sob. Jul 20th, 2024

Umetnost in znanost izdelave rezil je ena najstarejših človeških obrti. Za vsakega, ki ima nekaj kovaškega orodja in znanja ter predvsem željo in čas, je kovanje nožev zanimiv in zabaven hobi. Ročna izdelava nožev je sicer zelo zamudna, precizna in včasih tudi frustrirajoča, vendar izjemno zabavna. In ko boste naslednjič kosilo pripravili z rezilom, ki ste ga sami izdelali, bo zadovoljstvo ob pripravi hrane še toliko večje. V nadaljevanju vam po korakih predstavljamo, kako se lotiti domače izdelave. In nikar ne bodite razočarani, če se vaš prvi projekt ne izide tako, kot si želite. Za vse dobre stvari je potrebna praksa.

kovina za izdelavo nozev

Kakšna orodja zahteva ročna izdelava nožev doma?

Naj vas že na začetku opozorimo, da je kovanje nožev doma zelo zamudno, vendar izjemno zabavno. Za začetek je potrebno dobro poznavanje posameznih vrst kovin in njihovih lastnosti, v nadaljevanju pa boste potrebovali tudi nekaj specifičnih pripomočkov: žago, kotni brusilnik, primež, vrtalnik, tračno žago, brusilnik, rezila za žago, zakovice … Poleg tega boste potrebovali še kovačnico in industrijsko pečico, brusilni kamen in materiale za samo izdelavo.

izdelava nozov1

1.korak: načrtujte zgled

Kakšna je vaša predstava o končnem izdelku, je bistveni del izdelave. Med upoštevanjem kompromisa med funkcionalnostjo in izgledom je potrebno določiti obliko rezila in ročaja ter velikost. Skico željenega končnega izdelka je dobro narisati na milimeter papir v dejanski velikosti, tako vam ne bo ušel noben detajl ali simetrija.

2.korak: izbira materiala

Rezila je mogoče izdelati iz različnih materialov, pri čemer pa je karbonsko jeklo najbolj ugodno in enostavno za obdelavo. Za enostavnejše delo obvezno izberite karbonsko jeklo, ki ga je veliko lažje obdelovati kot nerjaveče jeklo, pa tudi končni izdelek bo lažji. Plošča, ki jo potrebujete za rezilo, naj bo debela med 3 in 7 milimetri. Potrebno je izbrati tudi material ročaja. Najpogosteje so to les, uporablja pa se tudi mikarta ali kirinit, pa kamen, marmor ipd.

3.korak: izrezovanje iz podlage

S pomočjo skice prerišite rezilo na jekleno ploščo. Uporabite obstojno pisalo, saj bodo zunanje linije rezila tiste, po katerih boste izrezali obliko. Najoprej obrežite rezilo v pravokotni obliki čim bolj blizu skice in nato ploščo s skico vpnite v primež. S kotno žago in brusilko izrežite material po zarisanih linijah. Na mesto, kjer je predviden ročaj, izvrtajte dve luknji za pričvrstitev držala. Rezilo oblikujte in naostrite s pomočjo brusnega papirja na kotnem brusilnika.

izdelava nozov

4.korak: kovanje nožev

Za kovanje nožev boste potrebovali kovačnico, to je peč ali gorilnik, ki dosega takšne temperature, da se material zmehča in obarva oranžno. Ko se obarva, ga odmaknite od vira toplote in počakajte, da se malce ohladi na zraku ter ponovite postopek še 3-krat. Poleg imejte pripravljeno vedro z mrzlo vodo, v katero pomočite razgreto rezilo, ko zaključite postopek. Nadaljnje, rezilo položite v pečico na vsaj 400°C in segrevajte eno uro. Ko se rezilo ohladi, ga ponovno stisnite v primež in obdelajte z brusnim papirjem na kotnem brusilniku.

5.korak: pritrditev ročaja

Ročaji so lahko izdelani na različne načine, pri čemer je najbolj enostavno narediti polni ročaj. Iz lesenih plošč izrežite in obdelajte simetrični polovici, ki bosta šli vsaka na svojo stran rezila. Vanju izvrtajte luknji, ki se prekrijeta z luknjami na koncu rezila ter skozi kateri boste vstavili zakovice. Z močnim lepilom prilepite leseni ploskvi na zadnji del rezila ter vstavite zakovice. Te lahko na vsaki strani malce gledajo ven, saj jih boste naknadno obdelali z žago.

kovanje nožev

6.korak: brušenje

Pripravite si brusilni kamen in ga na nežno premažite z brusilnim oljem. Rezilo držite pod kotom 20° glede na površino kamna za ostrenje. Rezilo potisnite čez kamen z rezalnimi gibi. Dvignite ročaj, medtem ko premikate rezilo, da se izostri vse do konice. Po nekaj potezah obrnite rezilo na drugo stran. Ko imate oster rob na vsakem delu rezila, ponovite ostrenje na fini strani kamna za ostrenje. Dovolj oster je takrat, ko lahko z njim prerežete list papirja.