pon. Apr 15th, 2024

Kripto valuta oziroma krajše kripto je pravzaprav virtualna različica denarja. Za izvrševanje finančnih transakcij s kripto valutami se najpogosteje uporablja decentralizirano omrežje. Danes je na voljo že veliko teh decentraliziranih omrežij, ki so v funkciji trgovalnih platform, na katerih lahko trgujete s številnimi digitalnimi valutami.

Kljub temu, da je večina v tem času v rastočem trendu, je še vedno zelo težko točno definirati, na čem temelji kapitalizacija na trgu kriptovalut, zato je nemogoče predvideti, kakšno bo gibanje cen v prihodnosti. Trenutna situacija lahko načeloma pomeni, da imate še nekaj možnosti za zaslužek, če bi zdaj začeli vlagati v kriptovalute. Tečaji pa se v kripto svetu hitro spreminjajo ne le iz dneva v dan, temveč so bili v preteklosti zabeleženi tudi skokoviti padci in vzponi v le nekaj minutah, zato velja velika previdnost pri trgovanju.

trading

Niti kriptovalute niso imune na pretrese v politiki in gospodarstvu

Junija letos je zaradi najnovejše prepovedi trgovanja in rudarjenja največje in najbolj znane virtualne valute s strani kitajskih oblasti vrednost celotnega kripto trga v le dveh dneh padla za kar 350 milijard ameriških dolarjev. Istočasno pa se je medtem vrednost vodilnih delniških trgov na newyorški borzi zvišala in pri nekaterih največjih ameriških delnicah dosegala rekordne donose.

Takrat smo lahko videli več kot 50-odstotni padec cene največje kriptovalute, tečaji drugih pa so ji hitro sledili, nekateri v večji, drugi v manjši meri. Junijski padec je obenem pomenil praktično v celoti izbrisano vso rast v prvi polovici leta, saj so ravno aprila bile dosežene najvišje vrednosti v zgodovini obstoja tega denarja.

Vendar takšni padci niso nič nenavadnega, saj smo na trgu že videli tudi do 80-odstotne padce. Tisti, ki običajno vstopajo na trg, ko vlada največja evforija, so se takrat dobro opekli, medtem ko so bolj izkušeni vlagatelji svoje največje nakupe opravili že v letu 2020.

kriptovalute in tečaju

Na čem temelji kapitalizacija na trgu kriptovalut

Na splošno sicer velja, da naj bi digitalne valute dosegale višje cene prav v kriznih obdobjih in takrat, ko globalno gledano pride do vsesplošnega nezaupanja v sodobno gospodarstvo ter posledično dolar izgublja na svoji vrednosti. Padec vrednosti dolarja naj bi pomenil signal za porast vrednosti nekaterih največjih kripto valut. Istočasno naj bi veljalo, da ob rasti vrednosti digitalnega denarja pride do padca vrednosti zlata.

Vendar to ne velja vedno, saj včasih lahko pojav hujše svetovne krize povleče za sabo zlato i tudi kriptovalute, tečaji pa bodo to tudi odražali. To se je na primer zgodilo marca 2020.

bitcoin

Ob padcu cene kriptovalute tečaji ponujajo priložnost za vlagatelje

Z izbruhom koronavirusne epidemije sredi marca leta 2020 bi morda lahko pričakovali porast največje in najpriljubljenejše kriptovalute, tečaji pa so takrat krenili ravno v nasprotno smer. Padec je bil ogromen, saj so cene večine njih v slabem tednu padle za kar 60 odstotkov! Ob vsesplošni negotovosti in brezupu, ki se je odražalo v vseh sferah življenja, so tisti najbolj izkušeni izkoristili te padce in ob pravem času vstopili na trg.

Visoki padci in nepričakovani dvigi cen torej niso nič novega v tem svetu. Zato svetujemo, da se pred začetkom investiranja v karkoli dobro izobrazite in po možnosti posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal ustrezno svetovati.