da boste ustvarili novo navado oz. rutino, ki se ji bo otrok moral prilagoditi. Kaj s tem mislimo?

Da se bo vzpostavila zdrava doza spanca, dobre volje in igrivosti, je dobro, da uspavanje dojenčka poteka po nekem postopku in gre v rutino:

 • uredite časovnico, v kateri naj bi bil otrokov čas za spanje. Priporočeno je okvirno okoli 7 ure zvečer,
 • otroka poljubkujete in mu predstavite spalno rutino, ter ga s tem čim prej navadite na spanje v svoji posteljici, ki je lahko čisto blizu vas;
 • mu za lažjo spanje uvedete kakšno »niniko«, kot je na primer medvedek, odejica in podobno;
 • mu rahlo pojete, ga mirite z besedami, rahlo zibate, gugate v ležalniku ali mu predvajate otroške pravljice za lahko noč, ki ga bodo ob glasu dedkov in babic, zagotovo nežno uspavali – tukaj je pomembno vztrajati!
 • Poskusite se ravnati po tem, da vam otrok med dojenjem ne zaspi, saj bo to prekinilo rutino, ko ga boste položili nazaj v posteljico.
 • Velikokrat pomagajo tudi ritual, kot je: hranjenje, previjanje, kopanje, masaža otroka, pestovanje, pesmica ali pravljice za lahko noč.
 • Toplo vam priporočamo, da tudi spremljate signale malčka, ko vam kaže, da je utrujen. Na primer zehanje, mencanje oči, razdražljivost, izguba zanimanja nad igro in drugimi ljudmi.
 • Včasih pomaga že to, da kakšno uro pred rutino, začnete zastirati zavese, temniti luči, se pripravljati za hranjenje ali branje pravljic.
 • Ko se otrok zbudi sredi noči, boste seveda naredili vse, kar je v vaši moči, da ga uspavate nazaj. Vendar previdno, premislite, kako boste to storili, saj se to zagozdi v otroške možgane in sčasoma več brez te rutine ne bo želel zaspati. Predlagamo, da ga poskusite umiriti kar v njegovi posteljici, ga položiti nazaj v spalni položaj, ga rahlo masirati, mu peti in podobno.
 • S partnerjem bodita enotna, tako da uporabljata iste načine za uspavanje dojenčka, ki se jih držita. Skupaj vztrajajta in nato žanjita uspehe.
  pravljice za lahko noč1.1

Glede tega, katere pesmice ali otroške pravljice za lahko noč so primerne, boste slej kot prej ugotovili sami, ko jih boste začeli predvajati in videli odziv svojega dojenčka. Čas spanja je pomemben, zato glejte, da bo vaš:

 • novorojenček spal od 15-18 ur (dan in noč),
 • od 1-8 mesecev naj spi od 14-15 ur,
 • od 8 mesecev do 3 let pa 12-14 ur.

Po in med tem obdobju, se že vzpostavijo vzorci spanja iz jasli in vrtca, ki se jih otrok navadi in po katerih boste to opazili tudi med prostimi dnevi. Sledite in opazujte obnašanje, saj vam bo točno pokazal, kako se počuti in kaj potrebuje.

spanec1

Predavanja in delavnice za uspavanje dojenčka

Več kot odlična izbira so prav tako delavnice, ki jih lahko poiščete na spletu in se jih udeležite, saj se boste tako lahko naučili več o raznih tehnikah za uspavanje in dnevnih rutinah, ki vam bodo dale samozavest in ob enem ustvarile priložnosti, ki jih lahko uporabite in si s tem poenostavite čas. Če boste zadovoljni in srečni vi, bo takšen prav tako vaš otrok!

pravljice za lahko noč2

Odkrijte najlepše otroške pravljice za lahko noč

Kadar boste uvedli lepo spalno rutino in bo uspavanje dojenčka lažje, boste imeli čas, da po spletu pobrskate za otroške pravljice za lahko noč, ki bodo preko nežnih glasov dedkov in babic, vašega malčka nežno zazibale v kakovosten spanec. Na voljo so najrazličnejše slovenske pravljice, ki so tematsko razdeljene tako, da jih lahko predvajate tudi čez dan v ozadju, med samo igro.

Na voljo so teme, kot so: o strahovih, čustvih, o medvrstniškem nasilju, odnosih, nestrpnosti, logopedske pravljice in več.

Izbirate lahko med pravljicami, v katerih so glavni karakterji živali, letni časi, pravljične vile, princeske, kralji in tudi izmišljeni karakterji, ki otroku pridno urijo domišljijo.

Za lahko noč in uspavanje dojenčka, so odlične pravljice tiste, ki so mirne, z nežno glasbo klavirja ali kitare ter vibrirajočim glasom starejših občanov, igralcev in pripovedovalcev. Njihov glas da izbranim pravljicam tisto piko na i in naredi vzdušje še posebej privlačno.

Za uspavanje dojenčka do mnoge otroške pravljice za lahko noč varna in enostavna izbira, saj jih lahko predvajate na katerikoli napravi. Vse, kar potrebujete, so mobilni podatki ali povezava z internetom. Priročne so prav tako video pravljice, ki jih lahko malo starejši otroci gledajo, kar jih zamoti in po času tudi uspava.

pravljice