pon. Maj 27th, 2024

Kopalnica je prostor v našem domu, kjer preživimo relativno malo časa, a kljub temu je eden izmed najbolj intimnih prostorov. Mnogi ga vidijo kot oazo miru in sprostitve, še posebej med dolgimi večernimi kopelmi ob svečah in dobri knjigi. Če ste doslej svojo pozornost usmerili predvsem v druge prostore, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica, medtem ko je omenjeni prostor ostal nespremenjen s starimi elementi iz preteklih časov, je morda čas, da se lotite tudi tega projekta. Ob iskanju rešitev se vprašate koliko stane prenova kopalnice. Morda vas bo presenetilo, da znesek pride od dva do šest tisoč evrov na kvadratni meter.

prenova kopalnice2 (1)

Cenovno ugodni triki za osvežitev in preoblikovanje

Predstavljamo nekaj preprostih in cenovno ugodnih trikov, ki vam bodo pomagali osvežiti in stilsko preoblikovati prostor, da bo prenova kopalnice cenejša. Za to ne potrebujete veliko več kot domišljijo in nekaj truda. Zavihajte rokave in se lotite dela.

Dela se lahko zdijo zahtevna in draga, a veliko je odvisno od vaših želja in finančnih zmožnosti, zato ni razloga za paniko. Celoten proces načrtovanja in odločanja lahko postane stresen, če ne vemo, kje začeti, koliko sredstev vložiti in kako izbrati pravo opremo.

prenova kopalnice1 (1)

Bi prvotno opremo le osvežili ali kupili novo?

Če želite dodati nekaj posebnega svojemu prostoru, lahko razmislite o nakupu rabljene opreme. Spletne platforme pogosto ponujajo zakladnico starih komod, masivnih omaric in starinskih ogledal, ki se lahko odlično ujemajo s starimi elementi v vašem prostoru. Prav tako jo lahko osvežite s preprostimi kozmetičnimi popravki. Za sodoben in privlačen videz boste potrebovali le nekaj barve (pastelni odtenki so trenutno priljubljeni), čopič in poseben kos pohištva.

Pobarvajte ploščice in fuge

Morda imate v svojem prostoru še stare bele ploščice, ki so trenutno zelo moderne. Namesto, da bi jih zamenjali, jih lahko osvežite s preprostim postopkom. Očistite in osvežite fuge (odstranite prah in umazanijo) ter jih pobarvajte v želen odtenek. To bo takoj dvignilo izgled, ne da bi bilo potrebno zamenjati ploščice. Če se odločite za barvanje ploščic, bodite pozorni na material in pravilni postopek barvanja, saj zahteva natančnost in previdnost. Prenova kopalnice, ko se gre za barvanje keramičnih ploščic je podobno kot barvanje ostalega pohištva za dom. Za ta preprost projekt boste potrebovali le nekaj osnovnih materialov, kot so posoda za barvo, barva za keramične ploščice, čopič in manjši valj.

prenova kopalnice (1)

Pobarvajte stene in strop

Če želite hitro osvežiti videz, razmislite o barvanju sten ali stropa. Trenutno so zelo priljubljeni pastelni odtenki, kot so peščena, siva, zelena in roza, ki bodo prostor oživili in ji povrnili živahnost. Poskrbite, da bo izbrana barva harmonično sovpadala s ploščicami, vendar se ne bojte eksperimentirati z nenavadnimi kontrasti, saj lahko ti dodajo zanimivo dimenzijo prostoru. Če vam ideja o barvanju sten ne ustreza in iščete bolj drzen pristop, lahko razmislite o dodajanju tapet na stene. Pri izbiri materiala za tapete pa bodite pozorni, da izberete tiste, ki so primerni za vlažne prostore.

prenova kopalnice3 (1)

Osvežite pohištvo za nov videz

Če imate obstoječe pohištvo, ga lahko enostavno osvežite z barvanjem. Še posebej primeren je ta postopek za lesene kose pohištva, ki jih lahko pobarvate v kredaste pastelne barve. Če ob misli na to koliko stane prenova kopalnice, niste pripravljeni na popolno obnovo, lahko razmislite o zamenjavi nekaterih elementov pohištva, kar vam bo omogočilo svež in prenovljen videz brez velikih stroškov. Nekaj primerov elementov, ki jih lahko posodobite ali zamenjate so umivalnik, kopalniške pipe, zaveso za tuš, držalo za toaletni papir in celo školjko. Tudi zamenjava WC deske, ki se barvno ujema z ostalimi elementi ali ploščicami, bo prostor takoj osvežila in ji dala nov videz.

Uživajte v projektu obnove

Ne glede na to, ali se odločite zgolj za osvežitev prostor z recikliranjem starega pohištva ali za celovito obnovo, naj bo ta projekt izvor vašega užitka. Obnavljanje prostora v vašem domu je priložnost za izražanje kreativnosti in uresničevanje lastnih idej ter želja. S pravilnim pristopom in načrtovanjem bo to delo postalo navdihujoča izkušnja.