sob. Jul 20th, 2024

Ko izbiramo različne turistične destinacije za naš dopust ali pa se odpravljamo na tuje zaradi poslovnih ali drugih razlogov in pred tem urejamo logistične podrobnosti, kot so npr. avtobusni ali kombi prevozi oseb,   dokumentacijo, kot so vizumi, in tako dalje, ne smemo, med drugim, pozabiti tudi na zdravstveno zavarovanje za tujino. Z njim bomo lahko nekoliko bolj sproščeno potovali, saj nas nepredvidene situacije lahko hitro doletijo in v takih trenutkih je ključnega pomena urejeno zdravstveno zavarovanje za tujino.

Kot lahko vse večkrat zasledimo v novicah, se nekateri turisti odpravijo na pot brez njega in v primeru nesreče stroški zdravljenja kar naenkrat narastejo na vrtoglave vsote. Tedaj so največkrat preko sorodnikov in prijateljev organizirane razne spletne kampanje zbiranja sredstev za kritje stroškov, ki pa imajo različne uspehe. Da bi se izognili tovrstnim situacijam, tako poskrbimo za ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino, s katerim bo naše potovanje bolj sproščeno. Katero vrsto pa je najboljše izbrati in kaj moramo še vzeti v ozir?

kombi prevozi oseb1

Katero zdravstveno zavarovanje za tujino bo najbolj ustrezno, da ne pride do zapletov?

Evropska kartica, ki jo pridobimo brez dodatnih plačil preko ZZZS, če imamo urejen status, načeloma krije nekatere storitve, vendar nam plačljivo zdravstveno zavarovanje za tujino nudi še več. Glede na to, koliko časa bomo odsotni, lahko časovno izbiramo med:

 • kratkoročnim in
 • celoletnim

Prvo je priporočljivo, kadar točno vemo, koliko časa bomo odsotni, drugo pa je smiselno, če smo veliko zdoma oziroma večkrat letno. Tako nam ga namreč ni treba vsakič znova sklepati. Obenem lahko vanj vključimo tudi družinske člane. Podrobno sicer preverimo, kaj nudita kratkoročno in celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino. Denimo:

 • škode pri alpinizmu in jamarstvu,
 • letenju s padali, zmaji ali jadralnimi letali
 • ali zaradi prekomernega uživanja opojnih substanc,
 • stroški zdravil, ki niso izdani na recept,
 • obstoječe bolezni ter poškodbe,
 • redni pregledi in tipične težave v času nosečnosti in podobno

v obeh primerih ne pridejo v poštev. Obstajajo tudi omejitve, recimo če imamo že več kot 75 let, bomo imeli doplačilo na premijo, prav tako če se ukvarjamo s poklicnim športom. Doplačila nas čakajo še pri adrenalinskih aktivnostih, kot so smučanje izven urejenih smučišč, planinarjenje nad 3000 m, prosto plezanje, kajtanje, podvodni ribolov, downhill kolesarjenje in tako dalje. Kriti so pretežno različni transporti v najbližje bolnišnice ali v domovino, zdravila, ki so izdana na recept, nujne zobozdravstvene storitve, spremstvo mladoletnega otroka in tako dalje. Če nismo prepričani, da nam pred odhodom ne bo bolezen ali poškodba preprečila poti, pa poleg naštetega zavarujemo lahko tudi riziko odpovedi potovanja.

zdravstveno zavarovanje za tujino

Zakaj so kombi prevozi oseb ena varnejših izbir za potovanja?

V kolikor imamo možnost oziroma potrebo, da bodo kombi prevozi oseb naša preferenca, če recimo potuje skupina zaposlenih ali druga večja skupina, bo to ena izmed bolj varnih opcij. Kombi prevozi oseb so že zaradi same velikosti vozila manj tvegani, če pride do trkov na cesti, dodatno pa lahko tudi tedaj, ko vključujejo še najetega usposobljenega voznika. Obenem že popotovanje kot skupina zagotavlja večjo zanesljivost. Kombi prevozi oseb so idealni za naslednje situacije:

 • transport do letališč pri nas in v drugih državah (Trst, Benetke, Zagreb, Dunaj, Graz itd.),
 • zasebne dogodke, kot so poroke, obletnice, rojstni dnevi itd., ali VIP in protokolarne dogodke,
 • kongrese ter konference in drugo.

Kaj vse nam še omogočajo kombi prevozi oseb, da bo naša skupina na poti kar se da sproščena, preverimo pri priznanih ponudnikih.

kombi prevozi oseb

Preverimo stanje na destinacijah

Vselej se tudi pozanimajmo o varnostnih razmerah v državi, v katero bomo odpotovali oziroma katero bomo prešli. Če odhajamo na območja, kjer smo lahko podvrženi raznim političnim nemirom, naravnim nesrečam ali drugim neprilikam, predhodno izpolnimo spletni obrazec, ki je na voljo na strani eUprave oziroma Ministrstva za zunanje zadeve. S tem bomo v primeru nezgode olajšali izvajanje konzularne pomoči, saj nas bo Konzularna služba, ki je na voljo vse dni v letu 24 ur na dan, lažje oziroma hitreje kontaktirala. Aktualne informacije glede stanja po državah so na voljo tudi preko spletne strani Ministrstva za zunanje zadeve, ki jih redno objavlja. V iskalniku preprosto izberemo državo, ki nas zanima, in dobimo osnovne podatke. Predvsem nas bo zanimala stopnja tveganja, ki je sestavljena iz petih sklopov:

 • tveganje ni povečano,
 • povišana,
 • visoka
 • in najvišja stopnja tveganja ter
 • priporočena zapustitev države.

zdravstveno zavarovanje za tujino

Stopnje so označene tudi barvno, od zelene, rumene, oranžne, rdeče in do črne. Pri tem moramo upoštevati:

 • da so nasveti in priporočila zgolj informativne narave
 • in da moramo preveriti tudi druge kanale, da bomo pridobili čim bolj realno sliko.

Glede na nepredvidljivost okoliščin pa je odločitev vedno na nas, ali se je sploh smotrno podati nekam, kjer se situacija lahko hitro zaostri. Npr. na otokih, v gorskem svetu ali v odročnih krajih ipd. velja še dodatno poskrbeti za svojo varnost. V prvi vrsti razmislimo, kakšno medicinsko oskrbo lahko dobimo v nekem kraju, če se poškodujemo ali zbolimo, in glede na to sprejmimo riziko.

zdravstveno stanje za tujino2