sre. Feb 1st, 2023

Obraz je eden najpomembnejših delov telesa, ki mu vsakodnevno zagotavljamo največ pozornosti. Kljub vsakodnevni negi in uporabi številnih kozmetičnih izdelkov pa se lahko na njem pojavijo rdeče lise, luske, srbečica in občutek zategnjenosti. Še posebej v hladnih zimskih dneh. To je lahko pokazatelj različnih stanj, najpogostejša med njimi je suha koža oz. kseroza. V takšnih primerih vam najhitreje in najučinkoviteje pomaga ustrezna krema za suho kožo, ki pa mora vsebovati izbrane sestavine, ki bodo blagodejno vplivale na vaš obraz. Ena izmed takšnih je korejska znamka naravne kozmetike Missha. Poleg uporabe le-te je pomembna tudi dodatna nega z drugimi izdelki, kot so na primer piling, serumi in tonik ter ustrezna zaščita pred zunanjimi dejavniki. V mislih imejte vedno, da je ustrezna nega obraza sestavljena iz čiščenja, nege in hranjenja.

utrujenost se pozna na obrazu

Kako se utrujenost in dehidracija kažeta navzven?

Skoraj vsaka ženska je že kdaj doživela občutek zategnjenosti in izsušenosti na obrazu ali telesu. To pomeni, da se vlaga in serum na koži ne shranjuje pravilno. Posledično je koža vedno tanjša in občutljivejša, njen zaščitni sloj pa oslabljen in prepusten. Nepravilna nega v tej situaciji ji lahko odvzame še več vlage, kar izrazito poslabša situacijo. V takšnem primeru je krema za suho kožo nepogrešljiva v dnevni negi.

Razlogi za zategnjenost in izsušenost so lahko različni. Nekatere ženske so k temu nagnjene bolj, druge manj. Seveda pa hladen zimski zrak, ogrevanje, močni sončni žarki ter dražeče sestavine v komercialnih kozmetičnih izdelkih nič kaj ne pripomorejo k izboljšanju stanja. Pomanjkanje vlage na obrazu se kažeta kot občutek neprijetnega zategovanja obraza ali kot hrapava koža z belimi lisami. V kolikor ne ukrepate pravočasno, lahko obraz postane napet, občutljiv, razpokan, luskav in celo srbeč. Vse to pa pospešuje staranje in zgodnji nastanek gub.

Kaj povzroča kserozo

Kaj povzroča kserozo?

Obstajajo zunanji in notranji dejavniki, ki vplivajo na dehidracijo. Zunanji vzroki povzročijo poškodbe naravne lipidne bariere na površini, zaradi česar vlaga in snovi, ki vežejo vodo, izhlapevajo. Zaradi pomanjkanja vlažilnih faktorjev pride do dehidracije, stanje pa v hitrem času izboljša že krema za suho kožo. Med zunanje sprožilce največkrat uvrščamo ostre vremenske pogoje (mraz, vročina, prehajanje iz enega v drugo), spremembe letnih časov, UV svetlobo, prepogosto umivanje z močnimi kozmetičnimi izdelki in neustrezna nega.

Po drugi strani pa so nam notranji dejavniki dani od naših prednikov, bodisi v obliki lipidov, pigmentacije, atopijskega dermatitisa, psoriaze, diabetesa ipd. Med notranje sprožilce uvrščamo hormonske vplive, starost, prezgodnje staranje in prehrano. Poleg tega na dehidracijo vplivajo tudi prekomerno sončenje, pomanjkanje tekočine, premalo ali neustrezna nega in kajenje.

čiščenje kože

Nega v treh korakih

Da se izognete občutku zategnjenosti, lahko veliko naredite že s preventivo. To pomeni, da skrbite za obraz z ustreznimi kozmetičnimi izdelki. V kolikor se vam te težave že dogajajo, pa je prva stvar, ki jo lahko naredite, da se v čim večji meri izogibate škodljivim zunanjim dejavnikom kot je suh zrak, močno sonce, vroča voda, nekakovostna kozmetika, stres ipd. Druga stvar pa je celovita redna nega in ustrezno vlaženje. Izboljševanje stanja pri kserozi sestoji iz treh ključnih delov: čiščenja obraza, ustrezne nege in vlaženja z izbranimi izdelki.

Za čiščenje obraza uporabite vodo in naravne izdelke s čim bolj naravnim pH. Po temeljitem čiščenju in odstranjevanju odmrlih celic z bombažno vatko na obraz nanesite ustrezen tonik, ki poskrbi za hidracijo in povrhnjico pripravi na nanos vlažilnega izdelka. Šele nato pride na vrsto vlažilna krema za suho kožo, ki poskrbi za vnos hranilnih snovi, vlago in zaščito pred zunanjimi vplivi. S takšno nego in predvsem izbiro kakovostnih izdelkov bo vaš obraz ponovno dobil vse, kar potrebuje, namesto utrujenost in izsušenosti pa bo izžareval mladost in vitalnost.

krema za suho kožo

Kaj naj vsebuje krema za suho kožo?

Številne ženske menijo, da lahko zategnjenost obraza rešijo z mastnimi izdelki ali olji, vendar temu ni vedno tako. Bistvo pri vlaženju obraza je, da ga oskrbimo z manjkajočimi naravnimi vlažilni faktorji, ki pritegnejo in vežejo vlago v zgornji plasti kože. To prepreči, da bi obraz postal izsušen, zmanjša hrapavost in ublaži napetost. Krema za suho kožo mora biti ravno prav viskozna in vpojna, lahkotna tekstura pa obrazu povrne svežino in sijaj.

Ena izmed najboljših sestavin, ki jo vsebuje skoraj vsaka krema za suho kožo, je aloe vera. Urea je sestavina, ki pomaga zmanjšati draženje in preprečuje izsušitev. Med pomembnimi učinkovinami so tudi hialuronska kislina in ognjič, ki kožo hidrirata ter rastlinska olja iz mandljev, avokada ali oliv. Pri izbiri bodite pozorni na naravne izdelke z naravnimi izvlečki brez dodanih parfumov, alkohola in drugih agresivnih sestavin, kot so izdelki Missha.

tonik za obraz

Za boljši učinek uporabljajte tonik

Za občutljiv, razdražen in suh obraz pred nanosom vlažilnih izdelkov uporabite tonik za občutljivo in izsušeno kožo. Ta pomirja, osvežuje in vrača naravni videz. Tonik zmehča zgornjo plast, jo naredi prožnejšo ter spodbudi celjenje povrhnjice. Poleg vlažilnega delovanja tonik deluje tudi keratolitično, to pomeni, da raztopi odmrle trde delce. Številni so obogateni tudi z hialuronsko kislino, izvlečki alg, glutationom in podobnimi izvlečki, ki zagotavljajo intenzivno vlaženje in boljše delovanje. Tonik je priporočljivo uporabljati dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, na obraz pa ga enakomerno nanesite s pomočjo bombažne vate.

One thought on “Kako odpraviti občutek zategnjenosti na obrazu?”

Comments are closed.