sob. Jul 20th, 2024

Notranje oblikovanje je več kot le ureditev pohištva in barvne sheme v prostoru – gre namreč za ustvarjanje funkcionalnega, estetskega in prijetnega okolja, ki se prilagaja potrebam in življenjskemu slogu posameznika. In prav zato je ključno, da pri načrtovanju prostora sodelujete z osebo, kot je zanesljiv notranji arhitekt, ki vam bo pomagal oblikovati vizijo in jo prenesti v realnost.

Od začetnega načrtovanja, izbire materialov, pa vse do izvedbe projekta, notranji arhitekt prinaša izjemno strokovno znanje, estetski občutek in praktično izkušnjo v proces oblikovanja notranjih prostorov. Skupaj boste lahko uresničili svoje sanje in ustvarili prostor, ki bo v celoti izražal vašo osebnost ter vam zagotovil udobje, funkcionalnost in trajnost.

notranji arhitekt.2.2

Vloga, ki jo opravi zanesljiv notranji arhitekt v sodobnih domovih

Notranji arhitekt igra ključno vlogo pri načrtovanju in izvedbi za notranje oblikovanje v sodobnih domovih. Njegova naloga je ustvariti estetsko in funkcionalno dovršeno okolje, ki se popolnoma prilagaja potrebam in željam lastnikov. Sodobni domovi so zasnovani za tako imenovan sodoben način življenja, ki je dinamičen, hiter in prilagodljiv. Notranji arhitekt torej zagotavlja, da se v izbranih prostorih ustvari želen občutek in ga s pravilno izbiro barvnih kombinacij in elementov spremeni v večjega in svetlejšega.

notranji arhitekt.2v

Kako se začne zasnova za notranje oblikovanje?

Oblikovanje interjerja se začne z načrtovanjem izbranega prostora in ne vsebuje le izbor pohištva ter materialov, vendar prispeva k boljši kakovosti bivanja ter učinkoviti uporabi prostorov. Prednosti tukaj so, da prinaša številne pozitivne spremembe v:

 • vašem okolju,
 • načinu razmišljanja,
 • organiziranju časa in prostora.

Sam proces tukaj vključuje določitev funkcij, ki jih bo prostor opravljal, izbiro primernih materialov in barv, načrtovanje razsvetljave, izbiro pohištva ter določitev postavitve in velikosti prostorov. Prva stopnja takšnega je idejni projekt, ki se ustvari, ko naročnik predstavi svoje potrebe in želje. Arhitekt ustvari več teh idejnih skic ter 3D izris – model prostorov, za katere se nato izberejo osnovne barve in oblikovne rešitve za pohištvo in dodatke.

Pri načrtovanju sodobnih domov je pomembno, da notranji arhitekt upošteva sodobne trende in tehnologijo, ki se nenehno spreminjajo. Sodobni domovi so namreč opremljeni z najsodobnejšo opremo, ki omogoča večjo funkcionalnost in vsakodnevno udobje na vseh vidikih.

notranji arhitekt.212

Glavni cilji, ki jih notranji arhitekt zastavlja

Kadar za svojo hišo, stanovanje ali poslovne prostore najamete strokovnjaka za interior, bo le-ta ob pregledu in izmeri vaših prostorov prilagodil čas ter sam proračun in vam v teh okvirjih ustvaril kar najboljšo različico razporeditve različnih elementov. Notranje oblikovanje obsega:

 • Izris električnih priključkov: položaj luči, vtikačev ter vtičnic,
 • izris vodovodnih in ostalih strojnih inštalacij, kot so: pipe, klimatske naprave, vpiha prezračevanja in drugo,
 • načrt polaganja keramike,
 • izbor primernih talnih oblog,
 • izbor tapet, oblog ter spuščenega stropa,
 • izbira pohištva in materialov za omare kuhinje,
 • sam izris kuhinje, kopalnice,
 • izbor opreme za kopalnico ter
 • načrt za razsvetljavo in izbor svetil.

Vse to se prav tako implementira v samem izrisu za notranje oblikovanje, kjer se lahko elementi prav tako še spreminjajo, nadgrajujejo ali odvzemajo, po želji naročnika.

Med drugim bodo glavni cilji projekta:

 • estetska dovršenost,
 • fukcijonalna razporeditev,
 • harmoničen videz in usklajenost z ostalimi elementi v prostoru,
 • skladnost z, že vnaprej, določenim in dogovorjenim načrtom (vizualizacija oz. render, ki se skozi projekt še lahko nadgrajuje).

Celotna zadeva torej poteka tako, da glede na vaše želje, vizije in razporeditvijo prostorov, strokovnjak uredi premišljen in strokoven načrt, ki sloni na dolgoletnih izkušnjah in občutku za oblikovanje.

notranji arhitekt1

Možnost projekta na ključ

Če vam čas ne dopušča veliko časa nameniti za notranje oblikovanje, ga lahko v celoti zaupate strokovnjakom, ki bodo z gradbenimi in mizarskimi partnerji za vas uredili vse potrebno od kreativne rešitve pa do kvalitetne izvedbe. Vse, kar je potrebno iz vaše strani, je, da podate svoje vizualizacije, želje ter potrebe za uresničitev, in pa, ko se oblikovanje 3D renderja zaključi, da ga skupaj pogledate, predebatirate in pa po potrebi določite zamenjave, izboljšave ali pa kak element odvzamete.

Te 3D slike nato ostanejo vam, kar pomeni, da če bi želeli v prihodnosti hišo ali stanovanje prodati, lahko osebam, ki se zanj zanimajo, predložite vizualno gradivo, da si bodo lažje predstavljali ali si ustvarili vizual, ki ga bodo prišli kasneje pogledat tudi v živo.

Prednost, kadar izbirate med notranjimi arhitekti, ki vas bodo vodili skozi notranje oblikovanje vašega doma je, da imajo le-ti za seboj odlične strokovnjake, ki so kos še tako težki nalogi ali izzivu. S tem se ustvari prednost, ki omogoča, da boste v vsakem primeru lahko za želen in določen proračun, ki ga imate v mislih, skupaj ustvarili čudovit dizajn svojih prostorov, za katere bi sami morali zagotovo odšteti veliko več. Ker bi že ogromno časa porabili zato, da najdete dobrega izvajalca za različna dela, vam s tem izbran arhitekt prihrani ogromno časa, stresa in v končni fazi tudi denarja.

Zato ne odlašajte z najemom osebe, ki vam bo omogočila varno, estetsko, udobno ter funkcionalno različico vaših potreb, skupaj s skupino izobraženih in odličnih ljudi, ki so na svojem področju strokovnjaki.

notranji arhitekt