čet. Jun 20th, 2024

Pripovedi, ti čarobni prepleti domišljije in resničnosti, so že stoletja predane iz roda v rod ter zapolnjujejo otroštvo z neprecenljivimi zakladi. Med njimi posebno mesto zavzemajo slovenske pravljice, ki so zaznamovale identiteto našega naroda in pustile globok pečat v srčkih malih in velikih. Pravljice za najmlajše obsegajo pravljične karakterje in prikupne nauke, ki jih otrokom predamo preko ustnih izročil ali že napredno prirejene v avdio obliki.

Slednje so izredno priljubljene med novejšimi starši, saj jih lahko predvajajo kar preko telefona. Najdete jih kar preko spleta na različnih platformah, ena izmed teh je na primer Lahkonočnice.

slovenske pravljice1 (1)

Pravljice za najmlajše in njihov pomen

Pripovedi so več kot le zgodbe, so ključ do čarobnih svetov, ki se skrivajo tako v sanjskih kraljestvih kot v globinah človeške duše. Otrokom prinašajo mnogo več kot zgolj zabavo pred spanjem; skozi čarobne like, vzvišene junake in pretkane zlobneže, le-te prelivajo modrosti o življenju, moralnih vrednotah ter pomembnosti dobrega srca.

Slovenske pravljice so preplet mitov, legend in izročil, ki so se prenašale iz roda v rod, bogatile dediščino, ki nas je oblikovala in povezala z našimi koreninami. V različnih kulturah so preživele vojne in preobrazbe, a nikoli izgubile svojega čara. Lokalne pripovedi, posejane med hribi in dolinami, nam prinašajo zgodbe o zvestobi, poštenju in ljubezni do narave.

Obogatile so se z edinstvenimi elementi in postale del identitete našega naroda. Otroci so prav posebni varuhi teh čarobnih zgodb, saj jim slovenske pravljice odpirajo vrata v domišljijske svetove, polne junakov, čarovnij in čudežnih pustolovščin. Ob vstopu v pravljične svetove otroci spoznavajo različne ovire in vrednote, kot so pogum, prijateljstvo, spoštovanje do drugih in sebe, sočutje in vztrajnost, ki jim pomagajo razvijati pozitivne lastnosti in razumevanje sveta okoli sebe.

slovenske pravljice

Kaj slovenske pravljice otrokom nudijo?

Čarobni svet, kjer se domišljija razplete v neštete barvite niti! Bajke so čarobna potovanja skozi čas in prostor, ki so že stoletja prežemale naše življenje s čudovitimi zgodbami, nauki in pravljičnimi bitji. Med mnogimi bogatimi tradicijami, ki jih pozna svet, so tiste, ki predstavljajo dragocen del naše kulturne dediščine.

Poleg tega otrokom nudijo tudi dragoceno priložnost za učenje in razvijanje jezikovnih spretnosti. Skozi pravljične like in dogodivščine se seznanijo s številnimi besedami, izrazi ter bogatijo svoj besedni zaklad. Poleg jezikovnega razvoja, otrokom omogočajo, da se identificirajo z junaki in se vživijo v različne vloge, kar spodbuja razvoj empatije in socialnih veščin.

pravljice

Slovenske pravljice in njene vrste

Zgodbice so občudovanja vreden domišljijski svet, ki navdušuje najmlajše z raznolikimi zgodbami, barvitimi liki in čarobnimi dogodivščinami. Med najbolj priljubljenimi vrstami pravljic za najmlajše so:

 • Klasične ljudske zgodbe

Vključujejo priljubljene zgodbe, kot so: Pepelka, Sneguljčica, Trnuljčica in Rdeča kapica. Te klasične bajke so del bogate kulturne dediščine in so ljubljene po vsem svetu.

 • Čarobne bajke o vilah in vilinskih bitjih

Vabijo otroke v svet čarobnih vil, ki razkazujejo svoje čudežne moči in pomagajo junakom premagovati ovire ter doseči srečen konec.

 • Bajke o živalih

V teh so glavni junaki živali, ki se obnašajo kot ljudje in se spopadajo z različnimi izzivi. Priljubljene zgodbe v tej kategoriji vključujejo Bremenski glasbeniki, Lisjak in kokoš ter podobne.

 • Magične pustolovščine

Te se osredotočajo na neverjetne pustolovščine, v katerih se junaki odpravljajo na nepozabna potovanja, srečujejo čarobna bitja in rešujejo različne uganke.

 • Sodobne pripovedi

Pogosto pripovedujejo o življenjskih izkušnjah sodobnih otrok, kar jih naredi še bolj dostopne in relativne. Te zgodbe se osredotočajo na prijateljstvo, družino, samopodobo in druge pomembne vrednote.

 • Iz narave

Poudarjajo povezanost z naravo in okoljem ter spodbujajo ljubezen do živali in rastlin. Otroci se tako učijo spoštovanja in skrbi do okolja, v katerem živijo.

 • Novejše zgodbe

Sčasoma so se ustvarile tudi nove pravljične zgodbe, ki so unikatne in izvirne ter privlačijo z modernim pristopom k pripovedovanju.

Te različne vrste pravljic za najmlajše bogatijo domišljijo, spodbujajo razvoj moralnih vrednot in pomagajo otrokom razumeti različne vidike sveta okoli njih. Najmlajši jih kar srkajo vase in če jih slišijo večkrat, jo že naslednje dni pripovedujejo svojim najbližjim ali prijateljem.

slovenske pravljice2 (1)

Mesta za poslušanje ali izposojo

Različne vrste priljubljenih pravljic lahko najdete na različnih mestih, saj so del bogate svetovne literature in kulturne dediščine. Nekatera mesta, kjer lahko poiščete različne vrste pravljic, vključujejo:

 • Spletne platforme za branje pravljic

Obstajajo specializirane spletne strani, na primer Lahkonočnice, in aplikacije, ki ponujajo široko izbiro pravljic za otroke. Te platforme pogosto omogočajo tudi branje pravljic na spletu ali prenos za kasnejši ogled.

 • Zbirke pravljic v knjigah

Na voljo so posebne knjige, ki vsebujejo zbirke pravljic različnih vrst. Takšne knjige pogosto zajemajo klasične in manj znane zgodbice iz različnih kultur.

 • Spletne strani in blogi

Spletne strani in blogi, ki se osredotočajo na otroško literaturo in redno objavljajo ocene in priporočila za priljubljene zgodbe.

 • Knjižnice

Obisk lokalne knjižnice je odličen način za dostop do širokega izbora pravljic za najmlajše. Knjižnice imajo pogosto posebne odseke z otroško literaturo, kjer so zbrane klasične in sodobne pripovedke.

 • Spletne knjigarne

Na različnih spletnih knjigarnah lahko prebrskate in poiščete priljubljeno literaturo. Obstaja tudi veliko e-knjig in avdio različic pravljic, ki so na voljo za prenos.

Pomembno je, da izbiro prilagodite starosti otroka in izberete slovenske pravljice, ki so primerne za njegov razvoj in razumevanje.

pravljice