pon. Apr 15th, 2024

Dandanes si že težko predstavljamo življenje v domu brez naprav, ki uravnavajo temperaturo prostora za udobno bivanje. Med temi je v zadnjem času vse bolj pogosta izbira klima brez zunanje enote, ki je hitra in učinkovita rešitev predvsem v večstanovanjskih zgradbah, saj niso potrebni večji posegi v zunanjost objekta, njena namestitev pa je veliko hitrejša in enostavnejša kot montaža naprave z notranjo in zunanjo enoto. V nadaljevanju preberite, za koga je tovrstna naprava primerna, kakšne so njene prednosti in slabosti ter na splošno, kako izbrati klimatsko napravo, ki bo ugodila vašim potrebam in vam služila še veliko vročih poletij ali mrzlih zim.

klimatska naprava brez zunanje enote

Kakšna je klima brez zunanje enote?

Klime so največkrat sestavljene iz notranje in zunanje enote. Zunanja enota pa zrak ohlaja oz. segreva in razvlaži, preden ta preide preko notranje enote v prostor. Zunanja enota se največkrat montira na pročelje zgradbe, kar pa zna v veliko primerih biti problem, še posebej, če živite v večstanovanjskem objektu, kjer potrebujete za tovrstne posege dovoljenje drugih stanovalcev ali če vam spreminjanje zunanjega izgleda stavbe preprečujejo prepovedi ali spomeniško varstvo. V tem primeru je najboljša izbira klima brez zunanje enote, ki deluje enako, glavna razlika je ta, da nima zunanje enote, zrak iz okolice pa namesto po tej v prostor prihaja po vgradni cevi.

klima brez zunanje enote.2

Prednosti in slabosti

Klima brez zunanje enote zagotavlja ustrezno hlajenje prostorov ter dobro služi svojemu namenu, kljub temu pa ni vedno prva izbira večine ljudi. Njena največja prednost v primerjavi s klasično napravo je to, da ne kazi zunanjega izgleda vašega doma, če izberete prenosno različico, jo lahko tudi poljubno premikate po prostorih v domu ali skrijete, ko je ne potrebujete. Ima pa tudi nekaj slabosti. Na primer, za enako moč hlajenja ima klima brez zunanje enote višjo ceno. Ker se kompresor nahaja v notranji enoti, je ta nekoliko glasnejša, za ohlajanje zraka pa bo porabila več energije.

Za koga je primerna?

Tovrstna naprava je ustrezna izbira predvsem za tiste primere, ko sprememba zunanjega izgleda stavbe ni dovoljena zaradi takšnega ali drugačnega razloga. Največkrat je to ustrezno dovoljenje s strani drugih stanovalcev v objektu ali spomeniškega varstva. Pogosteje se to dogaja tistim, ki živijo v starem mestnem jedru ali drugi staromeščanski stavbi, ki že sama po sebi ni izolirana in se hitro pregreva.  V tem primeru so te naprave odlična alternativa klasični napravi in pogosto tudi edina možnost, da v poletni vročini ohladite vaš dom.

klima brez zunanje enote

Kako izbrati klimatsko napravo za vaš dom?

  • Moč naprave: Velikost prostora je prva stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri naprave. Prevelika oz. preveč zmogljiva naprava bo povzročila nepotrebno porabo energije, medtem ko bo premajhna nezadostna za ogrevanje ali hlajenje. Zato je ključno, da pred nakupom natančno izmerite velikost prostora, v katerem jo nameravate uporabljati.
  • Učinkovitost: ta je prav tako pomembna, saj vpliva na porabo energije in posledično na vaše stroške. Učinkovitost naprav se meri s faktorjem SEER – višji kot je, bolj učinkovita je klimatska naprava
  • Tip naprave: obstajajo prenosne in stenske naprave. Prenosne so mobilne in jih lahko premikate iz enega prostora v drugega, medtem ko so stenske klimatske naprave fiksne, največkrat na steni in so trajne. Prenosne naprave so primernejše za manjše prostore, medtem ko so fiksne naprave bolj primernejše za večje prostore.
  • Vrsta filtracije: naprave z visokokakovostnimi filtri bodo pomagale odstraniti alergene, prah in druge delce iz zraka v vašem prostoru, kar je še posebej pomembno za tiste, ki jih mučijo alergije ali dihalne težave.
  • Cena: čeprav se najcenejša naprava na trgu zdi mamljiva, pa ni nujno, da se bo izkazala tudi za najboljšo izbiro. Nižja cena je ponavadi odraz nižje kakovosti in manjšega števila fukncionalnosti.

Znamka: če kje, se pri tovrstnih izdelkih splača kupiti priznane znamke, ki imajo zastopstvo v Sloveniji. Ne toliko zaradi cene ali znamke same, temveč zaradi poprodajnih storitev, kot je garancija, servis in vzdrževanje.