sob. Jul 20th, 2024

Čas, ki ga otrok preživi zunaj na svežem zraku in v naravi, res blagodejno vpliva na vse nivoje njegovega razvoja. Strokovnjaki trdijo, da kvaliteten čas, ki ga preživimo na prostem pripomore k razvoju inteligence, telesa in čutil. V času, ko smo odvisni od tehnologije je spodbuda in zgled, za preživljanje časa zunaj res pomembna. Verjamemo pa, da vam včasih zmanjka idej, kako motivirati in navdušiti otroke, da bodo radi preživljali čas zunaj. Pri podjetju Svet igral so nam ponudili nekaj namigov.

zunanja igrala1

Zunanja igrala za veselje otrok vseh starosti

Če imate na voljo nekaj prostora za hišico ali pa imate velik vrt, si lahko omislite zunanja igrala, ki bodo otroke spodbudili k preživljanju časa zunaj. Kjer so postavljena zunanja igrala je ponavadi veliko otrok, ki se potem skupaj igrajo in učijo različnih spretnosti, tako da morate vzeti v zakup, da lahko pridejo na obisk še drugi otroci. Na voljo je že veliko različnih možnosti za zunanja igrala, tako da jih lahko prilagodite glede na starost vaših otrok.

Izbirate lahko med igralnimi stolpi, gugalnicami, plezali, peskovniki, tobogani, igrali za ravnotežje in trim streza, na voljo pa so tudi otroške hišice. Pri izbiri bodite pozorni na to, da so sestavljeni iz kvalitetnega materiala in da čez čas zunanja igrala pregledajo in naredijo zamenjavo morebitnih obrabljenih delov.

Igralni stolpi nudijo razgibano igro, saj nudijo neomejeno možnosti za igro. Višina igralnih stolpov in zahtevnost elementov se  lahko prilagodi glede na starost otrok. Vsebuje pa lahko različne elemente kot so: otroške hišice, gugalnica, plezalna stena, tobogan, stopnice ali peskovnik.

zunanja igrala3

Plezala so večini kar izziv, zato so odlični za preizkušanje in treniranje spretnosti. Lahko se jih uporablja samostojno ali pa kot eden izmed delov pri igralnem stolpu. Plezala so lahko sestavljena iz plezalne mreže, oprimkov in plezalnih lestev.

Peskovniki pridejo v upoštev že pri najmlajših, saj preko igre z mivko omogočajo, da izražajo ustvarjalnost in domišljijo. Na voljo so enostavni peskovniki z zaščitnim pokrovom, lahko pa izberete določeno obliko (npr. poltovornjak, šestkotnik ipd.)

Igrala za ravnotežje so lahko različna, od tistih, ki vsebujejo vzmet in so različnih oblik (npr. konj, pes, motor ipd.), do različnih mostov iz lesenih prečk ali stebričkov, različnih gred različnih dolžin in zanimivih postavitev, pa vse do različno visokih in debelih stebričkov.

Čeprav se trim steze slišijo zahtevno, so primerne za vse starosti. Na njih lahko vsak preizkusi svoje spretnosti in tudi količino poguma. So iz različnih komponent, ki jih ponujajo zunanja igrala, zato je njihova postavitev odvisna tudi od velikosti in značilnosti terena (npr. viseči most, brv z zarezami, podaljšani stebrički, ležeča lestev, vrteči valj, most iz vrvi, ležeče gredi, igralo z visečimi kladami ipd.). Če imate željo po postavitvi trim steze, priporočamo, da pridete na individualen posvet.

zunanja igrala

Otroške hišice za krepitev igre

Otroške hišice otrokom nudijo svoj kotiček, kjer si lahko uredijo prostor in pripomočke po svojih in ne naših željah. V njih spodbujajo željo po samostojni igri. V njih se počutijo udobno in varno. Nudijo tudi senco in prostor, ki ga lahko uporabljajo tudi, ko je vreme malo slabše.  Pri podjetju Svet igral so otroške hišice narejene iz impregniranega lesa iglavcev in so pobarvane z igrivimi barvami. Otroške hišice so lahko del igralnega stolpa ali pa se uporabljajo samostojno. Na voljo so različnih oblik, barv in velikosti, tako da vsak najde nekaj zase.

Najbolj preprosta je hišica Pika, ki ima poleg notranjega prostora in polkrožne strehe v notranjosti še klop, mizo in leseno dno. Robin je malenkost višja, vsebuje pa vse delo kot Pika. Dodano ima še zunanjo ograjo z vetrnico, dve klopici in mizo. Viki je primerna za večje število otrok oziroma jo lahko uporabljate kot vrtno uto, saj je z ene strani odprta. Vsebuje dve klopi in mizo, kjer otroci lahko ustvarjajo.

otroške hišice1

Otroške hišice tipa Špela so trikotne oblike in vsebujejo klop, na stranicah pa je okno, ki nudi dovolj svetlobe za igro. Tip Labirint je bolj kompleksne sestave, saj vsebuje pregrade in ovire, ki otrokom nudijo dodatno igro in razvijanje motoričnih spretnosti. Kljub temu, je primerna tudi za mlajše otroke. Vlak z vagonom Tom pa je zasnovan tako, da spominja na lokomotivo. Lahko izbirate med količino vagonov, ki jih želite. Le-ti so lahko potniški, ki vsebujejo mizo in klop ali pa imajo funkcijo peskovnika.

Med bolj posebne hišice spadata tunel Jakec (190×61 cm, višina 68 cm), ladja Zvezda (199×109 cm, višina 220 cm) in hobotnica Veronika (408×323 cm, višina 130 cm). Tunel Jakec ima po zunanjem obodu pritrjene plezalne oprimke in lahko služi kot pripomoček za učenje plezanja.  Ladja Zvezda nima strehe, ampak je ograjena z dveh strani, spredaj in zadaj je klop, na sredini pa miza in jambor z zastavo. Hobotnica Veronika pa je sestavljena iz treh lovk, ki so sestavljene iz pokončnih okroglic, eno lovko pa iz ležečih okroglic in dveh stebrov s kovinsko prečko.