pon. Maj 27th, 2024

Vsak dom popestrijo različne barve, ki nosijo svojo sporočilnost in dajejo vzdušje prostorom oziroma dvigajo razpoloženje. Različne ideje za pleskanje sten lahko najprej temeljito raziščemo in razmislimo o kombinacijah, ki se nam dopadejo, nato pa ideje za barvanje stanovanja tudi skupaj s strokovnjaki realiziramo. Razmislimo, kakšni odtenki bi se podali k našemu pohištvu, kakšno dekoracijo bomo izbrali ter kako bi vse skupaj delovalo glede na vzorec naših tal. S svetlimi je to precej preprosto, saj na primer večna bela sodi povsod, s temnejšimi pa moramo biti že nekoliko bolj spretni pri izbiri, saj v nasprotnem primeru prostori hitro dobijo drugačen učinek od želenega. Majhnih in temačnih sob ne bomo še dodatno obtežili s temnejšimi odtenki, v večjih prostorih pa smo lahko bolj igrivi. V nadaljevanju je nekaj predlogov za edinstvene rešitve.

ideje za barvanje stanovanja

Preglejmo trenutne trende

Na spletu lahko pregledamo, kakšni barvni trendi so trenutno veljavni, da dobimo iskrive ideje za pleskanje sten ter vnesemo vanje svežino. Nekatere organizacije in podjetja jih vsako leto objavijo, mednje sodi recimo Pantone, ki je tako rekoč avtoriteta na tem področju in je na primer za leto 2022 prvič izbralo novo ustvarjeno, modro-vijolično barvo po imenu Very Peri, ki odraža vedrino in energičnost. Na splošno pa sta ta hip nakazani vsaj dve večji kategoriji, in sicer:

  • na eni strani zemeljski, pastelni toni,
  • na drugi strani pa živahni.

Zapelje nas lahko toplina terakote ali peščeni, olivni odtenki, ki delujejo pomirjujoče, ali pa smo bolj drzni z odtenki fuksije in je temu primerna tudi naša dekoracija ali posebno dizajnersko pohištvo. Dnevna svetloba lahko prinese na plan tudi pododtenke, ki delujejo drugače kot v temnejšem delu dneva, zato se posvetujmo s strokovnjakom glede tega, kaj izbrati. Seveda pa sledenje trendom lahko čez čas pomeni tudi to, da nam naš izbor ne bo več kmalu všeč oziroma si bomo zaželeli novega, zato razmislimo glede na naš interier o dolgoročnosti ter smiselnosti naše izbire.

trenutni trendi pleskanja

Dekorativna obdelava

Med zanimive ideje za pleskanje sten se zagotovo uvršča dekorativna obdelava z različnimi vizualnimi učinki in morda je to tisto, kar iščemo za naš dom. Z njimi namreč lahko dosežemo zares unikaten izgled različnih struktur:

  • lubja,
  • usnja,
  • naravnega kamna,
  • peska,
  • betona in številne druge možnosti.
    trenutni trendi

Priporočljivo si je najprej ogledati nekaj referenčnih primerov pri ponudnikih, da si bomo znali predstavljati, kako bi določena obdelava izgledala pri nas. S strokovnega vidika je smiselno dekorirati zgolj eno ploskev, in sicer tisto, ki najbolj izstopa. Treba pa je imeti v mislih, da je tovrsten postopek bolj zamuden ter odvisen od posamične tehnike nanosa.

dekorativna obdelava sten

Prenos digitalnih motivov

prenos digitalnih motivov1

Med še bolj unikatne ideje za pleskanje sten lahko štejemo prenos kakršnih koli motivov, ki jih imamo v digitalni obliki. Mojstri nam s posebnimi tehnikami namreč znajo v želeni prostor pričarati kateri koli vzorec ali motiv želimo, zato se resnično lahko prepustimo domišljiji in izberemo natanko to, kar nam bo ob vsakem pogledu pričaralo nasmeh na obraz ali dobro misel. Morda imamo v svojem domu kak poseben prostor, na primer za meditacijo ali ustvarjanje, in tja lahko umestimo posebne like, ki bodo odražali njegov duh, ali pa popestrimo recimo otroško sobo z risanimi junaki. Možnosti je zares neskončno.

prenos digitalnih motivov

Ideje za barvanje stanovanja skrbno pretehtajmo

Pri posebnih obdelavah moramo vzeti v zakup določene zakonitosti. Denimo beli dekorativni omet valit, ki daje nazobčan, rustikalni videz, za naš dom pomeni to, da naše stene ne bodo ravne, in če si jih bomo čez čas zaželeli, je odstranjevanje lahko precej zamudno v več korakih z brušenjem in glajenjem oziroma drugimi postopki. Poizvedimo čim več o posamični tehniki ter izberimo strokovnjake, ki se dobro spoznajo na svojo dejavnost ter postopke.

trenutni trendi pleskanja sten