sob. Jul 20th, 2024

Ali veste, da 65 % Slovencev živi v hiši? Visok odstotek nas uvršča na drugo mesto med državami Evropske unije. Iz tega gre sklepati, da se večina ljudi slej kot prej poda v nakup ali zidanje svojega sanjskega doma. Dandanes so vam na voljo montažne ali klasične zidave, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Čeprav so zadnje čase precej popularni montažni objekti,  pa je klasično zidanje še vedno sinonim za kakovost in trajnost. Zidanje pa se ne začne s simboličnim izkopom prve lopate zemlje, temveč že kar nekaj časa pred tem.  Postopek gradnje hiše je dolgotrajen proces ter izjemen logistični in finančni zalogaj. V nadaljevanju preberite, kako poteka klasična gradnja hiše postopek skozi 7 faz.

gradnja hiše postopek

Gradnja hiše postopek pred zidanjem

Prvi korak do vašega sanjskega doma je finančna sposobnost. Preden se lotite vašega življenjskega projekta, dobro preračunajte, koliko imate prihrankov in kakšno financiranje si lahko privoščite, kakšne možnosti kreditiranja so vam na voljo in kakšni so pogoji ter razmišljajte v okviru tega. Nato potrebujete lokacijo in parcelo, na kateri bo objekt stal. Pri nakupu tega je treba upoštevati različne dejavnike, od vaših osebnih želja in preferenc do birokratskih okoliščin: zazidljivosti, prostorskega načrta, obstoječe infrastrukture, dostopnosti do parcele, osenčenosti in lege, geomorfološkega terena …

Ko imate slednje urejeno, je naslednji gradnja hiše postopek izbira arhitekta in zasnova. Ta poskrbi za narčte, zasnovo in izdelavo projektne dokumentacije. Z vso potrebno dokumentacijo (lokacijsko informacijo, kupoprodajno pogodbo, geodetskim posnetkom parcele, projektno dokumentacijo, dovoljenjem, poravnanim komunalnim prispevkom, soglasjem občine in projekta za izvedbo), se gradnja hiše postopek lahko začne v praksi.

gradnja hiše postopek1

Prva faza

Prva faza je začetek fizičnega zidanja objekta, potem ko smo pridobili vso potrebno dokumentacijo, na podlagi katere lahko začnemo z delom. V to fazo so zajeti: priprava terena, priprava delovišča, zakoličbe, izkop jame ter postavitev temeljev in temeljne plošče.

Druga faza

Druga faza je nadaljevanje z zidanjem objekta, potem ko smo opravili vsa potrebna pripravljalna dela in s postavitvijo temeljev zaključili prvo fazo. V tej fazi postavimo pri podkletenih objektih postavimo kletno ploščo.

postopek gradnje hiše1

Tretja faza in podaljšana tretja faza

Tretja faza predstavlja konstrukcijska dela vseh etaž in podstrešja, izvedbo strešne konstrukcije in izvedbo krovskih del. Skratka, objekt postavimo pod streho. Sem sodijo tudi kleparska dela, kot so izdelava in montaža strešnih žlebov, odtočnih cevi, obrob, strešnih oken, portalov in snegolovov. Pri podaljšani tretji fazi namestimo še zunanje stavbno pohištvo kot so vhodna vrata in okna, s čimer je objekt pod streho in zaprt. V tej fazi se lahko nanesejo že tudi zunanji ometi, izolacija in fasada.

Četrta faza

V tej fazi se od zunanjosti premaknemo v notranjost. Vključuje postavitev predelnih sten v notranjosti, izdelavo betonskih tlakov, izdelavo izolacije, notranje in zunanje omete, napeljavo inštalacij, talne in stenske obloge, postavitev stopnišč, montaža stavbnega pohištva, polaganje estrihov in izolacijskih materialov ter ključavničarska in kamnoseška dela. V četrti fazi se položijo nizkonapetostne elektroenergetske inštalacije, informacijske inštalacije, vodovodne in odtočne inštalacije, plinske inštalacije in sistem ogrevanja.

Peta faza

Peta in zadnja faza predstavlja vsa zaključna dela: zaključitev inštalacij, slikopleskarska dela, steklarska dela ter polaganje stenskih in talnih oblog. Po tem je objekt pripravljen na takojšnjo vselitev. Po postavitvi objekta sledi še urejanje okolice, kot je ureditev dovoznih poti, oblaganje zunanjih površin, preusmerjanje meteornih voda in zazelenitev.

postopek gradnje hiše

Še zaključna opravila pred vselitvijo

Ko imate objekt zgrajen in pripravljen na vselitev, ga lahko vpišete v kataster stavb in pridobite uporabno dovoljenje, na podlagi katerega boste prejeli hišno številko. Gradnja hiše postopek traja kar nekaj časa, pri čemer velik del tega tega vzame pridobivanje ustrezne dokumentacije in urejanje birokratskih zadev. Trajanje je odvisno tudi od našega vloženega denarja in izvajalcev, v povprečju zidanje enodružinskega objekta traja od 1 do 2 leti.