pon. Apr 15th, 2024

Svetla oblačila in obutev so prijetna po izgledu in jih lahko kombiniramo s številnimi barvami, se pa na njih tudi zelo hitro poznajo različni madeži ter umazanija in kmalu izgledajo ponošene. Še posebej pri obutvi se nam na primer porodi vprašanje, kako očistiti bele superge po najlažji poti. Ena izmed opcij je pranje superg v pralnem stroju ter drugi načini, seveda odvisno od materialov, saj moramo pri nekaterih upoštevati njihovo občutljivost. Zlasti če smo veliko odšteli zanje, bomo bolj pazljivo pristopili k ohranjanju njihovega brezhibnega videza. Usnjenih se zagotovo ne bomo lotili s strojnim pranjem, temveč je to bolj rezervirano za tekstilne. Usnjene so tudi sicer bolj trpežne, zato bo na njih nečistoča manj očitna. Glede na to, kakšne se torej nahajajo v naši omari s čevlji, izberimo pravo metodo, s katero bodo ponovno izgledale kot nove.

kako spucati bele superge

Uporaba naravnih sredstev

Vselej je ena prvih izbir navadno milo ter voda, saj je milo nežno in ne bo vplivalo na materiale kot kateri drug preparat. Izberemo lahko ekološko ali marsejsko, ki sta nasploh primerni za umivanje širokega spektra predmetov ozrioma oblačil, ne zgolj za osebno higieno. Toda kako očistiti bele superge z drugimi naravnimi sredstvi, ki jih imamo že doma? Če naredimo pasto iz vode ter soda bikarbone, je to lahko odlično čistilno sredstvo, s katerim zdrgnemo razne madeže na tkanini. Podobno doma izdelano naravno sredstvo si lahko izdelamo iz vode in alkoholnega kisa v razmerju 50 : 50. Ta mešanica je primerna tudi za usnje. Za drgnjenje uporabimo krpico ali krtačko, vse pa lahko opravimo v lavorju. Pustimo pol ure in nato speremo.

Pomembno je poudariti, da je ustrezna krtača lahko ključ do snažnosti – trše ščetine so primerne za podplate, mehkejše pa za zgornji del. Pri pletenih športnih copatih moramo paziti, da ne drgnemo preveč, saj bi lahko poškodovali strukturo, zato vedno uporabljajmo nežne gibe. Obstajajo tudi radirke za obutev, ki jih lahko vzamemo tudi na pot in s katerimi lahko odlično odstranimo prah in nečistoče, pri tem pa ne potrebujemo drugih čistil. Seveda pa od vseh znamk ne pričakujmo čudežev, če bomo želeli odpraviti trdovratnejše madeže, ki jih je povzročilo na primer olje.

kako očistiti bele superge1

Kemični preparati

Nadalje velja podrobneje pogledati, kako očistiti bele superge s pomočjo kemije, h kateri se moramo kljub vsemu občasno zateči po rešitve. Veliko ponudnikov nam že pri prodaji obutve ponudi razne preparate za zaščito in tudi čiščenje. Moramo pa pri bolj agresivnih sredstvih paziti glede uporabe, saj utegne čez čas belina zaradi njih porumeneti. Poskusite lahko naslednje:

  • Nekateri tekoči geli so primerni za skoraj vse materiale, od tekstila, sintetike do usnja, zato s pomočjo strokovnjaka poiščimo ustrezne.
  • Priročne so še posebne vlažne krpice za čevlje, ki jih imamo lahko vselej s seboj na poti, bodisi na potovanjih ali na poti v službo, in nam omogočajo, da takoj ukrepamo, če je prišlo do nečistoč.
  • Eden bolj presenetljivih preparatov je micelarna vodica, ki ni prinesla veliko novost le v kozmetično industrijo oziroma za čiščenje obraza, temveč jo lahko z nanosom na krpo uporabimo tudi za ta namen.
  • Nekateri viri navajajo tudi zobno pasto z učinkom beljenja kot odlično čistilo.
  • Na seznam pa lahko dodamo še hidrogen peroksid, in sicer en del hidrogen peroksida zmešamo z dvema deloma soda bikarbone, po potrebi dodajmo vodo in s to zmesjo premažimo celotno površino. Po pol ure jo odstranimo z mokro krpo.

kao očistiti superge

Kako poteka pranje superg v pralnem stroju?

Kot navedeno, pranje športnih copat v pralnem stroju pride v poštev za materiale, kot so platno, bombaž, sintetika itd. Predhodno jih dajmo v mrežico ter po možnosti zraven mrežice dodamo še kakšno staro cunjo ali brisače za blažitev udarcev ob boben, da ne pride do poškodb. Vezalke ravno tako lahko peremo zraven. Izberemo program za ročno pranje ali občutljivo perilo oziroma nizke temperature. Detergent naj bo nežen, uporabimo pa ga le majhno količino. Nikoli jih ne dajajmo na program sušenja, saj se pri tem lahko izsuši tudi lepilo na podplatih, ki zaradi tega utegnejo odstopiti, poleg tega pa lahko tkanina dobi obrabljen izgled.

superge v pralnem stroju

Preventivni ukrepi

Na mestu pa ni zgolj vprašanje, kako očistiti bele superge, temveč tudi kako preprečiti, da bi se hitro umazale. Za to obstaja nekaj rešitev. Posebni spreji impregnirajo in tako negujejo naše čevlje, obenem pa jih zaščitijo pred umazanijo in osvežujejo barvo. Poiščimo take, ki imajo visokokakovostno formulo, in sicer denimo na osnovi fluorja. Ne smemo jih nanašati na podplate, po potrebi pa razpršimo dvakrat. Ker gre za zelo vnetljive spreje, jih moramo vedno uporabljati zunaj na zraku. Če pa je že prišlo do nečistoč, jih poskusimo čim prej odstraniti, da ne bodo za seboj pustile težko odstranljivih sledi. Praviloma naj bi opravljali redno čiščenje na dva tedna, da bomo ohranili želeno belino čim dlje. Predlogov, kako očistiti bele superge, je tako torej kar nekaj, zato se jih poslužimo vselej takrat, ko nastopi čas za to.

kako očistiti bele superge