pon. Apr 15th, 2024

Zaradi novodobnega hitrega tempa življenja in opravljanja številnih nalog, v službi in doma, smo velikokrat pod stresnim nabojem, ki ga lahko zelo učinkovito sprostijo dihalne vaje. Te so učinkovit način za izboljšanje vašega splošnega počutja in zdravja, saj lahko vplivajo na različne vidike sprostitve telesa in duha. Poleg tega vam njihovo izvajanje ne vzame veliko časa in kar je najboljše, imajo številne pozitivne učinke, ki pomagajo uravnovesiti različne stresne situacije čez dan.

Ker pa velikokrat še kakšno težavo nesemo tudi v posteljo, pa je priporočljivo izvajati tudi dihalne vaje za spanje. Njihov učinek je več kot odličen!

dihalne vaje za spanje11

Kako lahko dihalne vaje vplivajo na telo in um?

Ob pravilno izvedenih tehnikah vdihovanja in izdihovanja lahko razbremenite telesne in duševne težave, saj le-te vplivajo na pravilno delovanje živčnega in kardiovaskularnega sistema. Z njimi prav tako zmanjšate tesnobo, stres, napetost v mišicah, izboljšate prekrvavitev ter povečate oskrbo organov s kisikom.

dihalne vaje za spanje2

Pravilno izvedene tehnike, pozitivno vplivajo tudi na:

 • uravnavanje krvnega tlaka,
 • srčnega utripa,
 • splošnega pretoka krvi,
 • izboljšanje razpoloženja,
 • povišanje energije,
 • izboljšanje prebave ter kar je najpomembneje,
 • veliko lažji in globlji spanec.

dihalne vaje za spanje

Kako pravilno izvajati dihalne vaje za spanje?

Poznamo več tehnik, ki vam nudijo možnost primerne sprostitve in globokega ter kakovostnega spanca. Danes vam jih bomo predstavili štiri. Svetujemo vam, da poskusite, katera vam najbolj ustreza, in jo nato vsak dan vaditi pred spanjem.

 • Prva in najpogostejša: se imenuje Pranajama, kar v prevodu pomeni nadzor nad življenjsko silo (Prana je življenjska sila). Z vdihi skoz nos se prana pretaka po energetskih kanalih in jih prečiščuje. Z njo izboljšamo delovanje živčnega sistema ter možganov. Vajo je najbolje izvajati tako, da sedite s prekrižanimi nogami na srednje mehki podlagi, z ravnim hrbtom. Dlani položite na tla za seboj, z rahlo pokrčenimi rokami. Glavo nagnete nazaj in jo z vdihom skoz nos peljete naprej, do prsnega koša in skozi usta izdihnete. Vajo ponovite večkrat, do popolne sprostitve telesa in duha.
 • Vdih 4-zadrži 7-izdih 8: tehnika, kjer svoje telo spravite v globoko sproščenost in kakovosten spanec. Izvajanje poteka tako, da se udobno uležete in se sprostite. Najprej sprostite ustnice, da se rahlo razprejo, nato povsem izdihnete zrak skozi usta in ustnice zaprete. Počasi vdihnete skozi nos ter v mislih štejete do 4, zadržite dih 7 sekund ter ponovno, za 8 sekund, izdihnete skozi usta. Ko ponovno vdihnete, že začnete nov cikel od začetka. Izvajate vajo tako dolgo, dokler se popolnoma ne sprostite.
 • Koherentno ali resonančno dihanje: je tako imenovana tehnika enakomernega vdiha in izdiha (pri vsakem štejemo do 5, in vajo ponavljamo 5 minut), z določeno frekvenco, ki omogoča povečanje pretoka krvi v možgane ter omogoča harmonično delovanje srca, živčnih sistemov in obtoka krvi.
 • Nadi Shadhana: spada med odlične vaje, ki so dobra predpriprava na meditacijo, sprostitev, umirjenost in odličen spanec. Osredotočena na dihanje skozi nosnice, vam bo uravnovesila energetske kanale ter pripomogla k boljšemu spancu. Izvajate jo tako, da skrčite desno roko in kazalec ter sredinec položite na mesto med obrvi. S palcem zaprete desno nosnico in izdihnete skozi levo; nato vdihnete skozi levo, s prstancem zaprete levo nosnico in izdihnete skozi desno; nato vdihnete skozi desno nosnico. To izmenično ponavljate, medtem mora biti dihanje umirjeno, enakomerno ter skoraj neslišno. Ponovite desetkrat.

dihalne vaje za spanje3

V primeru, če do danes še niste spoznali pravilnih tehnik, ki bi vam resnično pomagale pri nespečnosti, nadzoru v stresnih situacijah in podobno, je čas, da jih začnete vključevati v svoj vsakdan. Redno izvajanje lahko zmanjša stres, tesnobo in napetost v mišicah, izboljša prekrvavitev ter poveča energijo. Poleg tega so dihalne vaje preproste za izvajanje in jih lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli. Vaše telo in um vam bosta hvaležna!