sob. Jul 20th, 2024

Izguba zdravstvene kartice je lahko neprijetna izkušnja. Ne samo, da vas skrbijo stroški njene zamenjave, ampak se morate ukvarjati tudi s težavami pri pridobivanju nove. Vendar obstaja nekaj preprostih korakov, ki jih lahko upoštevate, če je zdravstvena kartica izgubljena, da bo postopek potekal čim bolj gladko.

Kaj storiti v tem primeru?

Če ste izgubili ali pogrešate obstoječo kartico zdravstvenega zavarovanja, lahko novo naročite na spletnem mestu Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Na spletni strani zzzs.si poiščite podstran izguba zdravstvene kartice. Isti postopek lahko uporabite tudi, če pride do njene okvare ali pa ste spremenili vaše osebne podatke. V obrazec boste morali vpisati ime, priimek, EMŠO, davčno številno in vašo ZZZS številko. Ko izvedete novo naročilo na podstrani z naslovom izguba zdravstvene kartice, ste s tem tudi preklicali tudi vaš star dokument. Zaradi tega boste po elektronski pošti prejeli začasen dokument, ki ga ob predložitvi osebnega dokumenta, lahko uporabite za koriščenje storitev pri zdravniku. V primeru, da spadate v kategorijo, ki mora nov dokument plačati, boste prejeli po elektronski pošti še račun. Nov dokument vam bo poslan na domači naslov in sicer v 14-ih dneh od izpolnitve obrazca na podstrani izguba zdravstvene kartice.

zdravstvena kartica

Izpolnite pravilni obrazec

Pri izpolnjevanju obrazca na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje bodite pozorni, da ne izpolnjujete obrazca, ki je namenjen naročanju evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, ki se uporablja za uveljavitev vaših pravic v tujini. Bodite pozorni, da ne izpolnjujete obrazec, ki je namenjen če tovrstnega dokumenta še nimate. V tem primeru uporabite obrazec za prvo prijavo v zavarovanje. Ko izpolnite pravi obrazec, boste dobili na vaš elektronski naslov sporočilo, ki vsebuje povezavo. Na to povezavo morate klikniti v roku dveh ur. Nato pa boste na isti elektronski naslov dobili potrdilo, ki ga kot že napisano, lahko uporabljate za koriščenje storitev, dokler po navadni pošti na dom ne dobite novega dokumenta.

Kdaj je postopek brezplačen in kdaj plačljiv?

Ko izpolnjujete obrazec na podstrani izguba zdravstvene kartice, morate označiti tudi razlog za naročilo novega dokumenta. Brezplačen postopek pride v poštev, kadar ste si spremenili ime in priimek ali kadar je vaš dokument star 10 let ali več in sicer ne glede na to, ali je dokument poškodovan ali izgubljen. V nasprotnem primeru, pa je treba postopek plačati. Trenutna cena na ceniku, ki velja v letu 2022 znaša 4,4 evra.

zdravstvena kartica.2

Kaj storiti, da v prihodnje ne prihaja več do takih težav?

Da spet ne pride do tega, da se zdravstvena kartica izgubi, upoštevajte naslednje nasvete. Ko boste dobili novo, jo shranite na varnem mestu, da je ne boste ponovno izgubili. Morda boste želeli razmisliti o tem, da jo hranite v denarnici ali torbici, da jo boste imeli vedno pri sebi, ko jo boste potrebovali. S tem boste prihranili veliko časa in energije ter se izognili dodatnim težavam. Prav tako si naredite kopiji sprednje in zadnje strani za primer, če bi jo ponovno izgubili.

zdravstvena kartica1

Kako se izogniti izgubljanju predmetov?

Predmet za trenutek odložite in naslednji trenutek ga ni več. Izguba stvari je lahko zelo neprijetna (da ne omenjamo stroškov), vendar lahko storite nekaj stvari, da se ji izognete. Preberite si naše najboljše nasvete o tem, kako ne izgubiti stvari. Naredite si navado, da stvari pospravite na isto mesto vsakič, ko končate z njihovo uporabo. Če predmet vedno položite na isto mesto, ko vstopite skozi vrata, ali ga pred spanjem odložite na isto mesto na omarici, bo manj verjetno, da ga boste izgubili, saj boste vedno vedeli, kje je. Če nenehno izgubljate predmete, nanje prilepite živo obarvan papir, da jih boste lažje opazili. Z navado, da stvari vedno pospravite na isto mesto in ustvarjalnostjo pri njihovem shranjevanju lahko zmanjšate možnost, da bi izgubili nekaj pomembnega – in si pri tem prihranite glavobol!