čet. Jun 20th, 2024

Razmišljate o nakupu bicikla, pa ne veste, katera dimenzija, premer koles in višina sedeža je prava? Ustrezna izbira velikosti kolesa je bistvenega pomena za udobno in učinkovito vožnjo, ne glede na to, ali ga vozite po cesti, makadamu, urejenih poteh, gozdu ipd. Dimenzija bicikla pa ni pomembna samo zaradi udobne vožnje, temveč tudi zmanjša bolečine in utrujenost, prepreči morebitne poškodbe in izboljša učinkovitost med športno aktivnostjo. Največkrat se izbira kolesa glede na višino, pomembna faktorja sta še vaša teža in teren, po katerem ga boste vozili. V nadaljevanju preberite, kako se odločiti za pravi bicikel.

izbira velikosti koles2

Izbira kolesa glede na višino

Če se odločate na podlagi telesne višine, je najpomembnejši podatek za pravilno kalkulacijo vaš razkorak oz. razdalja med tlemi in mednožjem. Izbira velikosti kolesa oz. okvirja se izračuna po formuli, in sicer:

  •   razkorak x 0,69 za mestna
  •   razkorak x 0,65 za cestna in
  •   razkorak x 0,61 za gorska.

Za večino biciklistov je primerna dimenzija kolesa med 26 in 29 palci, vendar so na voljo tudi manjše in večje dimenzije. Dobro je tudi vedeti in upoštevati, da različni proizvajalci izdelujejo bicikle različnih tipskih dimenzij. Če ste z vašo dimenzijo točno v sredini, strokovnjaki priporočajo izbiro manjšega okvirja, saj bo vožnja lažja. Poleg razkoraka je pomembna je tudi razdalja med sedežem in krmilom, ki se izračuna po formuli razkorak x 0,66.

izbira velikosti kolesa

Izbira velikosti kolesa glede na teren

Ko se odločate za dimenzijo, morate upoštevati tudi svoj slog vožnje. Če ste rekreativec, ki uživa v sproščeni vožnji po asfaltu, vam bo bolj ustrezalo kolo z večjimi kolesi. Če pa ste aktivni športnik, ki se ukvarja s treningom ali gorsko vožnjo, boste morda želeli izbrati bajk z manjšimi kolesi, saj so bolj okretna in lažja za manevriranje na zahtevnejših terenih. Poleg tega je treba upoštevati tudi teren, na katerem boste vozili. Če boste vozili pretežno po ravnih površinah, boste želeli izbrati bicikel z večjimi kolesi, saj boste tako dosegli večjo hitrost in učinkovitost. Če pa boste vozili po gorskem terenu ali drugih zahtevnejših površinah, boste morda želeli izbrati bicikel z manjšimi kolesi, saj bodo bolj primerna za tehnično zahtevnejše situacije.

izbira velikosti kolesa1

Nasveti pri nakupu

  • Izbira velikosti kolesa naj ne bo hipna odločitev, poglobite se v odločitev in naredite raziskavo, kakšno kolo je najboljše za vaše potrebe.
  • Pred nakupom kolo testirajte, poskusite različne dimenzije, znamke in tipe biciklov.
  • Pri merjenju razkoraka bodite bosi, s stopali 15 do 20 cm narazen. Merite od tal do mednožja po notranji strani noge.
  • Dimenzije okvirjev so velikokrat označene z oznakami XXS, S, M in L. Te črke niso sorazmerne z vašo konfekcijsko številko, temveč so odvisne od vsakega proizvajalca posebej.
  • Če se znajdete med dvema dimenzijama, je pri športnem načinu vožnje boljša odločitev manjša, pri rutinitanem načinu pa večja dimenzija.
  • Če niste prepričani, katera dimenzija bicikla bi bila najbolj primerna za vas, se obrnite na strokovnjaka. V večini športnih trgovin imajo usposobljeno osebje, ki vam bo ob upoštevanju vaše višine, teže, sloga vožnje in terena predlagal najbolj primerno dimenzijo okvirja za vas.

izbira velikosti kolesa2

Kaj pa pri rabljenem kolesu?

Če kupujete rabljeno kolo, je lahko nekoliko težje določiti pravo dimenzijo okvirja. V tem primeru boste morali kolo izmeriti in dobljeni rezultat primerjati po standardni tabeli. Pri določanju dimenzije okvirja se upošteva in meri zgornja prečka od sprednjega dela do spoja s sedežem. Če nimate dane dimenzije, lahko v tem primeru to ocenite tako, da se postavite na kolo s stopali na obeh straneh in kolesom med nogami, sedež pa se dotika vašega hrbta. V tem položaju mora biti med vašim mednožjem in zgornjo prečko 1,5 – 2 cm prostora pri cestnem in 2 – 4 cm pri gorskem kolesu. Lahko vam pomaga tudi nekdo tako, da trdno prime krmilo, vi pa se udobno usedite na kolo z enim pedalom na dnu vrtenja. Če je pri tem vaše koleno rahlo pokrčeno, je dimenzija ustrezna.