sob. Jul 20th, 2024

Le kdo bi se uprl pogledu na raznobarvna in razgibana lesena igrala za malčke, na katerih se veselo, spontano in nagajivo urijo naši otroci? Zato, da je lahko igra tako brezskrbna, pa je treba redno negovati ter obnavljati izbrana igrala. Najboljša izbira za to, so barve za les in njegovo zaščito, ki so kakovostne, odporne proti raznim vremenskim vplivom, prehitrim prhnenjem in sivenjem samega materiala.

Lesena igrala so ob proizvodnji določenih proizvajalcev, že globinsko impregnirana. Kar pomeni, da boste lahko te materiale kasneje tudi lažje negovati in obnavljati. Za kakovostno izbiro raznih zunanjih otroških hišic, plezal, toboganov in podobno, poskusite pobrskati po spletnih trgovinah, kot je na primer Svet igral, in si poglejte raznoliko izbiro za malčke.

zunannja igrala2

Lesena igrala za malčke in uporaba premazov ter barve za les

Velikokrat boste našli različna igrala, ki bodo izdelana iz raznih iglavcev neodpornih vrst, kot so na primer:

 • jesen, bor, macesen, smreka in jekla.

Ker je les živ organizem, se pod vplivom vlage ter razgibanih temperatur, krči in nabreka. Ultravijolični žarki brez zaščite začnejo razkrajati lignin, zaradi česa, posledično postane ta material hrapav, suh in siv. Hitreje ga napadejo razni insekti in mikroorganizmi, ki ga začnejo razgrajati. Zato vam svetujemo, da zaščitite vsak izdelek, ki bo izpostavljen zunanjim vplivom, s pravilno izbiro premaznega sredstva ter barve za les.

Ponekod je tako, da so kupljeni izdelki že globinsko impregnirani oz. zaščiteni z osnovnim premazom, tako da je vaša nadaljnja naloga, da jih čez čas ponovno premažete s primerno lazuro ali kakšno barvo na vodni osnovi, ki bo zaščitila in ob enem poudarila lepoto vrtnega izdelka. Pomembno je tudi, da jih pregledate vsaj enkrat na leto, za gnezda insektov ter morda kdaj privijete kak vijak nazaj na svoje mesto.

Pregled za lesena igrala je pomemben za varnost otrok in hišnih ljubljenčkov, tako da predlagamo skrbnost in primerno vzdrževanje.

zunanja igrala

Različne barve za les in njegovo zaščito

Ko boste nanesli osnovno zaščito ali želeno barvo, lahko po želji dodate še lazurni premaz, ki bo učinkovito upočasnil proces staranja in sivenja lesa. Še posebej je potrebna zaščita takrat, kadar imamo lesena igrala. Ko se jih boste odločili barvati, vam svetujemo, da izberete suh dan, brez dežja in megle, saj lahko visoka zračna vlaga vpliva na sušenje.

Če opazite na materialu kakšne nečistoče, maščobe ali stare praske, jih enostavno odstranite z redčilom ali toploto. Material rahlo obrusite in ga najprej zaščitite z impregnacijskim sredstvom, ki bo odlična zaščita pred biološkimi vplivi. Po tem še nanesite površinski premaz, ki pa bo nudil zadostno zaščito pred raznimi vremenskimi vplivi.

razlicni premazi za les

V tem primeru izberite tankoslojne in paroprepustne premaze, ki omogočajo dihati in ob enem jih boste lahko enostavno obnavljali. Ti premazi so na vodni osnovi in so najboljši za takšno vrsto zaščite. Če morda ne veste, čemu služijo pokrivni premazi in lazure, vam povemo, da:

 • Pokrivni premazi

Zaščitijo material in ga obenem dekorirajo ter pri tem teksturo povsem prekrijejo, zato so tudi najprimernejši za dekoracije manj plemenitih ali poškodovanih vrst lesenih materialov: oken, vrat, ter tudi za igrala, ograje in podobno. Odlikujejo jih enostavnost uporabe, obstojnost, hitro sušenje, možnost izbire več barvnih tonov.

 • Lazure

Na drugi strani pa so prosojni premazi, ki na površini ustvarijo elastičen in tanek film. Ti prosojni mikropigmenti nato z vezivom nežno prodirajo v les ter ga zaščitijo pred raznimi vplivi okolja in pri tem ohranjajo ter poudarjajo samo naravno teksturo. Z dodatkom vodoodporne snovi preprečuje vdor vode, v odprte lesne pore in s tem povezano nastajanje razpok in nabrekanje samega materiala.

vzdrzevanje lesa

Napake in nasveti za zaščito ter izbira barve za les

Ker je v vsakem delu prostor za napake in zmote, se lahko tudi pri sami izbiri pravilne lazure in barve, kaj hitro to pripeti. Poglejmo si nekaj nasvetov za ustrezno izbiro barve za les:

 • kadar kupite premaz, lazuro ali barvo, zmeraj preberite nasvete za uporabo, na embalaži;
 • brezbarvne lazure brez UV filtrov ne priporočamo kot samostojen premaz za izdelke, ki so izpostavljeni zunanjim vplivom;
 • pri barvanju, izdelke zmeraj postavite vodoravni položaj;
 • če so predmeti pritrjeni, jih začnite barvati od zadaj naprej in od spodaj navzgor;
 • kadar obnavljate stare lazure, zmeraj izberite svetlejšo nianso od prvotne ali prvotno zmešajte skupaj z brezbarvno, ki je ustrezne kakovosti;
 • barvo nanašajte v več tankih slojih ter v časovnih presledkih, iz navodil;
 • večje površine barvajte celotno in na enkrat – ne prekinjajte dela;
 • morebitne madeže, ki nastanejo ob barvanju, še sveže odstranite z redčilom kot prav tako uporabljeno orodje, s katerim ste barvali.
  osvezitev lesa

Napake:

 • slabo očiščena podlaga, s prisotnostjo maščob – premaz se ne bo prijel;
 • opustitev brušenja materiala – privede do grobe površine;
 • premaz nanesen v enkratnem, debelem sloju – nastanek razpok in nagrbančenosti;
 • zaščita brez UV filtra – pripelje do hitre »posivitve« lesa;
 • prenizka osušenost – naredijo se temne nianse;
 • prehitro nanašanje premazov – mehak in neodporen sloj;
 • previsoka vlaga ali prenizka temperatura – premaz se ne bo sušil.

Za ohranjanje dobrih lastnosti lesa je treba izbrati kakovostne premaze in barve za les, ki ga bodo ohranjale zdravega in lepega še dolga leta. Če bi želeli svojim otrokom ustvariti igrivo dvorišče, pobrskajte po spletu za lesena igrala, ki jih ponujajo razna podjetja, kot je na primer Svet igral. Le-te čez leto pridno vzdržujte in nato še samo opazujte svoje vesele malčke, kako uživajo ob brezskrbnem igranju.