sob. Jul 20th, 2024

Kadar gradimo ali prenavljamo svoje stanovanje, nam pomemben razmislek predstavlja tudi keramični okras. Bodisi iščemo kakovostne ploščice za kopalnico, dnevno sobo, predsobo ali zunanje površine – unikatna keramika nam poleg funkcionalnosti polepša domovanje in vzbuja prijetno vzdušje. Lahko je stenska ali talna ter notranja in zunanja oziroma nekatera odgovarja vsem štirim kategorijam, zato se lažje odločamo, kam jo bomo umestili. Preverimo različne smernice in kataloge ter se posvetujmo s ponudniki ter oblikovalci prostorov oziroma arhitekti glede različnih rešitev, ki bodo naš dom pretvorile v najljubši kraj.

unikatna keramika1

Kakšna unikatna keramika je v trendu?

Trenutni trendi narekujejo tako drznost kot tudi nevtralnost. Z nevtralnimi barvami, kot so beige, taupe (temno sivorjavi odtenki) ali gris (sivi odtenki), ne moremo nikoli zgrešiti, popularnost pa se kaže tudi v pojavu njihove kombinacije z novim poimenovanjem »greige«. Nadalje se sijoče variante nekoliko umikajo polsijajnim in mat, saj so te manj drseče in ne potrebujejo toliko vzdrževanja, čeprav so prve še vedno priročne, ko želimo narediti prostor svetlejši oziroma navidezno večji zaradi odboja luči. Priljubljeni so tudi razni geometrični in orientalski vzorci ali pa v imitaciji lesa in terrazza/teraca (to je v originalu kompozitni material z delci marmorja, stekla, granita itd., ki so povezani s cementnim in/ali polimernim vezivom). Vselej je priljubljen tudi stekleni mozaik ter raznorazne izpeljanke s sodobnim pridihom.

unikatna keramika v kopalnici

Očarljiva osebna oaza za higieno in sprostitev

V kopalnici preživimo veliko časa, je naše intimno okolje, kjer se lahko uredimo, olepšamo ter sprostimo. K temu, da se v njej dobro počutimo, lahko prispevajo tudi poživljujoče ploščice za kopalnico, ki z barvnimi in oblikovnimi kombinacijami ustvarjajo toplino in domačnost. Ker pa je unikatna keramika danes na voljo v zares širokem obsegu, se velikokrat težko odločimo za končni stil, ki nas bo spremljal vrsto let. Razmislimo, katere barvne lestvice nam dvigujejo počutje ali nas pomirjajo, kako bomo postavili razne kopalniške elemente in kako doseči najboljši izkoristek prostora, da nam bo keramični okras dobro služil.

kopalnica

Kako izbrati najboljše ploščice za kopalnico?

Na spletu najprej preglejmo zanimive dizajne, ki pritegnejo naše oko. Izberemo lahko najprej osnovno barvo, nato pa določen vzorec, ki jo bo nadgradil. Tla so na primer lahko drugačna od sten, s pasom pestrih vzorcev ali le posamičnimi vnosi izstopajočih delov pa dosežemo impresivne učinke. Ločimo navadne keramične in porcelanske ploščice za kopalnico, ki so ponavadi debelejše, pa tudi odpornejše na madeže, vlago in velike temperaturne razlike, zato je njihovo pokanje precej manjše, kar tudi poveča njihovo ceno. V kolikor razmišljamo, da bi sestavljale tudi dno tuš kabine, izberimo take, ki bodo čim manj drsele. Upoštevajmo pa tudi vidik praktičnosti – če imajo zelo razgibano površino, jih bo morda bolj naporno čistiti.

ploščice za kopalnico

Formati in barve

Po formatih ločimo majhne, srednje in velike ploščice za kopalnico, po oblikah pa so zanimive podolgovate ter heksagonalne ali šesterokotne, ki nudijo dodatno kreativnost. Dimenzije segajo lahko od 10 x 20, 20 x 20, 30 x 90 in 60 x 60 cm in v druge kvadratne ali pravokotne variante. Tiste večjih dimenzij so primerne za večje kvadrature, mozaične pa na primer za manjše. Po barvnih smernicah trenutno vodijo zemeljski, modri (navtični, nežno modri), temni ali pepelnato sivi, zeleni (pistacija, pepermint) ter koralno roza pa tudi popolnoma beli toni. Če želimo igrivost, lahko vnesemo komplementarne tone, torej mešanico toplih in hladnih. S postavitvijo luči oziroma osvetlitvijo v različnih pozicijah ter raznimi detajli pri pohištvu pa je lahko unikatna keramika še dodatno poudarjena.

ploščice1

Zakaj so priljubljene španske ploščice za kopalnico?

Španske ploščice za kopalnico ali druge kotičke so zadnjih nekaj let nadvse trendovske, saj so, črpajoč iz bogate likovne tradicije, kot tudi z inovativnimi pristopi, znane po pestrih oblikah in barvah ter pričarajo mediteransko razpoloženje v našem okolju. S cvetličnimi vzorci ali pa živahnimi enobarvnimi in drugimi vzorčastimi motivi ter celo zvezdnatih in raznih reliefnih oblik lahko dosežemo zanimiv sodoben ali retro izgled, zato je resnično unikatna keramika. Kitajske so sicer precej cenejše, vendar pa je kakovost lahko manjša. Nekdaj so italijanske veljale za najbolj kakovostne in temu ustrezno najdražje, a se ponekod zaradi selitve proizvodnje na Kitajsko včasih to pozna pri materialih. Med najbolj odlične se uvršča tudi portugalska unikatna keramika.

unikatna keramika2

Cenovni okvir in vgradnja

Unikatna keramika ima širok stroškovni razpon: glede na različne ponudnike se cene lahko gibljejo od zelo ugodnih okoli 10,00 EUR na m², če je v akciji, pa vse do 170 EUR ali več na m², če iščemo bolj razkošen izgled. Podjetja nudijo brezplačno svetovanje, zato rezervirajmo termin, da bo posvet lahko individualen, upoštevajoč naše potrebe in zmožnosti. Svetovalec nam bo pripravil izris razporeditve, potrebujemo pa tudi dobrega keramičarja, ki bo izpeljal vgradnjo strokovno, saj je napake zelo težko odpraviti, obenem pa to ne bo poceni, zato se pozanimajmo, kateri so najboljši na svojem področju, in sicer preko priporočil in spletnih ocen ali pa z ogledom dejanskih primerov. Ključna je dobra izmera ter učinkovit načrt za izvedbo.