čet. Jun 20th, 2024

Ali veste, da težave v ustni votlini pestijo več kot 90 % ljudi? Največkrat so to inflamacija, zoboboli, karies, gingvitis, paradontitis, perikoronitis … Številne ljudi pestijo težave v ustni votlini, vendar le majhen delež teh se odloči za obisk zobozdravnika in zdravljenje. Številni raje počakajo, da težave minejo ali pa pomoč poiščejo šele, ko stanje postane neznosno. Premalo se zavedamo, da so težave z zobmi in ustno votlino tesno povezane s celim organizmom, in največkrat odražajo nepravilno delovanje drugih organov ali porušeno ravnovesje v telesu. V nadaljevanju preberite, kaj lahko naredite sami za boljše zdravje ustne votline, koliko časa traja vnetje dlesni in kako pripravite domače zdravilo za vnete dlesni.

domače zdravilo za vnete dlesni

Ste se že kdaj srečali z gingivitisom?

Gingivitis ali vnetje dlesni je zelo pogosta težava, ki jo povzročajo bakterije, ki se nabirajo v zobnem plaku. Če zob in ust ne umijemo dovolj dobro, se na njih začne nabirati zobni plak oz. lepljiva snov, ki sčasoma povzroči inflamacijo. Če tega ne zdravimo, lahko napreduje v parodontitis in izgubo zob. Gingivitis je zelo pogost zdravstveni problem, ki prizadene veliko ljudi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je gingivitis ena najpogostejših bolezni ustne votline, ki prizadene do 90 % odrasle populacije. Da se temu izognete, je najbolje domače zdravilo za vnete dlesni: redno umivanje zob, izogibanje stresu, nezdravi prehrani in kajenju ter pripravki za lajšanje bolečin, v kolikor opazimo spremembe v ustni votlini, več o teh pa v nadaljevanju.

domače zdravilo za vnete dlesni3

Najpogostejši vzroki za vnete dlesni

Vzroki za inflamacijo v ustni votlini so največkrat:

 • slaba ustna higiena: neredno ali nepravilno ščetkanje zob, neuporaba zobne nitke in medzobnih ščetk
 • kajenje: nikotin in druge kemikalije v cigaretah lahko slabo vplivajo na ustno votlino
 • diabetes: ljudje s sladkorno boleznijo so bolj nagnjeni k ustnim obolenjem
 • hormonske spremembe: na primer med puberteto, nosečnostjo ali menopavzo
 • stres: stres slabi imunski sistem, kar poveča tveganje za obolenja
 • starost: starejši ljudje pogosteje trpijo zaradi bolezni ustne votline
 • dednost

Kako ga prepoznamo in koliko časa traja vnetje dlesni?

Znaki, ki kažejo na obolenje ustne votline, so na krvavenje na dotik, krvavenje med ščetkanjem zob, temno rdeča ali vijolična obarvanost, oteklina, neprijeten zadah, gnojni izpuščaji in bule ter bolečina. Trajanje gingivitisa je odvisno od resnosti, vzrokov za inflamacijo ter učinkovitosti zdravljenja. V večini primerov, če se gingivitis zdravi zgodaj in učinkovito, simptomi običajno izginejo v nekaj dneh ali tednih.

domače zdravilo na vnete dlesn

Kdaj obiskati zobozdravnika?

Zdravi posamezniki, brez zdravstvenih težav, bi zobozdravnika morali obiskati vsaj dvakrat letno. Tisti, ki imate težave, pa morda še kakšen obisk več. Sigurno pa je treba obiskati zobozdravnika, če opazite, da so dlesni rdeče, otekle, krvavijo ali so bolj občutljive na dotik. S pregledom bo zobozdravnik ugotovil vzrok težav in predlagal ustrezno zdravljenje. Obolenje ustne votline lahko povzroča resne zdravstvene zaplete, zato je pomembno, da težave jemljete z vso resnostjo in jih začnete odkrivati in zdraviti v zgodnji fazi. Le tako lahko zmanjšate tveganje za razvoj nadaljnjih težav.

koliko časa traja vnetje dlesni

Pripravite si domače zdravilo za vnete dlesni

Poleg rednega ščetkanja in nitkanja ter obiskov zobozdravnika, si lahko občasno pripravite tudi katero spodnje domače zdravilo za vnete dlesni:

 • Žvrkljanje olja po ajurvedi: vzemite žlico visokokakovostnega kokosovega, sezamovega ali sončničnega olja in ga 5 do 15 minut žvrkljajte med zobmi. Olje izpljunite, sperite s toplo vodo in normalno umijte zobe.
 • Pitje zelenega čaja: zeleni čaj dokazano pomaga pri ohranjanju zdravja ustne votline, zato si brez skrbi privoščite 1 do 2 skodelici tega blagodejnega napitka na dan.
 • Zobna pasta in ustna vodica z neemom: neem je zimzeleno drevo, katerega sestavine delujejo protibakterijsko, antioksidativno in antiseptično.
 • Topla slana voda: 1 čajno žličko soli zmešajte v skodelici tople vode in jo žvrkljajte v ustih. Slana voda lajša inflamacijo in preprečuje infekcije v ustni votlini.
 • Uporabljate ustno vodico in zobno pasto z aloe vero: aloe vera deluje protibakterijsko in protiglivično.