sob. Jul 20th, 2024

Hiter tempo življenja nas velikokrat sili tudi v hiter način prehranjevanja. Če je bilo uživanje obroka nekdaj cel obred, ga danes zmečemo vase mimogrede, po možnosti na poti ali med delom. Nezdrav in neustaljen način prehranjevanja je glavni krivec za številne sodobne bolezni, med drugim prekomerno težo, srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen, slabo prebavo, osteoporozo ipd. Morda ne morete spremeniti tempa življenja, lahko pa mu prilagodite način prehranjevanja. Še vedno si lahko privoščite hitra in poceni kosila, ki pa so zdrava, hranilna in okusna. Še posebej, če veste, katera živila so bogata s hranili, ki bodo dvignila vaš nivo energije in vas nasitila, bo kosilo na hitro in poceni “mala malca”.

kosilo na hitro in poceni 2

Zakaj je priprava obrokov dobra izbira?

Uživanje vnaprej pripravljenih obrokov pomeni, da bo vaše prehranjevanje veliko bolj ustaljeno, uživali boste zdravo in hranilno hrano, pripravljeno iz znanih sestavin, manj boste uživali nezdravih prigrizkov, vse to pa se bo odražalo v vašem boljšem počutju, boljši koncentraciji, večji organiziranosti ter uravnani telesni teži. Tak način prehranjevanja morda res zahteva nekoliko več priprave in organizacije, vendar je na dolgi rok ugodnejše, sploh, če veste, katera živila uporabiti. Z nekaj idejami za okusne recepte pa se bo zmanjšal tudi čas priprave.

kosilo na hitro in poceni 1

Hitra in poceni kosila še ne pomeni, da so nezdrava

Marsikdo kosilo na hitro in poceni asociira z nezdravo hrano, vendar temu ni vedno tako. Ni vsa hrana, ki je pripravljena v kratkem času, nezdrava. Nasprotno, številna živila ravno s kratko toplotno obdelavo ohranijo večino hranil in vitaminov. Ni vam treba vsak dan več ur porabiti za štedilnikom in pripravljati zahtevnih jedi, tako kot v naglici ni treba poseči po ocvrti ali industrijsko vnaprej pripravljeni hrani. Skrivnost kakovostne hrane ni v času priprave ali ceni, temveč v hranilni vrednosti.

njoki

Kakšna živila izbrati?

Če se sprašujete, kako pripraviti kosilo na hitro in poceni, morate najprej vedeti, katera živila izbrati. Najbolje je izbrati takšna, ki so hranljiva, ki vsebujejo veliko vlaknin in vas nasitijo za dalj časa. Za pripravo okusnih obrokov ne rabiš kupovati dragih in neznanih eksotičnih živil, raje izberite takšne, ki jih poznate in so iz geografsko bližnjega okolja. Med številnimi ugodnimi in hranilnimi živili tako najdete stročnice (fižol, čičerika, leča, črni fižol ipd.), žita (ovseni kosmiči, kvinoja, proso, ajdova kaša, rž ipd.) ter sezonsko sadje in zelenjavo. Z malce iznajdljivosti lahko s pomočjo teh živil pripravite okusne in cenovno izjemno ugodne obroke.

kosilo na hitro in poceni 1

Ta živila lahko zamenjate z zdravimi alternativami

Meso je eno izmed glavnih živil v naši prehrani. Sodobni načini prehranjevanja narekujejo zmanjšanje vnosa mesnih izdelkov, ne samo zaradi okoljevarstvenih, temveč tudi zaradi zdravstvenih vidikov. In čeprav je meso pomemben vir beljakovin, železa, vitamina B12 in cinka v naši prehrani, pa ni treba, da ga uživamo vsak dan. Dnevnemu vnosu omenjenih hranil lahko zadostite tudi z uživanjem temno zelene zelenjave, tofuja, tempeha, stročnic, rib ipd.

Druga takšna skupina živil so mlečni izdelki. Številni, ki jih ne smejo uživati zaradi intolerance na laktozo, so mlečne izdelke živalskega izvora zamenjali za rastlinske nadomestke kot so sojini, riževi, mandljevi, kokosovi in ovseni napitki. Tudi testenine imajo alternativo, zamenjate jih lahko s kuskusom ali pa jih izdelate iz bučke ali sladkega krompirja. Namesto belega riža pa v svoj jedilnih raje dodajte rjavi riž, kvinojo ali bulgur.

kosilo na hitro in poceni 4

Nekaj idej za kosilo na hitro in poceni

Spodaj vam ponujamo le nekaj idej za okusen in hranljiv obrok, ki ga lahko pripravite v le nekaj minutah:

  • tortilja s tofujem, paradižnikovo omako in zelenjavo,
  • kuskus z bučkami in piščancem,
  • ajdova kaša s piščancem, čebulo, sušenim paradižnikom in listi špinače,
  • lečina enolončnica z zelenjavo,
  • humus iz čičerike,
  • testenine iz sladkega krompirja s kremno omako,
  • prosena kaša s piščancem in gobami.