čet. Jun 20th, 2024

Življenje in delo brez kakovostnega in hitrega dostopa do spleta postaja nepredstavljivo. Ne glede na to, ali smo doma, na poti, med opravki, na dopustu ali v službi, potrebujemo dostop do virtualnih vsebin. Mobilni internet brez naročnine se izkaže kot elegantna in enostavna rešitev, ki omogoča hiter dostop do spletnih vsebin. Med ponudniki nudi kvalitetno storitev tudi BobInternet brez naročnine omogoča raznolike aktivnosti, kot so brskanje po spletu, gledanje videoposnetkov, prenašanje vsebin ter dostop do socialnih omrežij. Za dostop do spleta potrebujemo SIM za prenos podatkov.

internet brez naročnine 1

Koliko podatkov porabimo za različne dejavnosti?

Pomembno je razumeti, da je za internet brez naročnine mesečna poraba odvisna od posameznikovih potreb po raziskovanju digitalnih vsebin. Prilagajanje izbire paketa glede na povprečno porabo postane ključno, da se izognemo nepotrebnim stroškom. Za okrog 2000 obiskov spletnih strani na mesec, kar je približno 66 na dan, porabimo približno 2 GB informacij, saj se za odpiranje spletne strani običajno porabi 200 kB. Izmenjava 1000 elektronskih sporočil na mesec običajno porabi približno 400 MB prometa. Pri pošiljanju sporočil s priponkami lahko ta količina naraste, vendar težko preseže 1 GB, odvisno od velikosti datotek.

prenos podatkov 1

Predvajanje video vsebin

Aplikacije običajno porabijo malo podatkovnega prometa, medtem ko se pri spletnih igrah porabi več. Promet iz tega naslova lahko sega od 100 MB do 10 GB na mesec ali celo več, odvisno od kompleksnosti in velikosti iger. Predvajanje videoposnetkov je ena najbolj potratnih dejavnosti po količini informacij. Natančna poraba je odvisna od več dejavnikov kot so izbrana kakovost videoposnetka, uporabljena naprava ter čas gledanja. Količine za YouTubove videoposnetke kažejo, da lahko poraba doseže tudi 2 GB na uro, zlasti pri visokih ločljivostih. Uporabnik, ki gleda vsaj en film v full HD ločljivosti na dan, se lahko sreča z mesečnim prometom do 150 GB.

Odlična alternativa fiksnemu omrežju

Namesto fiksnega omrežja, bodisi bakrenega, kabelskega ali optičnega, lahko uspešno uporabimo mobilni internet brez naročnine. Mobilna omrežja, zlasti 4G in 5G, se hitro razvijajo, ponujajo visoke hitrosti, dobro pokritost in konkurenčne cene. SIM za prenos podatkov lahko predstavlja odlično alternativo. Bob, na primer, ponuja ugodne pakete, ki zadovoljijo različne potrebe uporabnikov. SIM za prenos podatkov je na voljo v odličnih paketih, ki so zasnovani za uporabo kjerkoli in kadarkoli. S temi paketi imate možnost izbire in enostavne uporabe na poti, na vikendu ali doma. SIM za prenos podatkov stane samo 4,99 EUR in vključuje začetni bonus 100 enot. Te enote lahko uporabite za minute ali SMS sporočila.

prenos podatkov

Količina podatkovnega prometa pri poslušanju glasbe

Poslušanje glasbe prek storitev, kot so Spotify, Tidal in Apple Music, se izkaže kot bistveno bolj učinkovito glede na količino prometa v primerjavi s predvajanjem glasbe na YouTube, kjer se obenem predvaja tudi video. Na primer, poslušanje pesmi na Spotifyju porabi do 5 MB na pesem pri običajni kakovosti in 10 MB pri visokokakovostnem predvajanju. Internet brez naročnine omogoča poslušanje glasbe kjerkoli. Objave na družbenih omrežjih ne porabijo veliko. Na primer, če na dan objavite 5 slik boljše kakovosti, na mesec poraba običajno ne preseže 1 GB prometa.

Brezskrbna in učinkovita uporaba spleta

Prednosti, ki jo ima mobilni internet brez naročnine pred fiksnim, so raznolike in vključujejo razpoložljivost, enostavnost uporabe in ceno. Na voljo je skoraj povsod, saj je pokritost z LTE 4G omrežjem zelo visoka, kar omogoča dostop praktično kjerkoli v državi. To je še posebej pomembno za ljudi, ki potrebujejo zanesljiv dostop med potovanji ali na mestih, kjer fiksni dostop do spleta ni na voljo. Preprost je za uporabo, saj je v primerjavi s postopki namestitve fiksnega priključka namestitev mobilnega priključka običajno hitra in enostavna. Ponudniki lahko ponudijo pakete, ki vključujejo vse potrebno. Na voljo sta mobilni modem in SIM za prenos podatkov, kar še dodatno olajša uporabo.

SIM za prenos podatkov

Prilagodljiva in ekonomična izbira

SIM za prenos podatkov pogosto omogoča cenovno ugodnejše možnosti v primerjavi s fiksnim priklopom. Čeprav je pogosta praksa, da ponudniki fiksnih priključkov vključujejo televizijo, fiksno telefonijo in mobilno telefonijo v pakete (trojčki in četvorčki), mobilni internet omogoča uporabnikom, da plačajo le za storitev, ki jo resnično potrebujejo. To lahko privede do nižjih mesečnih stroškov za uporabnike. Rezultat raziskave kaže, da je povprečna mesečna vrednost za vse elektronske komunikacijske storitve 70 evrov. SIM za prenos podatkov lahko tako predstavlja privlačno alternativo z vidika stroškov, še posebej, če uporabnik ne potrebuje dodatnih storitev, kot so televizija ali fiksna telefonija.

Kako povečati hitrost?

Največja hitrost je običajno mogoča preko optičnega priključka, doseže lahko tudi do 1000 Mbit/s. Kljub temu se postavlja vprašanje, kdo in kako bi sploh lahko izkoristil tako hitro povezavo, saj se soočamo s številnimi omejitvami. Pomembnejša od hitrosti same je uporabniška izkušnja, ki mora zadovoljiti potrebe uporabnika. Ko gre za internet brez naročnine za domačo uporabo nekateri operaterji ponujajo tudi višje hitrosti ob doplačilu. Pri izbiri je ključno upoštevati lastne potrebe in se odločiti za najbolj primerno rešitev. Razmisliti je treba o številu uporabnikov, napravah in vrsti dejavnosti, ki se izvajajo na omrežju. Individualne potrebe določajo, ali je višja hitrost potrebna in smiselna investicija.