čet. Jun 20th, 2024

Baterijska kosilnica na nitko je marsikomu bolj znana kot “flakserca” in je nepogrešljivo orodje za urejanje dvorišča in okolice. Deluje na baterijo, kar pomeni, da nima kabla in motorja na notranje izgorevanje, zaradi česar je lažja, priročnejša za uporabo, prijaznejša do okolja in predvsem tišja. Uporabna je predvsem na mestih, kjer z običajno napravo ni mogoče dostopati, bodisi zaradi terena (klančine, jarki ipd.), bodisi zaradi ovir (grede, kamenje, vogali in robniki, rastline ipd.). Akumulatorska kosilnica na nitko je vedno bolj priljubljena alternativa tradicionalnim oblikam naprav za košnjo trave, saj predstavlja okolju prijazno, tiho, enostavno za uporabo in vzdrževanje ter varno rešitev za urejanje okolice.

akumulatorska kosilnica na nitko

Akumulatorska kosilnica na nitko in njene prednosti

Zaradi vse boljše tehnologije in elektromotorjev se lahko marsikatera baterijska kosilnica na nitko kosa z bencinsko. Zaradi manjše teže in manjšega oddajanja vibracij so prijetnejše za uporabo, povzročajo pa manj utrujenosti in bolečin v rokah med košnjo. Zaradi tega jih lahko brez večjega napora uporablja tudi nežnejši spol. Prednosti tovrstne naprave so tudi delovanje brez emisij ter enostavno in cenejše vzdrževanje, brez menjave olja, bencina ali zračnih filtrov, povrhu vsega pa pri delovanju ne proizvajajo škodljivih emisij in izpustov. Ogromna prednost je tudi tišje delovanje, kar pomeni, da boste lahko delo okrog hiše opravljali v nedeljo, brez grdih pogledov in zamer sosedov.

akumulatorska kosilnica

Kakšna baterijska kosilnica na nitko pride v poštev zame?

Posamezne naprave se med seboj razlikujejo predvsem po zmogljivosti in namembnosti. Pri izbiri je zato treba upoštevati več dejavnikov:

  • velikost travnate površine: za manjša opravila okrog hiše bo dovolj osnovna različica, medtem ko boste za večje površine potrebovali večjo zmogljivost (40 do 48V).
  • teren: za fino košnjo okrog dreves in gredic zadostuje povprečna 18V naprava. Če pa jo boste uporabljali na zahtevnem terenu in za rezanje debelejše trave in podrasti, na primer na brežinah, pa potrebujete zmogljivejšo napravo (82V).
  • teža in velikost: ker jo boste nosili v rokah, naj bo čimlažja in primerna vaši višini, da se izognete bolečinam v rokah, ramenih in hrbtu.
  • zmogljivost motorja: zmogljivejši kot je motor, hitreje in učinkoviteje boste opravljali delo, prav tako boste kos močnejši in večji travi ter podrastju
  • cena: v primerjavi z drugimi možnostmi je baterijska kosilnica na nitko lahko nekoliko dražja, odvisna pa je od zmogljivosti, funkcij in znamke. Pri izbiri tako iščite najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.
  • možnost nadgradnje: marsikatera ima tudi možnost, da poleg rezalne glave nanjo priklopite kak drug nastavek, npr. obrezovalca žive meje, verižno žago in prekopalnik za zemljo. Tako lahko z enim orodjem opravljate več različnih del.

Kje vse jo lahko uporabljam?

Naprava je primerna za košnjo manjših do srednje velikih travnatih površin, z ravno in razgibano površino. Zaradi priročnosti in tihega delovanja je še posebej smotrna izbira za strnjena naselja in območja, kjer s hrupom ne motimo drugih prebivalcev, npr. v okolici šol, bolnišnic ipd. Kot smo že omenili, je popolnoma primerljiva z drugimi oblikami tovrstnih naprav, zato jih lahko uporabljamo tudi na zahtevnejših terenih, na primer v sadovnjakih, vinogradih, na brežinah, ob gozdu … Pri uporabi je pomembno, da se zavedate njenih omejitev in da jo uporabljate v skladu z navodili, saj bo le tako služila svojemu namenu in vam omogočila dolgo delovanje.

kosilnica na nitko2

Kaj pa zmogljivost?

Vsaka baterijska kosilnica na nitko ima drugačno zmogljivost, zaradi katere je primerna za določen teren oz. tip dela. Zmogljivost se meri v amper urah (Ah). Večja zmogljivost običajno pomeni daljši čas delovanja, vendar pa lahko tudi poveča težo naprave. Pri večjih travnatih površinah je zato morda smiselno, da razmišljate o nakupu rezervne baterije, ki se medtem, ko uporabljate eno, druga polni in ju ob priliki samo zamenjate, brez da pri tem izgubljate čas.