sre. Feb 1st, 2023

Skorajda ni domače delavnice, v kateri ne manjkajo najrazličnejši ključi, izvijači, žage, aparati in seveda, primeži. Slednji so eden najpomembnejših pripomočkov za enostavno in hitro delo z lesom in kovino, prav pa pridejo tudi pri popravilih, barvanju in lepljenju. Kot že ime pove, je njihova ključna naloga, da varno pritrdijo in držijo predmet med obdelavo z različnimi orodji. Poleg teh se v delavnici najdejo tudi druge naprave, ki izjemno olajšajo delo, med drugim je tak tudi kotni brusilnik. Nanj je mogoče pritrditi različne plošče, s katerimi lahko obdelujete različne materiale, od lesa, mavčnih plošč in keramike do betona. V kolikor iščete najboljše ročno in električno orodje za vas, nikakor ne spreglejte ponudbe Metal Mikulič.

kotni brusilnik1

Primeži, nepogrešljivi v vsaki delavnici

Ključavničarski primeži so mehansko ročno orodje, ki se uporablja za pridržanje predmeta, na katerem se izvaja popravilo ali delo. Pritrdijo se na delovno mizo in Imajo dve vzporedni čeljusti, kjer je ena stabilna oz. fiksna, druga pa mobilna iz se premika po vijaku. Največkrat so izdelani iz ogljikovega jekla, ki odlično kljubuje zunanjim vplivom, stalni izpostavljenosti udarcem in mehanskim poškodbam. Ponavadi je ohišje še dodatno zaščiteno pred korozijo, ostali deli so pocinkani, vreteno pa je še dodatno zaščiteno pred poškodbami. Ključavničarski primeži iz litega železa omogočajo 100 % oprijem elementa in med postopkom dela ne popustijo.

primeži

Najpogostejše dileme mojstrovalcev pri nakupu

  1. Kakšni so kakovostni primeži? V prvi vrsti morajo biti izdelani iz odpornega materiala, ki ob pritisku obdrži svojo obliko. Čeljust mora biti popolnoma zaprta in zagotoviti dober oprijem, ogrodje pa naj bo zaščiteno tudi proti rjavenju in koroziji.
  2. Kateri material je najboljši? Kot najbolj kakovosten, odporen na zunanje vplive, mehanske poškodbe in korozijo se je izkazalo jeklo, v kombinaciji s pocinkanimi deli.
  3. Koliko stanejo primeži? Cene se gibljejo vse od 100 do nekaj sto evrov, pri čemer je višja cena pogosto odraz boljše kakovosti.
  4. Je rezervno čeljust mogoče kupiti ločeno? Da, rezervno čeljust lahko kupite v specializiranih prodajalnah.
  5. Lahko z njimi vpenjam tudi cevi? Da, to je mogoče z orodji za vpenjanje cevi. Takšni primeži imajo še dodatno pocinkane kovane čeljusti ter večji razpon.

primeži1

Kotni brusilnik, eden najbolj vsestranskih pripomočkov

Kotni brusilnik je najboljši pripomoček za brušenje, krtačenje, poliranje in odstranjevanje rje ali barve. Uporablja se tudi za glajenje kamna in kovine, z njim pa lahko pogladite tudi ostra mesta in robove od razreza ali varov. S kotnim brusilnikom lahko režete kovino, kamen, beton in keramične ploščice, na voljo pa je še dodatni pribor za brušenje, poliranje in čiščenje, zato ni presenetljivo, da je to eden najljubših pripomočkov vsakega domačega mojstra.

Marsikateri sodobni kotni brusilnik ima vgrajene sofisticirane mehanizme, ki uspešno vsrkavajo vibracije in zmanjšujejo možnost zdrsa naprave med delom. Poleg tega so naprave dvojno izolirane, imajo blokado vretena in so vsestranske. Naprava se uporablja v številnih industrijah, največ pa v gradbeništvu in strojništvu, pogosto pa tudi v domači obrti.

Ker je na trgu široka ponudba takšnih in drugačnih aparatov, pri nakupu velikokrat naletimo na dilemo, kateri je najbolj primeren. Aparati se med sabo namreč ločijo po moči, teži, premeru plošče in številu vrtljajev. Kateri je najbolj primeren za vas, je odvisno od tega, za kaj ga boste uporabljali ter od vaših izkušenj. Tisti bolj zmogljivi so primerni za profesionalno rabo, medtem ko za domačo rabo zadostuje že povprečni aparat. Moderni kotni brusilnik vam dandanes ponuja že številne napredne možnosti, kot so: brezkrtačni motor, elektronska zavora (ki ustavi list v samo 1,5 sekunde), sklopko, zaščito proti ponovnemu zagonu v primeru izpada elektrike, mehak zagon, antivibracijski ročaj, snemljivo protiprašna zaščita, ventilator (za optimiziran pretok zraka in učinkovito hlajenje motorja) …

kotni brusilnik1

Najpogostejša vprašanja mojstrovalcev

  1. Ali je moj kotni brusilnik pokvarjen, če med delom čutim vibracije? Najbolj pogosti vzroki za tresljaje je izrabljena plošča, ki jo je treba zamenjati.
  2. Je normalno, da se naprava med delom segreje? Da, pri obdelavi trdih materialov (npr. ploščic ali betona). Če se naprava pregreje, jo ugasnite za 15 minut in počakajte, da se ohladi.
  3. Koliko stane kakovostni kotni brusilnik? Cene naprav se gibljejo od 50 EUR evrov pa vse par sto evrov. Cena je odvisna od zmogljivosti, znamke, moči in dodatnih funkcionalnosti.
  4. Ali lahko z njim obdelujem tudi trde materiale, kot je beton? Da, s primernim rezalnim listom.
  5. Izbrati električnega ali baterijskega? Prvi je bolj zmogljiv in primeren za obdelavo bolj trdih materialov, medtem ko je baterijski manj zmogljiv, vendar priročnejši, in primeren za mehke materiale, na primer plastiko.

metal mikulič

Metal Mikulič, vse električno orodje za vas na enem mestu

Podjetje se ukvarja z veleprodajo in servisom tehničnega blaga. Pohvalijo se lahko z bogato spletno trgovino najrazličnejše opreme, od ročnih in avtomatskih naprav, pribora, varilnih aparatov, brusnih materialov in gradbeno opremo. So tudi uradni zastopnik japonske korporacije Hitachi Koki Slovenijo, Bolgarijo in Bosno in Hercegovino. Poleg tega v ponudbi držijo orodje in pribor znamke Unior, Steels, Michelin, BDS Maschinen, Collomix in TJEP.