sob. Jul 20th, 2024

Si želiš opravljati raznoliko in vznemirljivo delo, ki ti obenem omogoča potovanja in obisk različnih koncev sveta? Morda je stevardesa pravi poklic za uresničitev teh želja. Skrb za varnost in udobje potnikov med letom, dajanje varnostnih navodil, deljenje hrane in pijače ter vzdrževanje notranjosti letala so ključne naloge tega dela. V zameno jim ti omogoča nove kulturne izkušnje, spoznavanje različnih ljudi, potovanja v najrazličnejše kraje sveta, pridobivanje mednarodnih izkušenj in osebnostni razvoj. V nadaljevanju preberi vse o tem poklicu in kako postati stevardesa.

stevardesa

Prednosti dela na letalu

Delo letalskega osebja ima številne prednosti. Ena izmed teh je zagotovo raznolikost, saj s potovanjem po svetu spoznaš različne kraje, kulture in jezike. Seveda delo vsebuje tudi ogromno potovanj na različne konce sveta. In čeprav od tega veliko časa preživiš v zraku ali na letališču, imaš kot del letalskega osebja velikokrat tudi proste dneve, ki jih lahko izkoristiš za ogled lokalnih znamenitosti. Za poklic se velikokrat odločajo mladi iz različnih koncev sveta, tako da ti omogoča tudi nova poznanstva in prijateljstva po celem svetu. Delo te vodi v mednarodno okolje in ti omogoča delo v različnih državah po svetu, kar je še posebej koristno, če želiš pridobiti mednarodne izkušnje ali delati v tujini. Poleg potovanj ti delo omogoča tudi številne ugodnosti, na primer brezplačne letalske karte, popuste za hotele in restavracije, zavarovanje in podobno.

kako postati stevardesa1

Kako postati stevardesa na letalu?

Da lahko postaneš del ekipe letalskega osebja, moraš izpolnjevati nekaj pogojev. Prvi je zagotovo znanje tujih jezikov. Kot oseba na letalu moraš dobro govoriti vsaj en tuj jezik, zaželjeno pa je seveda več. Za opravljanje dela so pomembne tudi komunikacijske spretnosti. Ker delo poteka z ljudmi, moraš znati komunicirati z njimi, se znajti in dobro odzvati na nepredvidljive situacije pod pritiskom. Cenjene so lastnosti kot so komunikativnost, prilagodljivost, ustrežljivost, iznajdljivost in potrpežljivost. Izobrazba načeloma ni pomembna, potrebuješ najmanj srednješolsko izobrazbo, veliko bolj kot ta pa štejejo pretekle izkušnje z delom z ljudmi. Seveda so tu še uspešno opravljen nekaj tedenski ali mesečni tečaj za usposabljanje, zdravstvene zahteve in potni list, marsikateri letalski prevoznik pa ima tudi omejitve glede višine, teže, tetovaž, pirsingov in starosti.

stevardesa 3

Za koga je poklic primeren?

Poklic je še posebej primeren za mlade, tako ženske kot moške, ki želijo svojo mladost izkoristiti za nepozabno izkušnjo in odkrivanje sveta. Največkrat se za poklic odločajo mladi po zaključeni srednji šoli ali fakulteti, kar je najboljša priložnost za potovanja in prve delovne izkušnje pred vstopom v svet odraslosti in resne službe. Odvisno od preferenc in želja posameznikov, nekateri poklic izkoristijo kot začasno rešitev, drugi pa v njem ostanejo in to postane njihova redna služba.

stevardesa1

Kako se prijavim za delo?

Postopek prijave je različen od letalske družbe do letalske družbe, vendar skoraj vse vsakih nekaj mesecev razpišejo prosta delovna mesta. V kolikor izpolnjuješ pogoje razpisa, se nanj prijavi in počakaj na odziv. Velikokrat razgovor poteka v večih fazah, tudi v živo, da lahko lažje ocenijo tvoje izkušnje in komunikacijske veščine. Če boš izbrana, te bodo povabili na usposabljanje, ki je največkrat teoretično in praktično, traja pa lahko od nekaj tednov do nekaj mesecev. Tečaj plača podjetje, za katerega boš delala.

stevardesa2

Kako poteka usposabljanje?

Usposabljanje poteka teoretično in praktično. V teoretičnem delu se najprej spoznaš z osnovami, kot so tipi letal, varnost letenja, prva pomoč in pravilni odzivi v nepredvidljivih situacijah. Temu sledi praktični del, ki vključuje vajo nujnih postopkov, npr. evakuacija na kopno, vodo ali v primeru požara na krovu. Končni izpiti se izvajajo v simulacijah. Po uspešno opravljenem izpitu te čaka še nekaj ur letenja z inštruktorjem in izpit, s katerim postaneš stevardesa tretjega razreda. Z urami letenja nato napreduješ v druge razrede.