pon. Apr 15th, 2024

Slovenci smo močno povezani s svojimi jeklenimi konjički. Po zadnjih podatkih Statističnega urada je na 1000 prebivalcev registriranih 541 osebnih avtomobilov, kar pomeni, da ima od 10 ljudi več kot polovica svoje vozilo. Nič ni nenavadnega, da ima vsak družinski član svoj avto, čeprav so stroški vzdrževanja le-teh ogromni. Ti predstavljajo skoraj 15% vseh izdatkov in ob trenutnih cenah energentov nam ne kaže nič dobrega. Čeprav so stroški rednega vzdrževanja fiksni (zavarovanje, cestnina, registracija, vinjeta ipd), pa lahko na varčevanje z bencinom vplivamo sami in tudi bistveno zmanjšamo te stroške. V nadaljevanju preberite, kaj vse vpliva na varčevanje z gorivom.

Vožnja v zavetrju

Optimalna vožnja

Optimalna vožnja pomeni, da ne vozite prehitro in ne prepočasi, da spremljate hitrost, pri kateri je poraba najbolj optimalna in jo vzdržujete. Ponavadi že hitrost 110 ali 120 km/h na avtocesti bistveno vpliva na varčevanje z gorivom. V kolikor vam situacija dopušča, uporabljajte tempomat, v mestih pa vozite čim bolj tekoče in z občutkom, speljujte in zavirajre nežno in počasi. Hitri pospeški in nenadna zaviranja močno pripomorejo k porabi. Izkoristite možnost za zalet pred vzponom in silo teže pri spustu.

Vožnja v zavetrju

Zagotovo ste se kdaj poslužili vožnje v zavetrju kakšnega večjega vozila. Tak način vožnje pomeni varčevanje z gorivom, vendar je lahko tudi nekoliko nevarnejši. Namreč, v zavetrju se lahko ustvarijo zračni vrtinci, ki lahko upor še povečajo, prav tako pa je takšna vožnja lahko nevarna zaradi vzdrževanja pravilne varnostne razdalje.

optimalna vožnja

Odpravite odvečno težo

Strešni kovček, nosilec za kolesa, prikolica in poln prtljažnik pomenijo dodatno težo avtomobila, ki občutno poveča porabo. V kolikor jih ne potrebujete, jih odstranite iz vozila, prav tako med vožnjo zaprite okna, da zmanjšate upor. Čeprav se vam morda zdi nameščanje strešnega kovčka vsakič, ko greste na dopust, neprijetno opravilo, pa se pri trenutnih cenah energentov zagotovo splača potruditi in odpraviti odvečno težo.

Za varčevanje z bencinom morate znati uporabljati klimo

S tem mislimo klimatsko napravo na nenormalno nizke temperature. V poletni vročini se vozila rada segrejejo na visoke temperature. Najlažje je seveda klimo nastaviti na najnižjo temperaturo in počakati, da zrak postane primeren za vožnjo. Raje kot to odprite vsa okna in zrak premešajte na naraven način, klima v vozilu pa naj ne bo nastavljena za več kot 7 stopinj nižje kot je temperatura zraka zunaj. Ne samo, da je takšna vožnja veliko bolj prijazna za vaše telo in zdravje, ogromno lahko prihrani tudi na porabi. Enako velja tudi za pozimi, vozila nikar ne ogrevajte na mestu, raje počakajte nekaj minut, da se ogreje s pomočjo segrevanja motorja.

varčevanje z gorivom2

Dovolj polne gume

Letne in zimske gume ne loči samo profil, temveč tudi varčevanje z gorivom. Pravočasno zamenjajte pnevmatike in poskrbite, da bo tlak v njih vedno optimalen glede na priporočila proizvajalca. Premalo se vozniki zavedamo tudi kotalnega upora pnevmatike na porabo. Ta je ponavadi označen na pnevmatikah z oznakami od A do G, pri čemer  je razlika v porabi med posameznimi razredi več kot 7%.

začetniki

Na kratkih razdaljah uporabite javni prevoz, kolo ali pojdite peš

Velikokrat se vožnje v avtomobilu poslužimo za kratke razdalje, ki bi jih brez težav lahko opravili tudi brez vozila. V trgovino se raje kot z avtom odpravite peš ali s kolesom, za vožnjo v službo pa uporabite kolo ali javni prevoz. Ne samo, da boste prihranili pri stroških vzdrževanja vozila, naredili boste tudi nekaj zase in za okolje.

Upoštevajte priporočila za varčno vožnjo

Sodobni avtomobili imajo že vgrajene številne pomočnike, ki vam pomagajo pri ekonomski vožnji. Ena izmed takšnih sta zagotovo tempomat in start-stop sistem, v veliko pomoč pa so vam lahko tudi vozni programi, ki prilagodijo delovanje podpornih sistemov ter predlagajo ekonomično vožnjo.