sob. Jul 20th, 2024

Imate na kopalniški polici radi široko ponudbo kozmetičnih izdelkov, vendar ste opazili, da so se pod tistimi, ki jih niste uporabljali že dalj časa, nabrali korozijski odtisi? Lahko pa se madeži naredijo tudi zunaj, še posebej če imate na keramično podlago odloženo kakšno kovinsko cvetlično korito. Gre za naraven pojav, ki se zgodi, ko kovinsko dno embalaže pride v stik z vlago. Če se sprašujete, kako odstraniti rjo iz ploščic, obstaja več rešitev. Z brskanjem po internetu boste prišli do številnih kemičnih pripravkov in raznovrstnih čistil, vendar imamo za vas boljšo, cenejšo in učinkovitejšo rešitev: odstranjevanje rje s sodo bikarbono. Za slednjo bi lahko bi rekli, da gre za čudežno živilo, ki reši marsikatero težavo v gospodinjstvu.

odstranjevanje rje iz ploščic

Odstranjevanje rje s sodo bikarbono na naraven način

Če iščete rešitev, kako odstraniti rjo iz ploščic, naj vam povemo, da za to ne potrebujete čistil in pripravkov. Med najbolj učinkovite načine spada kar čiščenje s natrijevim hidrogenkarbonatom oz. sodo bikarbono, ki jo zagotovo hranite nekje doma. Za učinkovito čistilno mešanico boste potrebovali še limono, ki jo iztisnite in zmešajte skupaj s praškom, dokler ne dobite goste paste. Mešanico nato enakomerno razporedite po umazanem območju ter pustite stati približno pol ure, da začne učinkovati. Ko izpirate z vodo, hkrati še vtirajte in brišite površino s krpo. Uporabo grobih krtačk odsvetujemo, saj lahko poškodujete občutljivo površino. Teh se poslužite v res skrajnih primerih.

Naravne alternative temu, kako odstraniti rjo iz ploščic, so tudi pripravki, ki temeljijo na podobni formuli, na primer vinski kamen, kis in sol. Pri odpravljanju korozijskih madežev priporočamo uporabo čimbolj naravnih sestavin, ki ne poškodujejo pohištva, podlage ali keramike, poleg tega pa so še cenejša, bolj priročna in pogosto tudi bolj učinkovita. Ker ne morete biti stoodstotni, iz kakšnega materiala je površina, na kateri se je naredil madež, pa domačo mešanico obvezno najprej preizkusite na manjši površini. Šele ko vidite, da je varno, jo uporabite za celotno čiščenje madeža.

soda in limona

Vsestransko živilo v gospodinjstvu

Drugo ime za ta vsestranko gospodinjsko živilo je natrijev hidrogenkarbonat. Gre za beli kristalni prah, ki stopljen v vodi tvori rahlo bazično raztopino. S segrevanjem razpade na natrijev karbonat, vodo in ogljikov oksid. V 40. letih prejšnjega tisočletja so znanstveniki ugotovili njene vsestranske zmožnosti in od takrat jo uporabljamo za številne namene – od uživanja v prehrani, čiščenja, mehčanja vode, pa tudi kot sredstvo za gašenje ognja, sredstvo za razrast plesni na rastlinah in kot nevtralizatorja kisline.

čimona in soda

Zakaj se na keramiki sploh pojavi korozija?

Največkrat tak odtis ostane na mestu, kjer je dalj časa odložen predmet v kovinski embalaži in je medtem prišel v stik z vlago. Največkrat se to zgodi v kopalnici, saj je dno kozmetičnih izdelkov pogosto iz neobelane kovine, ki v stiku z vlago začne korodirati. Za to ne rabite razliti vode, dovolj je že sama vlaga v kopalnici, ki nastane med tuširanjem. V kolikor takšnega madeža ne odstranite takoj, se lahko pošteno zažre v keramiko ali pohištvo, zato je hitro čiščenje ključnega pomena.

Pogosto se takšni madeži naredijo tudi na dvorišču, največkrat pod kovinskimi cvetličnimi gredami, stojali ali podobnimi okraski iz kovine. Problem pri tem je, da predmetov po dvorišču ne premikate tako pogosto, da bi jih pravočasno opazili, takrat ko pa jih, pa se madež že zažre v podlago. V takšnih primerih je potrebne nekoliko več vztrajnosti in truda pri čiščenju, pomagalo pa bo tudi redno prestavljanje predmetov na keramični podlagi.

soda bikarbona

Drugi načini, kako odstraniti rjo iz ploščic

Eden izmed načinov, kako odstraniti rjo iz ploščic, je tudi z za to namenjenimi čistili in pripravki. Ti so izdelani na različnih formulah in ni garancije, da bo vsak deloval enako dobro. Praviloma velja, da se pri čiščenju trdovratnih madežev bolje izkažejo uveljavljene znamke nekoliko višjega cenovnega razreda.