sob. Jul 20th, 2024

Skoraj vsak od nas je že kdaj občutil pekočo bolečino v žlički. Ta neprijetna bolečina sodi med najpogostejše želodčne težave ljudi, za katerimi trpi med 20-30% ljudi na svetu. Gre za gastroezofegalni refluks oz. čezmerno zatekanje želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. Zaradi tega pekoč občutek potuje navzgor po požiralniku. Čeprav si je najlažje pomagati z zdravili, pa lahko veliko naredite sami, brez pomagal, ki lahko potencialno še poslabšajo obstoječe stanje. Najpogostejši vzrok za želodčne težave je hrana proti zgagi, ki je velikokrat tudi nezdrava. V nadaljevanju preberite, katera jo povzroča in katera je tista hrana, ki ne povzroča zgage.

Kako nastane?

Ko zaužijemo jed, ta po požiralniku potuje do želodca. Da koščki hrane dej     ansko pridejo v želodec, poskrbi spodnja mišica požiralnika, ki omogoči ta prehod in hkrati preprečuje, da bi se vsebina želodca vračala nazaj v požiralnik. Ko spodnja mišica požiralnika ne opravlja svoje naloge, se kislina iz želodca vrača nazaj v požiralnik, kar občutimo kot pekočo bolečino. Gastroezofegalni refluks so doslej povezovali s prekomernim nastajanjem želodčne kisline v želodcu, zadnje čase pa vse več strokovnjakov opozarja na ravno nasprotno, da naj bi pekoč občutek bil posledica premalo želodčne kisline. Povezujejo ga tudi z bakterijo Helicobacter pylori in s hiatusno hernijo, ki naj bi bila prisotna pri več kot polovici svetovnega prebivalstva.

želodec in nezdrava hrana

Živila, ki sprožijo težave

Na nastanek želodčnih težav in izločanje kisline največkrat vplivajo neprimerna in neustrezna živila. To so: mastne in začinjene jedi, pekočnost, sladkor in sladkarije, predelana živila, gazirane pijače, alkohol in kofeinski napitki, kislo sadje in zelenjava, čebula, česen in por,  čokolada … Krivec za želodčne težave so lahko tudi zdravila, npr. antibiotiki, antidepresivi, protibolečinska zdravila, zdravila za krvni pritisk in osteoporozo. Prvi ukrep pri pogostem vračanjem želodčne kisline v požiralnik je, da iz svojega jedilnika izločite čimveč zgoraj omenjenih živil. V kolikor hrana proti zgagi ne pomaga in se stanje ne izboljša, vam bo zdravnik po vsej verjetnosti predpisal zdravila, ki preprečujejo prekomerno izločanje kisline.

hrana ki blaži bolečine v želodcu

Hrana, ki ne povzroča zgage v želodcu

V nasprotju z živili, ki povzročajo želodčne težave, obstaja tudi hrana proti zgagi. Ta največkrat temelji na bazični osnovi, ki znižuje kislost. Učinkovita hrana proti zgagi je:

  • Aloe vera – deluje protivnetno in pomirja razdraženost, deluje pa tudi kot odvajalo, zato je ne uživajte v prevelikih količinah. Najenostavneje jo je uživati v obliki soka ali čaja.
  • Jabolčni kis – učinkovita rešitev predvsem v primeru, da je pekoča bolečina posledica premalo želodčne kisline. Žlico jabolčnega kisa zmešajte z 2 dl vode in popijte pred obrokom.
  • Ingver – največkrat pomaga v obliki ingverjevega čaja, ki ga popijte pred obrokom ali spanjem.
  • Mandlji – vplivajo na nevtralizacijo tekočin v želodcu, zato je po vsakem obroku priporočljivo zaužiti 3 do 4 mandlje.
  • Soda bikarbona – bazična snov, ki pomaga nevtralizirati kislino. Žličko sode zmešajte v kozarcu vode, vendar v enem dnevu ne popijte več kot tri kozarce, metode pa ne prakticirajte več kot en teden.

gluten in zgaga

Še nekaj nasvetov za boljše življenje

Ko začutite, da vas bo zajela bolečina, hitro popijte kozarec vode, s katero boste kislino poslali nazaj v želodec. Proti želodčnim težavam pomagajo ingverjev napitek, čaj iz janeža in kumine, čaj iz cimeta in kardamoma ter slezov čaj. Če so vzrok za vaše težave zdravila, bodite pozorni, kdaj jih jemljete. V kolikor ni izrecno napisano, jih ne jemljite na prazen želodec. Pred spanjem popijte skodelico kamiličnega čaja, ki lajša vnetja v želodcu in uravnava raven kisline.Ker se simptomi pogosto poslabšajo ponoči, ko ležimo, pazite, tudi, kako spite in raje malce privzdignite ležišče, da bo kislina težje izteala nazaj. In pa seveda, sproti beležite, po uživanju katerih živil imate težave. Tako boste najlažje identificirali tisto, ki vam povzroča neprijetnosti in jo izločili iz svojega jedilnika.
dieta proti zgagi