pon. Apr 15th, 2024

Pomlad je letni čas, primeren za renovacijo in čiščenje zunanjega in notranjega dela hiše. Mnogo starih stavb se v tem času začne obnavljati, saj je veliko delov že zastarelih in potrebnih svežega in modernega videza. Sem spada tudi menjava oken. Cena, ki je tukaj dejavnik povpraševanja, ne bi smela igrati tako velike vloge, saj nekaj takega uredite le 1x in zato morajo biti le-ta izbrana kakovostno. Skupaj z elementi, ki jih želite, in načinom odpiranja, ki vam je domač.

Ker se vprašanje, koliko stane menjava oken na hiši, pojavlja že kar pogosto, vam bomo danes nanj poskusili čim boljše odgovoriti in vam pojasniti, zakaj je izbira kakovosti in dolgotrajnosti tako zelo pomembna.

   menjava oken1

Cenik alternacije

Kadar se odločite za alternacijo, se zadaj zagotovo skriva en tehten razlog, zaradi katerega želite stopiti v ta postopek. Še vedno pa se vam v glavi poraja vprašanje: koliko stane menjava oken na hiši, na katerega vam bomo tudi odgovorili kasneje v članku. Nanj pa bi vam znali odgovoriti tudi vsi strokovnjaki in prodajalci za vgradnje in montaže.

Danes je na trgu že veliko ponudnikov, ki se tepejo za vašo pozornost, zato izberite pametno in se pred nakupom seveda pozanimajte glede kakovosti, trajnosti in drugih lastnosti, ki bi jih želeli ob sami renovaciji.

Ocenitev za izračun cenika, je odvisna od:

 • velikosti in števila elementov,
 • izbire materiala,
 • energijske učinkovitosti,
 • sestave: profili, steklo in okovje;
 • barve: ob izbiri je seveda najugodnejša bela barva. Vse imitacije, dekorji iz zunanje ali notranje strani dodatno dvignejo vrednost tudi za več odstotkov.
 • Izbire profila: glede na želje in potrebe, se ugodnost zmanjšuje.
 • zasteklitve: osnovno ali termopan steklo vsebuje dvojno zasteklitev, zraven katere se priporočajo prav tako distančniki TGI, ki zmanjšajo toplotno prevodnost in preprečujejo nastanek vlage na notranjih robovih. Na voljo tudi 3 ali 4-kratna zasteklitev.
 • odstranjevanje in montaža novih;
 • morebitni dodatki, kot so zaščita pred insekti, rolete in podobno.

Glede na želje, potrebe in videz, se skladno spreminjajo tudi ceniki.

menjava oken.3

Koliko stane menjava oken na hiši?

Povprečno boste za osnovne PVC elemente, ki imajo malo slabšo izolacijo, plačali od 110 – 330 €/ kos. Tukaj je ponovno odvisno od izbire velikosti, barve in podobno. Na voljo so vam še možnosti materialov: lesena, ALU ali les-ALU.

Vse slednje variacije so višjecenovne, imajo boljšo toplotno in zvočno izolacijo, so odporne proti vremenskim vplivom, so trpežnejše in nekatere imajo prav tako protivlomno zaščito. V povprečju te vrste lahko kupite že od 160 € – 410 €/ kos, ponekod še višje.

menjava oken2

Zakaj menjava oken? Cena staro za novo

Veliko število objektov ima še zmeraj vgrajena stara okna, katera so že oddelala svoja leta in so potrebna zamenjave. Če povzamemo, so na teh starih stavbah prevladovali leseni elementi, ki jih je bilo treba veliko več negovati in vzdrževati, kot je to dandanes potrebno. Le te so energetsko slabo prevajale in so bile zime zato kar hladne, in poletja vroča, glede na zrak, ki je uhajal v notranjost.

Danes vam glede na materiale, profile in zasteklitev, več ni treba skrbeti, da bi vas pozimi zeblo in vam poleti bilo prevroče. Novosti vam omogočajo visoko energijsko zaščito, trpežnost, preprečitev vdora, vlage in več. Izplača se zamenjati staro za novo, saj vam mojstri stara hitro izrežejo ven, in nova zmontirajo noter, tudi v nekaj dneh, odvisno od števila in vaših zahtev. Zraven imate možnost izbirati tudi med komarniki, roloji ali roletami.

Prednosti, ki jih pridobite z zamenjavo, so zraven vprašanja, koliko stane menjava oken na hiši, naslednja:

 • energetska varčnost: prihranite pri strošku za ogrevanje in hlajenje;
 • visoka mera zvočne in toplotne izolacije;
 • odpornost proti zunanjim vremenskim vplivom;
 • zamenjava dotrajanih in starih videzov v sodobne in moderne;
 • protivlomna zaščita;
 • dolgo življenjsko dobo elementa;
 • obstojnost, trdnost in stabilnost.

Možnosti subvencioniranja

V primeru, da bi za menjavo potrebovali pomoč, lahko zaprosite zanjo na Eko skladu, kjer vam omogočijo subvencijo v višini 20 % stroškov naložbe. Pazite le, da ne presegate več kot 150 € na m2 zamenjanih elementov. Ti stroški vključujejo: odstranitev, nakup in vgradnjo novih elementov; nakup in vgradnjo senčil, polic ter popravilo in obdelavo špalet.

menjava oken.4

Kakšen je potek tega projekta?

Odlično je, da pridobite ponudbe od različnih podjetij, med katerimi se nato odločite za tiste, ki se vam zdijo najprimernejši. Nato oddate vlogo za subvencijo na Eko sklade, kjer prejmete odločbo o sofinanciranju ter izplačilo subvencije, predvidoma v roku 60-ih dni. Vloge se lahko oddajo kadarkoli v letu in veljajo le za vgradnjo oz. menjavo lesenih vertikalnih in strešnih oken ter za stavbe, ki imajo gradbeno dovoljenje izdano pred julijem 2010.

menjava oken1.1

Kdo je upravičen za oddajo vloge?

Vlogo lahko oddasta lastnik ali solastnik stavbe; družinski član lastnika nepremičnine ali stavbe ter najemnik nepremičnine, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva.

Stavba oz. nepremičnina, kjer bo izveden ukrep, mora biti izključno v lasti fizične osebe/ oseb. Tukaj ne šteje fizična oseba, ki je samostojni podjetnik ali oseba, ki samostojno opravlja dejavnost kot poklic in je registriran za opravljanje dejavnosti na osnovi posebnega zakona.

Priporočamo vam, da se pred samo izvedbo posvetujete o vseh možnostih, ki jih imate in različne strokovnjake povprašate, koliko stane menjava oken na hiši, kakšni so dobavni roki in roki izvedbe. Več informacij, kot boste imeli, lažje boste postopek koordinirali in se odločili za pravilno izvedbo kakovostnih in dolgotrajnih elementov.