pon. Apr 15th, 2024

Kljub temu, da na splošno velja, da se s težavami s ščitnico večinoma spopadajo ženske v starosti med 20. in 50. letom, se te lahko pojavijo tudi pri moških in celo otrocih. Do težav pride lahko zaradi njene prekomerne ali nezadostne aktivnosti. Če deluje prepočasi, ne bo proizvedla dovolj hormonov, ki so pomembni za številne telesne funkcije. Velja pa tudi obratno, saj do težav prihaja tudi v primeru prekomernega delovanja.

Ker je tesno povezana s številnimi telesnimi funkcijami, ki segajo vse od črevesja do možganov, se simptomi za nepravilno delovanje ščitnice lahko kažejo na različne načine. Vzrokov za njeno povečano ali zmanjšano aktivnost je lahko več, saj gre lahko za posledico genetskih dejavnikov, povečanega stresa, izpostavljenosti toksinom v okolju, poslabšanju že prisotne avtoimunske bolezni in številnih drugih škodljivih vplivov oziroma gre običajno kar za različne kombinacije le-teh.

delovanje ščitnice1

Simptomi za nepravilno delovanje ščitnice pri ženskah in moških

Zelo pogosti so znaki za zmanjšano ščitnično aktivnost, ki ji pravimo hipotiroza. Ženske lahko opazijo spremembe v menstruaciji, ki trajajo dlje kot običajno. Poleg tega lahko čutijo, da so prsi bolj napete, pojavi se nevarnost splava, po drugi strani pa se zmanjša možnost zanositve.

Pri moških se hipotirodizem lahko kaže v obliki utrujenosti in upočasnjenega delovanja, pa tudi občutljivosti na mraz, hripavega glasu, zaspanosti, suhe kože in depresije. Poleg tega lahko moški čutijo nemir in razdražljivost, utrujenost in padec energije, pojavi se lahko tudi potenje in občutek oblivanja vročine. Največkrat moški zaradi naštetih simptomov mislijo, da so depresivni, zato obiščejo družinskega zdravnika. Ta jih nato lahko napoti v tirološko ambulanto na dodatne preiskave.

delovanje ščitnice3

Spremenjen apetit in pozabljivost

Morda eden od bolj spregledanih znakov, ki bi lahko kazali na nepravilno delovanje ščitnice, je spremenjen apetit. To velja tako za povečan apetit, ki lahko kaže na njeno povečano aktivnost, kot tudi zmanjšan apetit, ki lahko pomeni zmanjšano aktivnost. Zmanjšana aktivnost namreč zavira našo sposobnost vonjanja in okušanja.

Večkrat se zaradi pomanjkanja spanja ne počutimo najbolje. Večina pa nas sploh ne pomisli, da je tudi to lahko posledica hiperaktivne ščitnice. Povečana prisotnost ščitničnih hormonov namreč lahko povzroči motnjo pozornosti in zmanjšuje sposobnost koncentracije. Po drugi strani pa njihova zmanjšana prisotnost povzroča pozabljivost. Večina žensk, ki se bliža menopavzi, namreč sploh ne pomisli, da bi lahko njihova pozabljivost bila povezana s hipotiroidizmom.

Različne prebavne motnje in težave s kožo

Tisti, ki trpijo za hipotiroidizmom, bodo imeli težave z zaprtostjo. Zaradi motenj v proizvodnji hormonov se namreč številni prebavni procesi bistveno upočasnijo, kar lahko povzroči zmanjšano gibljivost črevesja. Pri hipertiroidizmu pa lahko pride do nasprotnih učinkov, saj se lahko pojavi driska oziroma prepogosto odvajanje blata.

Niso pa neobičajne tudi težave s kožo, ki lahko postane suha in spremeni teksturo. Zaradi upočasnjene presnove in manjšega števila hormonov je v koži prisotno manj vlage, manj je tudi potenja, zato se izsuši in lušči.

delovanje ščitnice2

Kako se nepravilno delovanje ščitnice kaže pri otrocih?

Tu je ključna vloga staršev, saj lahko zelo hitro opazijo vsako spremembo v otrokovem vedenju doma. Lahko pa to opazijo tudi učitelji v šoli. V primeru hipertiroze, torej ko pride do povečane prisotnosti hormonov, otrok lahko naenkrat postane hiperaktiven in nemiren. Pojavi se lahko tresenje, živčnost, svetel pogled. Največkrat pa se sum na hipertirozo pojavi ob rednem sistematskem pregledu v šolski ambulanti in meritvah prisotnosti hormonov, pogosto pa šele po odkritju golše.

Tako hipo- kot hipertiroidizem lahko potekata zelo počasi, saj lahko traja tudi več mesecev ali let, da oboleli sam pri sebi prepozna spremembe. Žal se prav zato ljudje običajno navadijo na vse težave in jih sprejmejo kot nujno zlo. Ni redko, da pacienti ob zdravnikovem vprašanju o njihovem počutju odgovorijo, da se počutijo dobro in nimajo nobenih težav. Tisti, ki so se šele začeli spopadati z zgodnjimi znaki bolezni, običajno znajo tudi hitro prepoznati začetne težave in jih tudi opisati. Zato je ključnega pomena, da takoj ob vsaki takšni spremembi obiščete osebnega zdravnika.