sob. Jul 20th, 2024

Se radi sučete po kuhinji in z veseljem ustvarjate različne jedi? Če je vaša strast izdelava testenin, potem verjetno spadate med amaterske gurmane in jih že znate sami ročno izdelati brez kakršnihkoli pripomočkov, ali pa pri tem vseeno raje uporabite električni strojček za testenine. Ne glede na to, v katero od teh dveh skupin kuharjev spadate, bi zagotovo radi vedeli, kateri pripomoček je najprimernejši za vas.

strojček za testenine

Ker je v prodaji pestra izbira različnih kuharskih naprav in pripomočkov, si v nadaljevanju lahko preberete nekaj opisov različnih modelov. Morda boste potem lažje ocenili, kateri strojček za testenine izpolnjuje vse vaše potrebe glede na namen uporabe in kuharsko znanje, ki ga premorete.

 

Preproste pritrdilne napravice iz nerjavečega jekla

Takšni modeli so običajno manjši in ne tehtajo več kot en kilogram. Uvrščajo se med nizkocenovne kuharske naprave, ki so izdelane iz visokokakovostnega nerjavečega jekla in jih lahko pritrdite na pult. Kljub preprostemu dizajnu pa lahko z njimi izdelate raznolike oblike rezancev, ki so lahko široki do 14 ali 15 cm, debeline med 1 mm in 12 mm. Pred rezanjem morate testo narezati na koščke in ga nato potisniti v napravo, ki ga bo narezala na rezance.

 

Za še večjo raznovrstnost v kuhinji

Vsi tisti, ki ste že bolj izkušeni in imate še večje ambicije v preizkušanju različnih receptov klasičnih italijanskih jedi, se boste verjetno lažje odločili, kateri strojček za testenine vam je ljubši, in ne boste gledali na ceno, temveč se boste bolj osredotočili na vse možnosti, ki vam jih posamezni model ponuja.

Dražji so predvsem tisti modeli, ki so na voljo v različnih variantah in  v različnih barvah, tako da lahko izberete svojega tudi upoštevajoč slog vaše kuhinje. Običajno takšne naprave omogočajo pripravo treh različnih vrst rezancev. Tako lahko na primer z eno samo napravo pripravite testo za fettuccine, taglioline ali liste za lazanjo. Pri listih za lazanjo je dobrodošla funkcija nastavitve različne debeline, ki se lahko giblje v razponu med 0,6 in 4,8 mm.

Tudi te naprave je možno pritrditi na pult ali mizo, saj so običajno opremljene s sponko za pritrditev. Testo obdelujete tako, da ga potisnete v režo, nato pa ga s poganjanjem praktične ročice pošljete skozi režo, kjer se stanjša na želeno debelino in razreže na vnaprej nastavljeno dolžino rezancev.

 

Kako uporaben je lahko električni strojček za testenine?

Vendar vsi ne želijo ročno poganjati testa skozi režo, in se zato sprašujejo, kateri strojček za testenine bi bil zanje bolj primeren. Če spadate mednje, vas lahko razveselimo z dobro novico, saj so vam na voljo električne naprave, ki so tudi veliko bolj zmogljive. Z njimi lahko pripravite preproste rezance, špagete, torteline, lazanje, rigatone, liguine in še in še. Nekatere med njimi imajo namreč tudi do deset različnih glav, kar pomeni, da lahko izdelate deset različnih izdelkov iz testa.

električni strojček za testenine

Večina najsodobnejših naprav je opremljena s funkcijo za gnetenje in oblikovanje testa, ter imajo poleg tega še zelo praktičen prozorni pokrov in nedrseče noge, ki zagotavljajo trden in stabilen položaj. Običajno so izdelane iz nerjavečega jekla s posameznimi plastičnimi deli. Čistite jih lahko z vlažno krpo in večinoma niso primerne za pranje v pomivalnem stroju.

 

Prednosti in slabosti avtomatiziranih naprav

Ko se sprašujete, kateri strojček za testenine izbrati, je vsekakor pomemben razmislek o vseh prednostih in slabostih, ki jih imajo posamezni modeli. Ena od najbolj dobrodošlih prednosti električnih naprav je ta, da zaradi samodejnega vrtenja valjev takšne naprave zelo olajšajo pripravo različnih vrst rezancev. Tudi raznovrstnost pri končnem izdelku je večja kot pri navadnih napravah, kjer uporabljate ročico.

Vendar ne pozabite, da večja je naprava, večjo zmogljivost bo imela in posledično bo med delom povzročala večji hrup. Za vse tiste, ki ne marate preveč različnih funkcij in nastavkov oziroma ne želite imeti sodobnih možnosti upravljanja, kot je na primer LED zaslon, je zagotovo verjetno bolj smiselna odločitev za nakup manjše, preprostejše in cenejše naprave, s katero boste ravno tako lahko dosegali neverjetne rezultate.