čet. Jun 20th, 2024

Ste že slišali, da se je kateri ženski pomagala doula pri porodu? Gre za posebne spremljevalke, ki nosečnicam pomagajo pri premagovanju strahu, pridobivanju zaupanja v lastno telo ter pri pripravah na rojstvo. Današnja rojstva otrok so precej drugačna kot nekoč, ko je to bil družbeni dogodek, na katerem so se zbrale številne ženske, ki so pomagale in bodrile bodočo mamico. Rojstvo otroka je izjemno intenzivno doživetje, v katerem se ne rodi le otrok, pač pa tudi mama. Zato ženska v tem čustveno zelo bogatem času potrebuje čvrsto podporo in individualno celostno oskrbo. Zakaj so spremljevalke pomemben člen pri rojstvu ali celo kako postati doula, preberite v nadaljevanju.

spremljevalka med nosečnostjo1.2

Spremljevalka med nosečnostjo in pri rojstvu

Doula oz. spremljevalka je usposobljena in izkušena ženska, ki nudi čustveno, informacijsko in fizično podporo ženski v času nosečnosti, med rojstvom in po njem. Čeprav ni nujno, da imajo medicinsko izobrazbo, pa dobro pa poznajo fiziologijo rojevanja in imajo pogosto tudi same izkušnjo rojstva otroka. Spremljevalka ni zdravnik, babica ali medicinska sestra, temveč je opora bodočim staršem, njen glavni cilj pa bodoči mamici zagotoviti varno in prijetno izkušnjo. O tem, kako postati doula, pa v nadaljevanju.

Spremljevalka v nosečnosti in v času rojstva opogumlja žensko, skrbi za njeno udobje ter ji pomaga z masažnimi tehnikami, akupresuro in z drugimi neinvazivnimi in neškodljivimi metodami. Spremljevalka nosečnico uči pravilnega dihanja in sproščanja, pomaga premagati strah in razviti zaupanje v lastno telo in proces rojstva, pri tem pa sodeluje tudi s partnerjem in se usklajuje z babico. Velikokrat z novo družino ostane tudi, ko dojenček že pride na svet ter materi in novorojenčku pomaga pri vzpostavljanju dojenja in novega ritma življenja.

spremljevalka med nosečnostjo.p

Zakaj je doula pri porodu pomembna?

Ženske v nosečnosti, med rojstvom in v tednih zatem potrebujejo veliko ljubezni, sočutja, razumevanja in prijateljstva. Potrebujejo tudi mir, udobje, spoštovanje ter neprestano spodbujanje in potrjevanje, kjer lahko bistveno vlogo odigra spremljevalka pri rojstvu.

Sodelovanje s svetovalko se lahko začne že pred zanositvijo, najpogosteje pa se nosečnice zanje odločajo v zadnjem trimesečju. Velikokrat sta v proces vključena oba partnerja, saj je pomembno, da se med seboj zbližajo, spoznajo in si zaupajo. Skupaj pripravijo načrt rojstva, o morebitnih željah, strahovih, spremljevalka pa nosečnico seznani z dodatnimi informacijami in jo nauči različnih tehnik sproščanja, med drugimi dihanja, masaže, vizualizacije in akupresure.

Rezultati raziskav kažejo, da imajo ženske s svetovalkami lažje in krajše rojevanje, z manj interventnih posegov in z manjšo uporabo protibolečinskih sredstev. Prav tako so ženske, ki so rodile s pomočjo spremljevalke, to izkušnjo opišejo veliko bolj pozitivno. Spremljevalka tako nudi pomembno čustveno oporo.

kako postati doula.png1.png

Kdo jo potrebuje in kako jo najti?

Pomoč spremljevalke se priporoča vsem ženskam, ki jih je strah rojevanja, ki menijo da so same in nemočne, ki so že kdaj izgubile otroka, ki imajo občutek, da pri prvem rojstvu niso imele ustrezne oskrbe, ki pri rojstvu potrebujejo nekoga, ki jih razume, ki so samske, ki rodijo nedonošenčke … Žal stroškov spremljevalke zdravstvena blagajna pri nas ne krije. V Sloveniji je trenutno okrog 30 spremljevalk, njihova cena pa je odvisna od trajanja podpore, želja para, dogovora ipd. Spodbudna je tudi novica, da so nekatere porodnišnice spremljevalke že uradno sprejele k rojevanju.

spremljevalka med nosečnostjo

Kako postati doula v Sloveniji?

Vas zanima, kako postati doula? Spremljevalka je lahko vsaka empatična oseba, ki mora imeti opravljeno ustrezno izobraževanje za spremljevalko. Pardnevna izobraževanja nekajkrat na leto organizira priznana organizacija, s strani katere po opravljenem izobraževanju tudi prejmete ustrezni certifikat. Cena izobraževanja se giblje nekje med 400 in 500 EUR, obsega pa široko področje informacij, psihologije in medicinskih posegov, da lahko spremljevalka med rojevanjem materi in njenemu partnerju pojasni, kaj se dogaja ter ju razbremeni skrbi in strahov. Bistvo dela spremljevalke je tako ljubeča in neprekinjena podpora.