čet. Jun 20th, 2024

Če ste se kdaj vprašali, zakaj se pes vrti v krogu, ste verjetno ugibali, zakaj to počnejo. Obstaja veliko razlogov, zakaj se pes vrti v krogu, od tega, da bi našli svoj prostor, do tega, da bi našli točko izhoda. To nenavadno vedenje psa je lahko tudi način, kako izraža svoje čustveno stanje. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se pes vrti v krogu.

pes2

Poraba energije in pozicijoniranje prostora

Eden najpogostejših razlogov zakaj se pes vrti v krogu je, da imajo kosmatinci veliko energije in ne morejo najti načina, kako jo porabiti. Zato začnejo delati dejanja, ki so bolj fizična narave in jim omogočajo, da se sprostijo. Vrtenje je eno izmed teh dejanj in je enako kot hoja ali udarjanje z nogami. To je način, da se kosmati prijatelj sprosti in porabi svojo energijo. Drug razlog je lahko ta, da želi svoj prostor označiti. Obrnil se bo proti vam ali osebi ali predmetu in ga bo označil s svojim vonjem. To je način, da pove ostalim psom (in ljudem), da je ta prostor “njegov”. To bodo običajno to počeli pred spanjem ali medtem ko so sami doma.

pes44

Čustveno stanje

Vrtenje lahko tudi kaže na čustveno stanje psa. Če vas bo stalno opazoval in vas gledal ter se mu bo slabo počutil, potem je verjetno pod stresom ali pa ima anksioznost. Lahko so pod stresom lahko tudi zato, ker ne dobijo dovolj gibanja ali socialne interakcije. Večina jih trpi zaradi strahu pred tujci, glasnimi zvoki ali drugimi dejavniki, ki bi jih lahko spravili v stres. Ta dejavnost mu bo pomagala pri sprostitvi stresa in se bodo bolje počutiti. Vsak kosmatinec občasno to počne, a če je to njegov redni vzorec obnašanja, potem je to lahko znak neke bolezni. Tovrstna dejavnost je lahko tudi navada, ki jo je lahko kot mladič dobil od svojih staršev. Štirinožni prijatelj se lahko navadi to početi tudi zaradi dolgega časa, ki ga preživi na verigi.

pes

Kako izboljšati čustveno stanje psa?

Če ste lastnik psa, verjetno želite, da bi bil srečen in zadovoljen. Toda včasih se lahko zgodi, da je bolj razdražljiv kot po navadi. Razlogi so lahko različni – od tega, da preveč časa preživi doma, do tega, da je bolan. Pozitiven učinek na telo in čustva imata gibanje in svež zrak. Zato je priporočljivo, da  ga vsaj dvakrat na dan peljete na sprehod po okolici ali pa ga odpeljete v gozd ali park. Pomembno je le, da ne hodite preveč hitro. To mu bo omogočilo, da se bo umiril in spočil pred naslednjim aktivnim delom dneva. Pozornost in ljubezen so nujno potrebni elementi za dobro čustveno stanje. Zato si morate vsak dan vzeti nekaj časa samo za vas in vašega psa – igrajte se skupaj ali pa ga masirajte medtem ko sedite na kavču. Pomembno je le, da je ta čas resnično usmerjen samo nanj – tako bo vedel, da ste tam zares radi in se bo počutil varnega ter ljubljenega.

pes3

Bolezni in nevrološke motnje

Razlog zakaj se pes vrti v krogu je lahko tudi simptom bolezni, kot sta denimo epilepsija ali demenca. Če imate sume, da ima epilepsijo ali demenco, ga morate nemudoma odpeljati k veterinarju. Veterinar bo opravil pregled in ugotovil točen vzrok težave ter predpisal ustrezno zdravljenje. Lahko pa je tudi simptom nevroloških motenj ali poškodb hrbtenice ali živcev. Če mislite, da ima vaš štirinožni prijatelj težave zaradi nevroloških motenj ali poškodb hrbtenice ali živcev, mu morate nujno pomagati in ga odpeljati k veterinarju takoj, ko opazite prve simptome bolezni. V vsakem primeru bo potrebno še veliko raziskav, ki bodo pojasnile to nenavadno vedenje psa. Do takrat pa bomo morali bolj ali manj le ugibati razloge.