čet. Jun 20th, 2024

poraba kalorij

Si želite bolj aktivnega življenja, ker preveč časa preživite sede za računalnikom? Če ste ob tem še opazili, da se vam nabirajo maščobe okoli trebuha ali na drugih problematičnih delih, potem je že skrajni čas, da začnete s kurjenjem kalorij. Prvo vprašanje, ki se vam najverjetneje ob tem poraja, je kako porabiti največ kalorij, da pri tem ne boste preveč trpeli? Kateri je najprimernejši šport za hujšanje?

Ker je vsak človek drugačen in ima vsako telo svoje posebnosti, velja poudariti, da ne obstaja univerzalni šport, ki bi popolnoma enako vplival na vsakega posameznika, zato je najpomembneje, da se začnete ukvarjati s katerokoli aktivnostjo, ki vas veseli in ob kateri se boste lahko tudi zabavali.

Zakaj je pomembno, da ob telesni aktivnosti uživate?

Številne sodobnejše raziskave so pokazale, da je za hujšanje oziroma za izgubo kalorij najpomembnejša zdrava prehrana. Telesna aktivnost pa je predvsem koristna za ohranjanje zdravega delovanja možganov. Prav možgani so tisti, ki uravnavajo praktično vse funkcije v našem telesu, od izločanja hormonov do tvorbe protiteles, ki skrbijo za našo imunsko odpornost. Ko je to ravnovesje porušeno, se lahko v telesu začnejo odvijati škodljivi procesi, kar lahko posledično pospeši nabiranje odvečnih maščob.

uživanje v telesni aktivnosti

Ne lotite se nečesa samo zato, ker ”morate”

Če ste se na primer odločili za tek, v katerem sploh ne uživate, ampak ste se ga lotili samo zato, ker se nenehno obremenjujete z vprašanjem, kako porabiti največ kalorij, in ker ste nekje prebrali, da jih boste prav s tekom izgubili največ, potem boste pod hudim stresom, ker se boste vsakič znova morali prisiliti, da se spravite ven in opravite svojo ”tlako”.

Če temu stresu dodate še ostale vsakodnevne obveznosti, kot so služba, skrb za družino in podobno, pa boste svoje telo spravili še v hujši stres, zato bo začelo izločati še več stresnih hormonov, ki upočasnjujejo presnovo in spodbujajo nabiranje maščob na neželenih mestih. Tega pa si verjetno ne želite. Torej, pravo vprašanje ni kako porabiti največ kalorij, ampak kako jih porabiti na zdrav način.

uživanje v vodni aerobiki

Kako lahko izkoristite šport za hujšanje?

Kljub temu, da je od vsakega posameznika in posebnosti njegovega telesa odvisno, koliko kalorij mu bo uspelo porabiti ob določeni aktivnosti, na splošno obstaja nekaj okvirnih podatkov, ki nam razkrijejo, koliko kalorij lahko pokurite ob določeni fizični aktivnosti.

Tako na primer v telovadnici med polurnim dvigovanjem uteži lahko porabite med 90 do 130 kalorij, odvisno od vaše teže in ostalih dejavnikov. Če se lotite aerobike na začetnem nivoju boste lahko v 30 minutah porabili 165-240 kalorij, pri vodni aerobiki pa med 120 in približno 180 kalorij. Ste vedeli, da tudi pri jogi lahko porabljate kalorije? Po pol ure raztegovanja ali hatha joge boste lahko porabili ravno toliko kalorij kot pri vodni aerobiki.

kalorije

Kako porabiti največ kalorij in se ob tem zabavati?

Za tiste, ki ste že malo bolje fizično pripravljeni in se ne bojite napornih vzdržljivostnih treningov, pri katerih je srčni utrip nekaj časa močno povišan, potem boste lahko v fitnesu ob polurnem vrtenju kolesa na višjem nivoju lahko porabili med 315 in 470 kalorij. Če ste začetnik, potem naj bo trening malo manj intenziven. V tem primeru bo količina porabljenih kalorij seveda nižja, približno 210 do 310.

Če bi se radi ukvarjali s športom, ob katerem se ne boste spraševali, kako porabiti največ kalorija, ampak vas zelo mika, da bi se ga lotili, saj se želite predvsem zabavati, potem se lahko razveselite nekaj naslednjih podatkov, saj tudi pri takšnih športih kot je biljard lahko izgubite nekaj kalorij.

Enako velja tudi za bowling, odbojko ali vodno odbojko. Lahko se spravite na plesišče in se lotite počasnih ali hitrejših plesov. Morda pa vas zamika golf, jahanje, tai chi, qigong, jahanje, rolkanje, plavanje ali potapljanje in še in še… Pomembno je, da vas aktivnost privabi in da med izvajanjem ne razmišljate preveč o svojem telesu, temveč da samo uživate v trenutku in se popolnoma sprostite.