sob. Jul 20th, 2024

Nosečnost je čudovit, a včasih izzivalen čas za vsako žensko. Eden od pogostih simptomov, ki spremljajo nosečnost, je nosečniška slabost. Podatek, kdaj se pojavi slabost v nosečnosti je povsem fleksibilen in odvisen od posameznice do posameznice. Kljub temu da je le-ta običajna in neškodljiva, lahko vpliva na kakovost življenja nosečnice in ji povzroči nelagodje.

Poleg tega lahko dolgotrajna in huda slabost povzroči dehidracijo in izgubo hranilnih snovi, kar lahko tudi škoduje otroku. Zato veliko nosečnic išče naravna zdravila za lajšanje simptomov. Zato smo za vas raziskali nekaj najboljših naravnih zdravil, ki vam lahko pomagajo lajšati slabost in ohranjati dobro počutje skozi celoten cikel.

nosečniška slabost22

Kdaj se pojavi slabost v nosečnosti ter kdo so njeni krivci?

Stanje, ki ga opišemo kot nosečniška slabost, se lahko pojavi že v zgodnji fazi nosečnosti, približno med 4. in 6. tednom, potem kasneje ali pa traja celo čez celotno nosečnost. Le-ta številnim mamicam predstavlja kar velik izziv. Nikar pa ne pozabite, da je to le začasno stanje, ki kaj kmalu tudi izgine. Če se sprašujete, kdo je kriv za takšno stanje, so to vaši povečani hormoni, obremenjena jetra ter ravnovesje sladkorja v krvi.

Visoke vrednosti hormonov vplivajo na to, da jetra pospešeno delujejo. Ker so na ta način preobremenjena, se sproži stanje razdraženosti, ki se kaže tako, kot bi imeli »mačka« od preveč popitega alkohola. Zato, da to obdobje hitro mine, si ga lahko lajšate z raznimi naravnimi pripravki.

nosečniška slabost2

6 odličnih naravnih zdravil za lajšanje slabosti

Nekaj zlatih nasvetov za preganjanje dnevne občutljivosti, ki vam bo pomagala do boljšega počutja, je naslednjih šest pravil.

  • Prvo pravilo: Zeliščni čaji

Pitje nesladkanih zeliščnih čajev vam bo pomagalo pri težavah, kot je nosečniška slabost, napihnjenost, prebavne motnje ter vetrovi. Eden izmed priljubljenih je topel metin čaj, ki ima učinek prijetne osvežitve ter umiritve prebave. Naslednji je odličen čaj iz semen kumine, ki se ga priprav sproti in se pije po požirkih. Njegova priprava je zelo enostavna, saj zanj potrebujete le 200 ml vode ter čajno žličko kuminih semen. Pustite stati deset minut in napitek je pripravljen.

  • Drugo pravilo: Jejte večkrat po malo

Zlato pravilo, ki pomeni, da se pri obrokih ne prenajedamo, vendar raje jemo večkrat na dan, majhne obroke. Pomembno je, da hrano dobro prežvečite, saj tako spodbudite izločanje prebavnih sokov, kar pomaga k hitrejši in lažji prebavi. Tako tudi manj obremenimo želodec in sprožimo boljše počutje.

  • Tretje pravilo: Majhni prigrizki

Bodite pozorni, da v času, ko nosite dojenčka v trebuhu, ne stradate, torej poskrbite, da vaš želodec ni prazen. Ker se občutljivost želodca lahko začne že takoj zjutraj, ko se zbudite, je priporočljivo, da takoj na tešče prigriznete nekaj slanega, kot so na primer: grisini, slani piškotki ali neslani krekerji. Zelo priporočljivo si je tudi doma pripraviti takšne, ki ne vsebujejo dodatkov, ki bi vam lahko škodovali ali obremenili razdražen želodec.

  • Četrto pravilo: Uživanje suhega sadja

Manjša količina suhega sadja bo pripomogla k vnosu vitaminov in mineralov ter vas ob napadu sladkorja ali slabosti, prijetno pocrkljala.

  • Peto pravilo: Vnos banan

Odlično nadomestilo malice, kjerkoli že ste. Banane zaradi vsebnosti škroba, odlično pripomorejo in lajšajo morebitno razdražen želodec.

  • Šesto pravilo: Soda bikarbona

Kadar vas popade resnično težek občutek v želodcu, pretirana napihnjenost, ali pa hujša nosečniška slabost, si pripravite napitek: pol čajne žličke sode bikarbone, raztopite v kozarcu vode in jo popijete. Da vam bo po obilnejšem obroku v želodcu lažje, spijete kozarec s sodo, čez nekaj minut pa še: limonin sok ali pojejte pomarančo; grenivko. Želodec vam bo hvaležen in slab občutek bo izginil.

nosečniška slabost

Pogost pojav, s katerim se sooča veliko bodočih mamic, je lahko zelo hitro rešljiv s pomočjo naravnih zdravil, ki so na voljo prav vsaki uporabnici. Če ste na karkoli alergične, pa sestavino enostavno izločite ali pa se posvetujete s svojim zdravnikom, da je izbrano zdravilo varno in učinkovito.