pon. Apr 15th, 2024

V iskanju poti do zdravega in uravnoteženega življenja se pogosto osredotočamo na dobro počutje, lepoto ter notranje ravnovesje. Med ključnimi gradniki, ki pripomorejo k temu, sta odgovorna protein kolagen in sami probiotiki, naravna čudežna sestavina ter mikroskopski varuhi vaše prebave. Oba s svojimi edinstvenimi lastnostmi igrata ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave kože in učinkoviti prebavi.

Oba naravna proizvoda najdete v številnih bolje založenih trgovinah ter tudi v spletnih trgovinah, kot je to na primer Malinca –  https://www.malinca.si/kolagen-up.html

Probiotiki2

Za kaj sta koristna v telesu?

Oba imata svoje funkcije, ki jih v kombinaciji izpolnjujeta popolno. Še posebej, če sta izdelana iz naravnih sestavin, saj je njuna absorpcija boljša in deluje dalj časa.

Kolagen in njegove koristi za telo:

 • Zdrava koža
  Eliksir je ključen za ohranjanje elastičnosti in čvrstosti kože. Pomaga pri zmanjševanju gubic ter znakov staranja, kar pripomore k mlajšemu in bolj sijočemu videzu kože.
 • Močni lasje in nohti
  Krepi strukturo las in nohtov, kar pomaga preprečevati krhkost, lomljenje in cepljenje.
 • Zdravi sklepi in kosti
  Sodeluje pri tvorbi hrustanca in pomaga ohranjati gibljivost sklepov ter zmanjšuje tveganje za nastanek bolečine in raznih poškodb.
 • Izboljšana prebava
  Kolagen pomaga pri zdravljenju poškodovane črevesne stene in spodbuja k bolj zdravi prebavi.

kolagen2

Kaj pa je pravzaprav kolagen?

Kolagen je najpogostejši strukturni protein, ki ga najdemo v telesu živali in ljudi. Gre za beljakovino, sestavljeno iz dolgih verig aminokislin, ki tvorijo močna vlakna. Kolagen je ključen gradnik vezivnega tkiva v telesu in igra pomembno vlogo pri ohranjanju čvrstosti, elastičnosti ter strukture kože, kosti, hrustanca, tetiv, vezi in drugih tkiv. V koži je odgovoren za tonus in elastičnost, kar zagotavlja mladostni videz ter preprečuje nastanek gubic.

S staranjem se naravna proizvodnja v telesu zmanjšuje, kar lahko privede do izgube volumna kože, pojavljanja gubic ter izgube elastičnosti. Ta eliksir življenja igra ključno vlogo tudi pri zdravju sklepov in kosti. V hrustancu sodeluje pri vzdrževanju njegove strukture in blaženju obremenitev sklepov, kar omogoča nemoten gib in zmanjšuje tveganje za poškodbe. V kosteh pa zagotavlja trdnost in odpornost.

kolagen3

Probiotiki in njegove koristi

Sami probiotiki na telo ne delujejo tako dobro kot v kombinaciji s proteinom, imenovanim kolagen. Kako in kje pa pomaga njihova uporaba?

 • Uravnotežena črevesna flora
  Probiotiki naseljujejo prebavni trakt s koristnimi bakterijami, kar ohranja ravnovesje v črevesni flori. To pomaga pri boljši prebavi in absorpciji hranil.
 • Krepitev imunskega sistema

Zdrava črevesna flora ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, saj več kot 70 odstotkov imunskih celic nastane v črevesju.

 • Preprečevanje prebavnih težav
  Probiotiki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov prebavnih težav, kot so napihnjenost, zaprtje in driska.
 • Izboljšana absorpcija hranil
  Z zdravo črevesno floro se poveča sposobnost telesa za absorpcijo vitaminov, mineralov in drugih hranil.
 • Podpora za zdravo kožo

probiotiki

Raziskave kažejo, da lahko probiotiki pomagajo tudi izboljšati stanje kože pri določenih kožnih stanjih, kot so: akne, ekcemi in dermatitis.

Kombinacija kolagena in probiotikov ima sinergistične učinke, ki pomagajo ohranjati zdravo kožo, kosti, sklepe ter hkrati izboljšujejo prebavo in splošno počutje. Redno uživanje teh dveh sestavin lahko prispeva k celovitemu zdravju telesa in k vaši dobrobiti.

Medsebojno delovanje odlično deluje na: kožo, prebavo, spodbudo k boljši absorpciji hranil, zmanjšanje vnetij ter izboljšanje imunskega sistema.

probiotiki1

Pa veste, kaj so probiotiki in v katerih živilih jih lahko najdemo?

Velikokrat se zgodi, da z vsakodnevno hrano ne zaužijete dovolj pomembnih sestavin, ki bi blagodejno vplivale na prebavila in splošno počutje. Zato je dobro, da vnesete prehransko dopolnilo, ki nadomesti tisti odstotek, nezaužitih, sestavin in omogoči zdravo in dobro počutje.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, predvsem bakterije, in nekateri kvasovke, ki naseljujejo prebavni trakt in imajo pozitiven učinek na zdravje gostitelja, kadar se uživajo v zadostnih količinah. Ta “dobra” bakterijska flora, ki naseljuje prebavni trakt, pomaga vzdrževati ravnovesje mikroorganizmov v črevesju in ima številne koristi za zdravje. Ključno za učinkovito prebavo, krepitev imunskega sistema in absorpcijo hranil.

Najdejo se predvsem v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, kislo mleko, repa, redkvice, avokado in podobno.

kolagen1

Kaj se zgodi ob vodenju nezdravega življenjskega sloga?

Velikokrat slabe bakterije prevzamejo nadzor in zavladajo črevesju, kar lahko pripelje do katastrofe. V črevesju se zgodi porušitev, saj dobre bakterije, brez prave hrane, začnejo umirati. Kaj hitro vas bodo zajeli simptomi napihnjenosti, trebušni krči, vetrovi, hiter padec imunskega sistema in včasih celo vročina.

Zato kombinacija probiotiki (najdete jih npr. v imunobiotikih) resnično dobro vpliva na zdravo kožo, prebavo ter odlično počutje. Probiotiki s svojo močjo ohranjajo uravnoteženo črevesno floro, kar pozitivno vpliva na kožo, imunski sistem ter prebavo. Kolagen pa je temeljni gradnik, ki koži, kostem in sklepom podarja čvrstost in elastičnost.

Za optimalne rezultate ob jemanju katerega od naštetih, se je dobro posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati najprimernejše prehranske