pon. Maj 27th, 2024

Je vaša kopalnica dotrajana in bi jo želeli prenoviti? Morda se tega želite lotiti kar sami? Pa poglejmo, na kaj je treba biti pozoren, če se odločite za prenovo v lastni režiji, in kakšni so novi trendi. Eno od osrednjih vprašanj je seveda, katere ploščice za kopalnico so najboljše.

Pomembno je vedeti, da takšna prenova zahteva najprej izvedbo potrebnih gradbenih oziroma vodovodnih in tudi kanalizacijskih del. Šele nato se lahko lotite izbire svojih najljubših ploščic. Ko so torej vsa potrebna dela opravljena, so na vrsti keramičarska dela, ki pa morajo biti izvedena natančno in sistematsko, tako da vam bo po prenovi omogočena dolgoletna uporaba.

ploščice v kopalnici

Unikatna keramika lahko na prav poseben način popestri prostor

Ker si običajno pod pojmom ‘unikaten’ predstavljamo nekaj izstopajočega, barvitega, živahnega, je treba poudariti, da tudi če ste ljubitelj bolj klasičnih vzorcev, boste zagotovo med pestro izbiro barv in materialov našli tudi bolj umirjene, nevtralne ploščice za kopalnico, ki jih zagotavlja kakovostna unikatna keramika. Nekaj primerov takšne kopalniške opreme lahko najdete na tej povezavi: https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/unikatna-keramika, kjer vas čaka pestra izbira barvnih odtenkov in materialov • od porcelana do rdeče gline.

Najpriljubljenejši material, iz katerega je izdelana sodobna unikatna keramika, je zagotovo porcelan. Ta je na voljo v dveh različnih izvedbah, in sicer v mat ali sijajni izvedbi.

velike ploščice v kopalnici

Kako običajno poteka prenova?

Pred začetkom samega polaganja morate najprej pripraviti celotno površino, ki je predvidena za polaganje. Nato sledi tako imenovana hidroizolacija, s katero boste beton zaščitili pred neželenim pronicanjem vode. Potem se lahko lotite lepljenja, vendar pri tem nujno uporabite kakovostno lepilo in preverite, če je res namenjeno polaganju. Na splošno velja posebna pozornost pri nakupu izdelkov, zato res dobro preverite vse certifikate, saj je zelo pomembno, da uporabite izdelke s točno določenim namenom uporabe.

Ko so ploščice za kopalnico položene, sledi fugiranje. Za fugiranje je priporočljiva uporaba fugirne mase, ki je odporna proti vodi in plesni ter ohranja obstojnost barv. Na koncu je potrebno še zatesniti vse navpične, vodoravne in naklonske stike.

prenova kopalnice

Katere ploščice za kopalnico so najbolj priljubljene?

Trg na področju kopalniške opreme je zelo bogat in na voljo so izdelki za vse okuse. Ljubitelji tradicionalnih, nevtralnejših odtenkov, v katere je odeta najkakovostnejša unikatna keramika, še vedno prisegajo na belo in sivo, ki sta med barvami še vedno dokaj priljubljeni. Vendar za razliko od preteklosti, ko je bila bela barva pogosta izbira, gredo sodobnejši trendi v smeri proti temnejšim, drznejšim odtenkom, zato je v zadnjih letih postala vse bolj priljubljena črna barva.

V črni lahko najdete ploščice za kopalnico, izdelane iz rdeče gline. Takšna unikatna keramika je plod dela vrhunskega španskega proizvajalca Realonda, primerna pa je predvsem za notranje stenske površine in je na voljo v srednjih dimenzijah ter tudi v beli in rumeni barvi.

prenova kopalnice1

Poleg barv in materialov so pomembne tudi dimenzije

Trenutno so najbolj prodajane ploščice za kopalnico v velikostih približno 30 x 60, 45 x 45 in do 60 x 60 cm. V teh dimenzijah vam je na voljo unikatna keramika iz porcelana proizvajalca Alcalagres, ki jo lahko dobite v mat ali sijajni različici ali pa s protizdrsno obdelavo površine. Primerna pa je tudi za hodnik, spalnico in jedilnico ter tudi za zunanje površine.

Vse bolj priljubljene pa postajajo ploščice za kopalnico večjih dimenzij. Te so lahko v zelo različnih formatih, Visokokakovostna unikatna keramika Fidenza TT pa vam je na voljo v kar sedmih različnih barvah in številnih dimenzijah: npr. 60 x 120 cm, 30 x 60 cm, 75 x 75 cm, 120 x 120 cm, ali 20 x 240 cm. Tudi ta je primerna za notranje in zunanje površine.

polaganje velikih ploščic v kopalnici

Kopalniške ploščice večjih dimenzij pridobivajo na priljubljenosti

Na voljo vam je tudi talna in stenska mat unikatna keramika iz porcelana proizvajalca Zirconio, pri kateri so vam na voljo naslednje dimenzije: 29,5 x 60 cm, 19,5 x 120 cm, 60 x 60 cm, 29,5 x 120 cm in 60 x 120 cm, ter v beli, svetlo sivi in temno sivi barvi. Primerna je za hodnik, kuhinjo, spalnico in jedilnico.

Kljub temu, da na splošno velja, da je keramika večjih dimenzij bolj pogosto prisotna pri opremi dnevnih sob in spalnic, pa ta trend vse bolj postaja priljubljen tudi pri opremljanju kopalnic. Še posebej je tu v ospredju predvsem unikatna keramika iz porcelana, ki je na voljo v večjih dimenzijah, na primer: 75 x 150 cm ter 100 x 100 cm, ter je primerna za polaganje v notranjih prostorih kot tudi za uporabo na zunanjih površinah.

načrt prenove kopalnice1

Dober načrt vas lahko reši pred katastrofo

Če se boste sami lotili prenove in polaganja, potem posvetite posebno pozornost vsem vezivnim materialom, torej pazite pri izbiri fugirne mase in lepila, saj je tudi od kakovosti in ustreznosti le-teh odvisno, kakšen bo končni rezultat. Predvsem pa je pomembno, da še pred začetkom svoje delo v celoti skrbno načrtujete in se posvetite tudi tistim najbolj zoprnim podrobnostim.

Predvideti morate predvsem, ali bo potrebno rušenje, če želite prostor povečati oz. ga razširiti v drug prostor. Pomembna je tudi ustrezna napeljava novega vodovodnega sistema in odtokov, če boste posegali v obstoječo postavitev. Ravno tako pa morate predvideti, če bo potrebno na novo vzpostaviti električno povezavo ter ogrevalni sistem.