čet. Jun 20th, 2024

Med različno obvezno opremo vsakega gradbenega mojstra se morajo nahajati tudi agregati. Še posebej so agregati priročni na gradbiščih, ko imamo opravka z izostankom elektrike: bodisi zato, ker električno omrežje še ni urejeno, ali pa je prišlo do izpada električne energije, pri čemer lahko brez ustavljanja nadaljujemo z delom in ne prihaja do zamud. Nadvse priročni pa so tudi v drugih primerih, na primer v kmetijstvu, gasilstvu, industriji ali ko smo na dopustu in se recimo odpravimo kampirati na območje, kjer ni elektrike, ter tudi v lastni hiši. Med ponudniki najdemo na primer podjetje Metal Mikulič, kjer imajo tudi lasten servis naprav.

agregati2

Katere lastnosti naj imajo agregati, ko se odločamo za ustrezni model?

Odvisno glede na naše potrebe, se odločimo za tak model, ki bo najbolj ustrezal našim dejavnostim. Ločimo naslednje vrste: 1) inverterski, 2) varilni), 3) industrijski), 4) traktorski idr., poganja pa jih bodisi bencin ali diesel. Nekateri so večjih, drugi pa manjših dimenzij, pri čemer slednje lahko prevažamo kar v svojem vozilu.

V vsakem primeru preverimo, če imajo naslednje lastnosti:

  • Imeti morajo vzdržljiv motor.
  • Zaželeno je, da niso preveč glasni, na voljo so tudi taki s funkcijo »zelo tiho«, kar je pri večurni uporabi zelo pomembno.
  • Nadalje pa je priročno tudi, če imajo možnost varčevanja z gorivom.

Glede na njihovo moč, težo, namen ter ceno izberimo torej takega, ki nam bo služil v situacijah, ko si ne moremo privoščiti prekinitve aktivnosti. Najcenejši agregati nas bodo stali okoli 700,00 EUR, najdražji pa 8.000,00 EUR.

agregati1

Varna uporaba

Z agregati moramo biti vešči, saj nas napake lahko drago stanejo. Sproščajo namreč ogljikov monoksid, ki povzroča zastrupitev. Uporabljati jih moramo na zračnih mestih, za priklop v hišno omrežje pa je usposobljen le strokovnjak. Glede varnosti in vzdrževanja se pozanimajmo tudi pri ponudnikih, kot je podjetje Metal Mikulič.