pon. Maj 27th, 2024

Z njim lahko pregledujemo različne dele telesa: od jeter, vranice, žolčnika, sečila, srce ipd. Lahko pa smo naročeni na ultrazvok vratnih žil (več si preberi na  https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratnih-zil) ali pa na UZ trebuha. Uporaba je zelo raznolika in ponuja veliko informacij V splošnem je namenjena za iskanje bolezenskih sprememb v organih, njihove lege, velikosti in strukture ter za iskanje prirojenih anomalij. V medicini se uporablja že več kot 40 let, njena prednost pa je predvsem to, da je popolnoma neinvazivna metoda in jo lahko uporabljajo tudi nosečnice, saj ne oddaja sevanja, kot druge diagnostične metode.

Ste se kdaj vprašali kaj to sploh je in kako deluje? V bistvu gre za izredno hitro valovanje zraka oziroma za frekvence. Hitrejše kot je valovanje, višja je frekvenca in obratno. Pri tej metodi se frekvenca giblje pri 20 000 Hz oziroma odvisno od tega kakšne strukture želimo opazovati (površinske ali globoke). Gre za živo sliko in z njo lahko spremljamo pretoke, gibanje, peristaltiko ipd.

Kako potem pride do slike, ki jo vodimo na monitorju na primer pri UZ trebuha? Valovanje je zvok, ki se širi skozi snovi, kot so plini, tekočine in trdne snovi. Ko pride frekvenca do na primer kosti ali organa, se od njega odbije z določeno hitrostjo, kar se potem pokaže na monitorju. Oziroma sonde v aparatu oddajajo in sprejemajo valove, ta signal pa se računalniško pretvori v sliko. Poleg pregledovanja notranjosti telesa, se ga uporablja pri razbijanju ledvičnih kamnov, zdravljenju sive mrene ter eksperimentalno za zdravljenje raka.

ultrazvočna diagnostika

Ultrazvok vratnih žil je hiter postopek

Ultrazvok vratnih žil je neinvaziven postopek, na katerega se ni potrebno pripraviti. Gre za preiskavo, s katero se pregleda in odkriva, če na stenah arterij prihaja do zgodnjih ali napredovalnih ateroskleroznih sprememb. Najbolj pogoste in hkrati tudi najbolj pomembne so spremembe, ki se naredijo na sprednji vratni arteriji (karotidna arterija), najbolj pogosto se pojavijo na mestu, kjer se ta razcepi.

Če ultrazvok vratnih žil pokaže zožitve v karotidni arteriji lahko te motijo prekrvavitev možganov in vodijo celo do nastanka možganske kapi, zato je pomembno, da jih odkrijemo zgodaj. Ultrazvok vratnih žil pa nam poleg ugotavljanja sprememb omogoča tudi merjenje pretoka krvi v žilah.

Vse morebitne spremembe v arterijah je pomembno odkriti čim prej. Najbolje je, da jih odkrijemo še preden se pojavijo klinični znaki bolezni, saj lahko v zgodnjih fazah napredovanje bolezni ustavimo s preventivnimi ukrepi in različnimi zdravili.

ultrazvok vratnih žil

Kako poteka pregled?

Kot že omenjeno, se na ultrazvok vratnih žil ni potrebno pripraviti. Med pregledom ležite na hrbtu. Vzglavje je nekoliko dvignjeno. Na sebi imejte taka oblačila, da lahko dostopamo do preiskovanega dela vratu. Na področju vratu se izvaja zato, ker so arterije direktno pod kožo in je pregled najlažje izvedljiv. Vse skupaj traja okvirno 30 minut. Ultrazvok vratnih žil je neinvazivna in popolnoma neboleča metoda ter se lahko opravi večkrat.

kako poteka ultrazvok

UZ trebuha in trebušnih organov je neboleč

UZ trebuha je tako kot zgornja metoda popolnoma neinvazivna in neškodljiva metoda. Z njim preverjajo stanje in zdravje organov, iščemo morebitne vzroke za bolečine, spremljamo razvoj bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Opravijo ga lahko tudi zaradi preventive, da preverimo kakšno je zdravje trebušnih organov in nam omogoči, da pravočasno odkrijemo zametke morebitnih bolezenskih sprememb. Kot rezultat dobimo končno diagnozo ali pa nam nudi osnovo za napotitev k nadaljnji primerni diagnostični metodi.

Običajno vas napotijo na pregled, če imate enega ali več naslednjih simptomov: se slabo počutite in imate bolečine v trebuhu; če nepojasnjeno hujšate in imate težave z napenjanjem; vas srbi koža in imate rumene beločnice ter kožo; imate krče v trebuhu; imate krvavo blato, vodo ali krvavitve izven ciklusa; vas peče ko greste na vodo; ste zaprti ali prepogosto odvajate; imate bolečine v hrbtu; čutite, da vam v trebuhu utripa in če imate visok krvni tlak.

ultrazvok vratnih žill

Kako poteka pregled?

Na UZ trebuha se je potrebno prej pripraviti, saj bo le tako diagnostika hitra in pravilna. Pred pregledom morate biti tešči 6 do 8 ur in biti dovolj hidrirani. Pijete lahko vodo ali nesladkani čaj. Na UZ trebuha pridite s polnim mehurjem. Ker je diagnostika boljša in lažja, če je črevesje nezaplinjeno, se priporoča, da en dan pred UZ trebuha uživate lahko prebavljivo hrano in greste na dan pregleda na blato (lahko si pomagate tudi z odvajalno svečko).

Pregled lahko traja od 20 minut pa vse do ene ure in zajema pregled jeter, žolčne vode in žolčnika, vranico, trebušno slinavko, nadledvično žlezo, sečila, maternico, jajčnike, prostato, stene prebavil, stene žil ter prisotnost proste vode v trebušni votlini.

Preiskava se izvede leže na hrbtu in leže na boku, lahko pa tudi stoje in po tem ko izpraznite sečni mehur. Trebuh vam namažejo s toplim gelom, ki omogoča, da ima sonda boljši stik s kožo.