pon. Maj 27th, 2024

Če ste pravkar ugotovili, da je že napočil čas za novo kuhalno ploščo, ker je vaša sedanja že preveč dotrajana in ji niti z rednim čiščenjem ne morete več povrniti njen prejšnji sijaj, potem berite naprej in izvedeli boste nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo morda lahko v pomoč pri vaši izbiri.

Verjetno ste se že lotili brskanja po ponudbi različnih spletnih trgovin in se zdaj med ogledovanjem sprašujete, katero indukcijsko ploščo kupiti, da bo popolnoma ustrezala vašim željam in potrebam. Ste vedeli, da vam je na voljo indukcija z napo, v kateri je tako združena dvojna funkcija – kuhanje z indukcijo in odzračevanje?

napa in indukcijska plošča

Katere so prednosti indukcijskih kuhalnih plošč?

Vsekakor se verjetno strinjate, da sta kuhalna plošča in kuhinjska napa pravzaprav dva od najbolj pomembnih elementov v kuhinji. S tem namenom so razvijalci sodobnih kuhinj zasnovali posamezne kuhinjske elemente tako, da se med seboj odlično dopolnjujejo in nemoteno delujejo skupaj.

Ena od največjih prednosti, s katero se lahko pohvali indukcija z napo je tako seveda prihranek pri porabi električne energije, saj so indukcijske plošče bistveno hitrejše od navadnih steklokeramičnih kuhalnih plošč. Če enako količino vode istočasno zavrete na indukcijski in na steklokeramični plošči, bo voda, ki ste jo postavili na indukcijo, zavrela mnogo hitreje. Tako boste prihranili pri porabi energije in pridobili nekaj dragocenega časa.

Nekateri proizvajalci so svoje indukcije nadgradili tudi z dodatnimi funkcijami, ki še bolj pospešijo sam postopek kuhanja in vam tako omogočijo še večji prihranek energije.

Vaša nova indukcija z napo vas bo razveselila tudi s tem, da vam zagotavlja izredno enostavno čiščenje. Za indukcijo je namreč značilno to, da takoj ko prek nastavitev znižate stopnjo toplote, se ta tudi dejansko zniža, in zviša, ko jo povišate, ter se takoj tudi ugasne v trenutku, ko s kuhališča odstranite posodo. Tako se vam v primeru razlite hrane ali tekočine ta ne bo takoj zažgala na površino.

enostavno čišćenje indukcijske plošče

Kakšna posoda je primerna za uporabo na indukcijski plošči

V primeru, da ste do zdaj uporabljali navadno steklokeramično ploščo in bo to vaša prva indukcija z napo, velja opomniti, da zanjo niso primerne vse posode, zato bodite pozorni, da kuhate v posodi, ki je primerna za uporabo pri indukcijskem kuhanju. Najprimernejše so posode iz emajliranega jekla in litega železa, kot tudi ostale posode, ki so izdelane iz posebnih materialov, namenjenih za indukcijo, primerne pa so tudi tiste posode, ki vsebujejo feromagnetne materiale.

Kaj so feromagnetni materiali, in kako vedeti, ali jih vaša posoda res vsebuje? Feromagnetizem določene snovi je pojav, ki nastopi, ko je gostota magnetnega polja znotraj posamezne snovi, ki je postavljena v magnetno polje, bistveno večja od gostote magnetnega polja izven te snovi. Gre za magnetizem, ki je prisoten samo v redkih trdninah, kot so železo, nikelj, kobalt in nekatere zlitine.

Sami lahko na zelo preprost način preverite, ali je vaša posoda izdelana iz feromagnetnih materialov • če imate pri roki magnet, ga približajte dnu posode. Če se prime, potem vaša posoda vsebuje feromagnetne materiale. To pomeni, da je elektroprevodna ter tako primerna za uporabo na indukcijski plošči.

posoda za indukcijsko ploščo

Največja razlika med steklokeramičnimi in indukcijskimi ploščami

Kljub temu, da so si morda na videz zelo podobne, se predvsem razlikujejo v načinu delovanja. Medtem ko električna steklokeramična plošča segreva površino, na drugi strani indukcijska plošča deluje po principu magnetnega polja.

Tudi zato indukcijskemu kuhanju pravimo tudi hladno kuhanje. Če na vklopljeno indukcijo postavite elektroprevodno posodo, bo delovala le na tistem delu, kjer se posoda in plošča stikata, saj stik med delujočo ploščo in posodo ustvarja magnetno polje.

indukcijska plošča1

Se še vedno sprašujete katero indukcijsko ploščo kupiti?

Poleg že naštetih lastnosti in prednosti pa je na trgu na voljo cela vrsta indukcijskih plošč, ki omogočajo še dodatne funkcije, s katerimi bo vaše kuhanje še lažje. Poleg pospešenega ogrevanja, ki vam bo nedvomno skrajšalo čas kuhanja, se vam bo vaša indukcija z napo lahko v trenutku tudi ohladila na nižjo temperaturo, če to želite. Pri tem pa se kuhanje ne bo dokončno zaustavilo, ampak samo začasno prekinilo. To funkcijo lahko uporabite predvsem takrat, ko želite za nekaj časa prekiniti kuhanje. Zelo uporabna je lahko tudi zmožnost preklapljanja med dvema načinoma, npr. za kuhanje in praženje. Tako se vam hrana zagotovo ne bo razkuhala ali zažgala. Če se vam mudi po opravkih, lahko z enim gumbom popolnoma ustavite delovanje vseh kuhalnih površin naenkrat. Izbirate pa lahko tudi med različno funkcionalnostjo posameznih kuhalnih površin oziroma kuhališč. Tako lahko kuhate na posameznem kuhališču ali pa nastavite istočasno delovanje dveh kuhališč, na katerih lahko uporabite veliko posodo. V tem primeru se bo delovanje kuhališča popolnoma prilagodilo glede na uporabljeno posodo.