sob. Jul 20th, 2024

Ste kdaj sedli v svojega jeklenega konjička in zaznali neprijeten vonj po vlagi in postanem zraku? Potem najverjetneje potrebujte globinsko čiščenje klime v avtu. V Sloveniji to storitev izvajajo različni ponudniki, nekateri se tega procesa lotijo tudi doma, a lahko s tem naredijo več škode kot koristi. Sistem prezračevanja jeklenega konjička je majhen in predvsem v poletnem času preveč obremenjen. Smrad iz klime v avtu lahko enostavno odstranimo s pomočjo ozonatorja, celoten in natančen proces prečiščevanja pa bomo predstavili v nadaljevanju. Prav tako bomo omenili tudi možne razloge za pojav neprijetnih vonjav.

čiščenje klime v avtu

Kaj povzroča neprijetne vonjave?

Neprijeten vonj v potniški kabini povzroča zamašen filter, ki skrbi za filtriranje zraka. Gre torej za ostanke iz zraka, ki propadajo znotraj vozila. Tako okolje je več kot optimalno za razvoj bakterij in plesni, kar je lahko škodljivo za človeško zdravje. Profesionalni prečiščevalci klime s pomočjo visokih temperatur prevetrijo avtomobil in na ta način se uničijo bakterije, ki niso odporne na visoke temperature. V resnejših primerih je potrebno zamenjati celoten sistem (cevi, filter). Če je proces odstranjevanja uspešen, lahko čiščenje klime v avtu opravimo samo enkrat na leto.

kaj provzroča neprijetne vonjave v avtu

Dezinfekcija A/C s pomočjo ozona

Osvežite zrak v potniški kabini in se odločite za dezinfekcijo z ozonom. Ker je ozon majhna molekula, ki jo sestavljajo samo trije atomi kisika, tak plin z lahkoto prodira v vse prostore. Bakterije, virusi, pa tudi plesni so na ozon slabo prilagojene in zatorej neodporne. Ko pridejo v stik z ozonsko molekulo, se, preprosto rečeno, zadušijo od preobilice kisika in umrejo. Na ta način se ne znebite samo neprijetnega vonja, temveč poskrbite tudi za zdravje sebe in svoje družine (vlaga je namreč za človeško telo škodljiva). Postopek in čiščenje klime v avtu je hiter, učinkovit in cenovno ugoden, zato ga boste lahko opravili večkrat na leto.

A-C avto

Kako se odstranjuje smrad iz klime v avtu?

Dezinfekcijo vozila je priporočljivo prepustiti strokovnjakom, ki točno vedo, kaj delajo. Postopek je izredno enostaven, a za pravilno in učinkovito izvedbo potrebujete profesionalno opremo. Najprej se vozilo postavi v ozonator. V tem prostoru se v vozilo prečrpa ozon, ki odstrani bakterije, vlago in plesni. Po določenem času se zrak iz vozila prečrpa nazaj ven, na ta način pa se postopek dezinfekcije konča. Ta metoda je izredno učinkovita tudi pri odstranjevanju vonja po živalih ter cigaretih. Čiščenje klime v avtu priporočamo vsem tistim, ki veliko časa preživite na cesti, ali se preživljate s prevažanjem ljudi.

kako se odstranjuje smrad iz klime

Kdaj je čas za menjavo filtra?

V skrajnih primerih je potrebno za čiščenje klime v avtu prevzeti ekstremne prijeme. V primeru, da je zrak še vedno zatohel, četudi je bila izvedena ozonska terapija, je potrebno zamenjati filter. Zamašen filter namreč preprečuje neomejen dostop svežega zraka v kabino in na vetrobransko steklo, kar lahko predstavlja problem predvsem pozimi, ko se šipe lahko hitro zarosijo. Zamašen filter lahko težavo predstavlja tudi vsem tistim, ki trpijo za alergijami, saj se alergeni v plasteh zadržujejo na membrani. Načinov in dezinfekcijskih postopkov je nešteto, na vas pa je, da izberete tistega, ki vam je najustreznejši. Preprečite prehod pršic in cvetnega praha v notranjost vozila ter na ta način zaščitite sebe in svojo družino.

zračni filter za klimo

Postopek, ki ga morate zaupati profesionalcem!

Ne nasedajte praznim obljubam, da se lahko dezinfekcije lotite sami. Še posebej pri odstranitvi filtra je potrebno biti zelo pazljiv, saj je prezračevanje kabine nujno za zagotavljanje stalnega in svežega dotoka zraka. Cena se med različnimi ponudniki razlikuje ter zaseda vrednosti od 50 € naprej. Naša končna razsodba glede smiselnosti dezinfekcije je, da jo je priporočljivo izvesti vsaj enkrat letno. Bakterije, cvetni prah in pršice vam lahko v nasprotnem primeru grdo zagrenijo življenje ter ogrožajo vašo varnost na cesti zaradi zarošenih vetrobranskih stekel.