sob. Jul 20th, 2024

Tehnični pregled motornega vozila je ključen postopek, pri katerem izkušeni strokovnjaki pregledajo vaše vozilo, da preverijo njegovo brezhibnost in varnost za nadaljnjo vožnjo. Obvezen je za vsa vozila, ki so udeleženci v cestnem prometu, vključno s priklopniki in traktorji. Ta storitev je predpogoj za registracijo vozila ali podaljšanje registracije. Postopek se začne s tem, da pripeljete svoje vozilo do vhoda na preizkuševalno stezo in predložite prometno dovoljenje. V Sloveniji velja enotna cena tehničnega pregleda, ki je bila zakonsko določena od 1. marca 2019. To pomeni, da morajo vsi ponudniki te storitve v državi upoštevati enake tarife.

tehnićni pregled2

Identifikacija vozila

Na samem začetku se opravi identifikacijo vozila. To vključuje odprtje zapisnika vozila za tehnični pregled, kjer preverijo, ali se identifikacijska številka (VIN), ki je vtisnjena na vozilu in na deklaracijski tablici, ujema s številko v dokumentu. Prav tako preverijo, ali se ujemajo tudi ostali podatki o vozilu, kot so barva, število sedežev, tip, komercialna oznaka, registrska številka, kategorija, oblika nadgradnje, namen uporabe vozila, in drugi. Če ima vozilo kakršne koli predelave, kot so zamenjava platišč ali zatemnjena stekla, preverijo, ali so te spremembe ustrezno zabeležene v sistemu.

tehnični pregled2

Število prevoženih kilometrov

Prav tako preverijo in vpišejo v sistem število prevoženih kilometrov glede na stanje števca. Med postopkom se izvaja tudi temeljita ocena podvozja. To vključuje oceno več ključnih komponent kot so zglobi, polosi, gumi manšete, roke, stanje motorja, pnevmatike, zavornih cevi, blažilcev, vzmeti, izpušnega sistema ter karoserije. Ta ocena se opravlja v kanalu, kjer uporabljajo premične plošče za oceno podvozja in kanalsko dvigalo.

tehnični pregled1 (1)

Merjenje zavornega učinka

Tehnični pregled se nadaljuje z merjenjem zavornega učinka vozila z uporabo posebne naprave. Pred tem korakom se preveri tudi tlak v pnevmatikah, ki mora ustrezati proizvajalčevim predpisom. Vozilo se zapelje na tehtnico, ki pokaže maso prve osi vsakega kolesa posebej. Nekateri sistemi imajo vgrajeno tehtnico v zavornih valjih, kar omogoča merjenje teže že ob začetku vrtenja zavornih valjev. Vozilo se nato zapelje na valje, pri čemer računalniški sistem beleži izmerjene vrednosti. Po zaključeni meritvi se izmerjeni rezultati pregledajo na računalniku. Pri tem je pomembno, da razlika med zavornim učinkom levega in desnega kolesa ne presega maksimalno 30 odstotkov, kar je ključno za zagotavljanje varnosti in učinkovitega delovanja zavornega sistema vozila.

Merjenje izpušnih plinov

Tehnični pregled obsega tudi meritve izpušnih plinov. To vključuje oceno emisij bencinskih in dizelskih motorjev s pomočjo posebne naprave za merjenje izpušnih plinov. Postopek merjenja se začne z ustrezno pripravo naprave, kjer se vnesejo vsi potrebni podatki o vozilu. Sledi vizualna ocena izpušnega sistema in njegovih komponent, pri čemer se skrbno preveri morebitno puščanje. Po tem koraku mora biti motor ogret na delovno temperaturo. Nato se izmeri volumsko koncentracijo ogljikovega monoksida v izpušnih plinih. Na koncu se oceni uspešnost postopka in izpišejo podatki iz sistema. Cena tehničnega pregleda za osebni avtomobil z maso do 2500 kg znaša 36,74 evrov, medtem ko je znesek za motorno kolo 19,09 evrov.

tehnični pregled4

Delovanje luči in opreme

Med oceno ne sme biti nikogar v vozilu, in nastavitveni gumb za luči mora biti v nevtralnem položaju. Postopek ocene luči vključuje uporabo regloskopa, naprave, s katero se preveri usmerjenost žarometov vzdolž osi avtomobila. Nastavijo se ustrezne vrednosti in izmerijo najprej kratke luči, nato pa še dolge luči. Če je na vozilu nameščena tudi meglenka, se izvede meritev tudi za te luči. Na koncu se preveri delovanje različnih naprav in opreme v vozilu. To vključuje smerokaze, luči za vzvratno vožnjo, napravo za čiščenje vetrobranskega stekla, brisalce, hupo, stekla ter odpiranje vrat od znotraj. Prav tako se preverijo varnostni pasovi, ali se pravilno pripnejo in ali deluje zategovalec varnostnega pasu. Poleg tega se preveri prisotnost obvezne opreme v vozilu, kar je pomembno za zagotavljanje varnosti in skladnosti z zakonodajo.