sob. Jul 20th, 2024

Ker v njih preživimo zelo velik del svojega življenja, nam kuhinje po meri lahko popestrijo izkušnjo priprave hrane ter uživanja jedi. Zagotovo ima vsakdo od nas specifične ideje za sanjske kuhinje po meri: bodisi želimo določen barvni odtenek, izjemno kakovostne materiale ali svež, moderen dizajn ter posebne elemente in podobno. Če se nagibamo k bolj edinstvenim rešitvam, lahko navdušujoče rezultate dosežemo tudi z izbiro ploščic. Zelo zanimive izpeljave nam lahko ponudi na primer kamen bunja, največkrat opažen kot zunanja stenska obloga, vendar se bunja za oblaganje dobro obnese tudi v notranjih prostorih.

Kakšne kuhinje po meri imamo na voljo?

Nekdaj je bilo na voljo zgolj nekaj vrst modelov, zato posebnih priprav oziroma načrtovanja ni bilo, danes pa lahko izbiramo med nešteto kombinacijami. V smislu izgleda lahko v grobem delimo kuhinje po meri po naslednjem ključu:

 • klasične,
 • retro,
 • moderne,
 • podeželske,
 • minimalistične,
 • masivne,
 • brez ročajev ter druge.

kuhinje po meri

Kot nakazujejo že sama poimenovanja, lahko z izgledom posežemo v cono domačnega, poznanega, nostalgičnega in udobnega, lahko pa smo tudi bolj drzni in sodobni ali celo že nekoliko futuristični z nenavadnimi izpeljavami. Seveda so možne tudi variante, pri katerih se našteti videzi prepletajo. Nekateri znajo, recimo, odlično spojiti moderen videz z rustikalnim, masivno z minimalističnim itd. Kuhinje po meri pa lahko ločimo tudi po načinu razporeditve:

 • postavitev v črko L,
 • postavitev v črko U,
 • z enim pultom,
 • z dvema pultoma, ki sta si postavljena nasproti,
 • s kuhinjskim otokom na sredini itd.

Kako bomo razporedili enega ali več pultov, je odvisno predvsem od naših prostorskih zmožnosti, saj je jasno, da moramo v primeru manjših kapacitet smortneje načrtovati celotno razporeditev. Upoštevajmo tudi naše kuharske in prehranjevalne ter druge navade, saj najbolje vemo, kakšno ureditev potrebujemo, da lahko kakovostno ter čim bolj spontano opravljamo vse naloge in se v njej počutimo sproščeno.

Kako do sanjske kuhinje po meri?

Glede na predhodno opisano vrsto in naše kapacitete pripravimo izmere, nato pa raziščimo trende, materiale, vzorce in naše najljubše barve. Če želimo na primer pohištvo brez ročajev, ki jih nadomeščajo vgrajene letvice in ki je bilo pred desetletjem še izjemna novost, bomo danes na tem področju našli že visoko stopnjo dodelave. Pri materialih lahko posežemo po tako posebnih variantah, kot je MDF plošča, ki je oplemenitena s kamnitnim furnirjem oziroma skrilavcem, s katerim pridobimo reliefen vtis, ali pa izberimo tako, ki imitira keramiko. Nekatere imajo možnost, da se na njih ne vidijo prstni odtisi, kar je nasploh priročno na tako z madeži obremenjenem kraju, UV lak pa preprečuje, da bi pričela barva izgubljati nianse.

Stilski izzivi

bunja

Povežemo lahko moderni ter rustikalni stil, in sicer je pri tem dobro upoštevati pravilo, da bolj izpostavimo enega od teh stilov, z drugim pa ga s posamičnimi detajli le naglasimo. Če bi ju želeli uravnotežiti, bi namreč to lahko izpadlo preveč neuglašeno. Npr. za tla lahko izberemo plutasto ali bambusovo podlago ali pa le dodamo starinsko luč. Za futuristični stil velja, da težimo k multifunkcijskemu prostoru, v katerem lahko poleg priprave hrane in prehranjevanja opravljamo še druge aktivnosti v kotičkih za domačo pisarno, goste ali celo vadbo in podobno. Poleg multifunkcijske komponente pa spadajo sem tudi različne tehnološke rešitve s pametnimi napravami in aparati, kot so senzorski koši za smeti, dozirniki, pametne posode in skodelice, hladilniki itd.

S podrobnostmi do pravega učinka

Ne pozabimo tudi na vzorce delovnih plošč, morebitne keramike, postavitve in oblike svetil ter ročajev. Pulti so lahko enobarvni in povsem brez vzorcev v beli, sivi ali črni verziji ali pa dajejo vtis različnih lesenih in kamnitih struktur ali terrazza. Svetila se lahko pojavljajo na nepričakovanih krajih oziroma v raznih oblikah, kot je svetlobna polica ali v podnožju ali pa imamo osvetljen predalnik, dno omarice ali spodnjo stran delovne plošče. Luči z industrijskim pridihom ali posebnimi velikimi žarnicami pa vnašajo trendovsko noto.

Bunja za oblaganje določenih sten ali večje površine

bunja

Na začetku omenjena bunja se lahko odlično poda zgolj določenemu kotičku, kot je na primer jedilnica, če ji želimo dodati eleganten izgled, lahko pa bunja predstavlja naš poglaviten motiv nad pultom in štedilnikom in drugimi elementi. Odločimo se lahko za polaganje po celotni površini ali pa zgolj do določene višine – kjer koli se nahaja, vnese usklajeno teksturo. Ker ima bunja zemeljske odtenke, kot so:

 • bež,
 • siva,
 • črna in podobno,

imamo opcijo vpeljave kontrastov ali pa sočasnih umirjenih tonov. Denimo turkizna barva sten ali pohištva ter bunja kamen se izjemno dopolnjujeta in z njima dosežemo svežino, za nevpadljivo podobo pa imamo vselej možnost ohraniti preprosto barvno lestvico, ki ne odstopa preveč od izbranih ploščic. Zaradi lastnosti, kot je učinkovito odbijanje prašnih delcev, je dodatno primerna v okoljih, v katerih se nabira veliko prahu, hkrati pa je izjemno odporna. Idealna je za rustikalne kuhinje po meri, saj ravno kamenje povezujemo s podeželskimi motivi ter domačnostjo, istočasno pa deluje tako brezčasno, da bo odlična tudi v modernih variacijah.