čet. Jun 20th, 2024

Čeprav skakanje s kolebnico pogosto vidimo kot igračo za otroke, pa je v svetu številnih športov pomemben rekvizit za ohranjanje forme, kondicije in za ogrevanje telesa. Nič nenavadnega ni, če boste preskakovanje kolebnice opazili pri košarkarjih, boksarjih, nogometaših ipd. Ne samo, da je ta vadba odlična za ohranjanje forme, izgubljanje telesne teže ali oblikovanja mišic, je tudi izjemno ugodna, saj zanjo ne potrebujete nič drugega, kot športne copate in kolebnico, vadbo pa lahko izvajate kjerkoli – doma, na balkonu, v parku ali telovadnici.

skakanje s kolebnico..png1.png

Vadba, ki pokuri več kalorij    kot pol ure teka

Tek z zmerno stopnjo intenzivnosti je odličen za telo in dobro počutje, vendar samo z njim ne boste izgubili kilogramov. Za to je treba v program vadbe obvezno vključiti tudi trening moči, ki pripomore k oblikovanju mišične mase. Za razliko od teka, skakanje s kolebnico sodi v kategorijo HIIT vadbe oz. vadbe z visoko intenzivnostjo v krajših intervalih, kar je veliko bolj učinkovito pri izgorevanju maščob in izgubi kilogramov. Tako lahko že nekaj minutna vadba s tem preprostim rekvizitom pokuri več kalorij kot pol ure pogovornega teka.

Redna vadba, t. j. vsaj 20 minut intenzivne vadbe na dan, pokaže rezultate že v slabem mesecu dni. Seveda pa je rezultat odvisen tudi od drugih dejavnikov kot so prehrana, intenzivnost vadbe, genetske predispozicije, metabolizem … Kakorkoli, rezultati se bodo pokazali, če ne na telesni teži, pa zagotovo na vašem počutju.

skakanje s kolebnico

Zakaj je preskakovanje kolebnice dobro za vas?

Tovrstne vadba pomaga ohranjati kostno gostoto, kar zmanjša možnost za nastanek zlomov, še posebej v starejših letih. Vadba dvigne srčni utrip in pospeši dihanje, zaradi česar se krepi delovanje srca, krepijo se pljuča, znižuje se telesna teža in izboljšuje počutje. Prav tako vadba krepi mišice in sklepe v gležnjih, izboljšuje koordinacijo rok in nog, izboljša se ravnotežje, krepijo se mišice nog, zadnjice in rok. Pomaga tudi pri ohranjanju pokončne drže.

Kolebnica je obvezen del kondicijske priprave različnih športnikov, tako profesionalnih kot rekreativnih. Je odličen pripomoček za ogrevanje pred tekom, vadbo v fitnesu, pri ekipnih športih in borilnih veščinah. Tudi če se ne ukvarjate s katerim od teh športov, je vadba odličen način, da v svoj vsakdan vnesete nekaj aktivnosti. Še posebej priročna je vadba za tiste, ki nimate na voljo veliko časa, bi pa radi naredili največ, kar se da.

skakanje s kolebnico.

Na kaj je treba paziti pri vadbi?

Starostne omejitve za skakanje s kolebnico ni. Uporabljajo jo lahko otroci, mladostniki, odrasli in tudi starejši, čeprav je pri slednjih potrebna večja pazljivost. Čeprav je otroško enostavno, pa je vseeno dobro, da ste pri izvajanju vaj previdni. Še posebej, če imate kakšrne koli poškodbe kolen, hrbtenice ali ramen, bolečine ali bolezni. Vadbe se lotite počasi in postopoma, naprej z manj intenzivnimi poskoki, šele kasneje se lotite treninga vzdržljivosti. Še posebej, če hitro postanete utrujeni, raje vzemite kratko pavzo, saj se lahko v trenutku nepazljivosti hitro spotaknete in poškodujete.

skakanje s kolebnico1

10-minutno vodeno skakanje s kolebnico

Trening začnite z dvominutnim ogrevanjem, najprej z lahkotnim dvojnim poskakovanjem, kjer eno nogo položite pred drugo ali s hopsanjem, kjer eno nogo dvignete v pravokotni položaj. Vadbo nadaljujte z enojnimi skoki, ki jih dopolnite z dvigovanjem nog, kot da bi tekli na mestu. V kolikor je tempo prehiter, lahko poskočite dvakrat na levo, dvakrat na desno nogo. Držite tempo približno 2 minuti. Izkoristite naslednjo minuto, da pretegnete noge – pokrčeno nogo dvignite k telesu in nazaj k zadnjici. Sledita 2 minuti intenzivnih poskokov, 10-krat na eni nogi in 10-krat na drugi nogi. Naslednji 2 minuti izkoristite za vsonožno gibanje levo in desno. Zadnjo minuto izkoristite za lahkotno dvojno poskakovanje in umirjanje srčnega utripa. Po zaključeni vadbi ne pozabite na raztezanje.