čet. Jun 20th, 2024

Gre za pomemben element, ki je vpet v delovanje vseh celic v telesu. Na njegovo količino so najobčutljivejše mišične in živčne celice ter srčna mišica. V zdravem organizmu je njegova koncentracija zelo natančno uravnavana, zaradi različnih obolenj pa lahko pride tudi do povišane vrednosti, kar je življenjsko nevarno. Za hipekaliemijo trpi 2-3% populacije, medtem ko je med ledvičnimi bolniki ta delež kar 50%. Če ste ledvični bolnik in vas zanima, kako znižati kalij v krvi, smo vam v prispevku pripravili nekaj ključnih informacij o tem življenjsko pomembnem elementu in kaj pomeni če imaš preveč kalija. To vam bo znal najbolje diagnosticirati osebni zdravnik, ki bo tudi spremljal vaše zdravstveno stanje in njegove vrednosti v telesu.

  kalij2

Zakaj ga telo potrebuje?

Kalij je element, ki je nujno potreben za normalno delovanje telesa, kjer je najpogosteje prisoten v celični tekočini. Pomemben je za vzdrževanje tekočinskega, kislinskega in elektrolitskega ravnotežja v telesu, za normalno živčno signalizacijo, za prenos srčnih impulzov, krčenje mišic, celično rast, prenos hranil in metabolitov po telesu ter aktivacijo encimov. Nahaja se predvsem v živilih rastlinskega izvora, kot so soja, krompir, fižol, sladki krompir, oreški, avokado, špinača, blitva, fižol, banane, suhie marelice ipd., v različnih količinah pa se nahaja tudi v pitni vodi. Povprečni dnevni vnos za odraslo osebo je okrog 2000 mg/dan.

kalium1

Kaj pomeni če imaš preveč kalija in kaj če premalo?

Stanje povišanje vrednosti se imenuje hiperkaliemija in je resno stanje, ki potrebuje zdravniško obravnavo. Ta se največkrat pojavi pri ljudeh s sladkorno boleznijo, s kronično ledvično boleznijo, s srčnim popuščanjem in pri ljudeh s presajenimi ledvicami. Najpogostejši simptomi povišanih vrednosti so slabost, glavobol, depresija in srčna aritmija. Kako znižati kalij v krvi morajo vedeti predvsem ledvični bolniki z napredovano ledvično boleznijo. Ledvice so namreč organ, ki ta mineral odvajajo iz telesa preko urina, pri njihovem slabšem delovanju pa se lahko njegova koncentracija kopiči in poveča.

kalij1

Nasprotno je pomanjkanje oz. hipokaliemija redka, če že, je posledica jemanja odvajal ali diuretikov, bruhanja ali dolgotrajne diareje. V telo se namreč absorbira v tankem črevesu, telo pa ne kopiči zalog, iz katerih bi ga lahko črpalo v primeru pomanjkanja. Hipokaliemija se kaže kot mišična oslabelost in slabši mišični tonus, resnejše pomanjkanje pa lahko vodi do ohromitve črevesja in motenj delovanja srca.

Čeprav povečan vnos znižuje krvni tlak in s tem pripomore k manjšemu tveganju za nastanek kapi, koronarne bolezni srca in zadnje stopnje ledvične bolezni, pa obenem tudi izboljša glukozno toleranco ter inzulinsko rezistenco, s čemer se zmanjšajo možnosti za nastanek sladkorne bolezni. Pri ledvičnih bolnikih na hemodializi je priporočljiv vnos manjši od dnevnega priporočenega vnosa za odrasle, medtem ko je lahko povečan vnos kalija pri blažjih oblikah ledvične bolezni tudi koristen.

kje najdemo kalij1

Kako znižati kalij v krvi?

Prvi znaki povišanih vrednosti je čudno ščemenje v ustih ali jeziku, ščemenje v nogah ali šibkost. V kolikor so ti simptomi neobičajni za vas, se čimprej obrnite na vašega osebnega zdravnika, ki bo izvedel potrebne preiskave in vam bo znal ustrezno svetovati. Največkrat se nadzor in prilagajanje vnosa regulira preko hrane, zato vam bo v prvi vrsti pripravil seznam živil, ki se jim morate izogibati, vse dokler se stanje ne izboljša. Na seznamu se bodo znašli zelena, buča, bučke, čičerika, brokoli, cvetača, banane, marelice, avokado, breskve, zeleni fižol, pšenica ipd.

Najboljša preventiva, kako znižati kalij v krvi, je skozi raznoliko in uravnoteženo prehrano. Izberite živila, ki vsebujejo malo tega elementa, krompir zamenjajte z rižem in testeninami, uživajte manj mleka in mesnih izdelkov. Hrano pripravljajte v veliki količini vode, ki jo po kuhanju zavrzite. Izogibajte se pripravi hrane v ekonom loncu ali mikrovalovni pečici. Na vaš jedilnik dodajte več riža ter kuhanega sadja in zelenjave. Zelenjavo predhodno narežite in namakajte v mlačni vodi.