pet. Dec 2nd, 2022

Starševstvo je lahko težka naloga, vendar je tudi ena izmed najbolj koristnih. Zato je pomembno, da imate na voljo vse potrebne informacije, ki jih lahko dobite tudi na spletu kot spletna šola za starše. Na voljo so članki o različnih temah, od razvoja otroka do dojenja, vzgoje in prehrane. Naučili se boste tudi kako pripraviti seznam za porodnišnico. Ne glede na to, ali ste starš prvič ali pa otroke vzgajate že vrsto let, vam šola za starše v Ljubljani lahko vedno nekaj ponudi. Zakaj si torej ne bi vzeli nekaj minut časa in preučili vsebin, ki jih ponuja spletna šola za starše? Morda boste presenečeni nad tem, kar boste našli! Spletna šola za starše vam lahko pomaga, da se boste počutili bolj pripravljeni in samozavestni, ko bo napočil čas. Obstaja veliko različnih vrst poroda in morda boste želeli vedeti o vseh, preden se odločite. Z raziskovanjem na spletu lahko spoznate vse različne možnosti in se odločite, katera je za vas najboljša.

seznam za porodiščnico1

Seznam za porodnišnico

Pomembno je, da nosečnice s seboj vzamejo nekaj predmetov, ko se porod začne.

seznam za porodiščnico

Nekateri od teh predmetov so našteti v nadaljevanju in naj bi jih seznam za porodnišnico vseboval: potrebujejo seznam zdravil, ki jih jemljejo, vključno z odmerkom in pogostostjo, kartico zdravstvenega zavarovanja, kopijo porodnega načrta, če ga imajo. Na seznam za porodnišnico sodijo tudi naslednje stvari: osebni dokument, denar, če bi morali v bolnišnici kaj kupiti, prigrizki in vodo, zlasti če bodo v bolnišnici dlje časa, toaletne potrebščine, vključno z zobno ščetko in zobno pasto, losjonom za telo itd. Seznam za porodnišnico naj vsebuje tudi naslednje stvari: oblačila za odhod domov za otroka, vaša oblačila za odhod domov, polnilce za vse elektronske naprave, zabavo, kot so knjige, revije ali tablični računalnik in druge pomembne stvari.

seznam za porodiščnico7

ABC dojenja

Spletna šola za starše ima med svojimi vsebinami tudi modul o dojenju. Dojenje je ena najbolj naravnih stvari, ki jih lahko mati naredi za svojega otroka. Zagotavlja vsa hranila, ki jih otrok potrebuje v prvih mesecih in letih, ter pomembna protitelesa, ki otroka ščitijo pred okužbami. Dojenje pomaga tudi pri oblikovanju močne čustvene vezi med materjo in otrokom. Dojenje prinaša številne koristi tako materi kot otroku.

seznam za porodišnico1

Dojenje lahko zmanjša tveganje za debelost pri otrocih, pomaga materam pri hujšanju po porodu in zmanjša tveganje za nastanek raka na dojkah ali jajčnikih pozneje v življenju. Najpomembnejše je, da je dojenje poseben čas za navezovanje vezi med materjo in dojenčkom. Dojenčku pomaga spoznati materin vonj, občutek in toploto. Tako se lahko otrok počuti varnega in zaščitenega, kar je zelo pomembno za njegov razvoj.

ABC dojenja

Priprava na porod

Ko ste noseči, morate veliko razmišljati o tem, kako bo porod potekal in kaj boste med porodom potrebovali. V pomoč naj vam bo seznam za porodnišnico. Zlahka se počutite preobremenjeni, od izbire zdravstvenega delavca do uživanja prave hrane.

Ko se bliža datum poroda, se morda sprašujete, kako se pripraviti na porod. Čeprav je vsak porod drugačen, obstaja nekaj splošnih stvari, ki jih lahko tudi vsebuje seznam za porodnišnico in vam lahko pomagajo, da se boste počutili bolj pripravljeni in samozavestni. Najprej poskrbite, da boste imeli dober podporni sistem. To so lahko vaš partner, prijatelji, družina ali celo dula. Ne glede na to, kogar boste izbrali, se prepričajte, da je to oseba, s katero se dobro počutite in ki bo podpirala vaše odločitve med porodom.

priprave na porod

Pomen gibanja za otrokov razvoj

Spletna šola za starše govori tudi o tem, da je gibanje bistvenega pomena za otrokov razvoj. Otrokom pomaga pri telesnem, kognitivnem in čustvenem razvoju. Gibanje otrokom pomaga razvijati grobo in fino motoriko. Groba motorika je potrebna za dejavnosti, kot so hoja, tek in plezanje. Fina motorika je potrebna za dejavnosti, kot sta pisanje in risanje. Gibanje otrokom pomaga pri razvoju prostorskega zavedanja, sposobnosti reševanja problemov in spomina. Prostorsko zavedanje je sposobnost razumevanja odnosov med predmeti v prostoru. Sposobnost reševanja problemov vključuje sposobnost iskanja ustvarjalnih rešitev za probleme. Spomin vključuje sposobnost pomnjenja informacij in navodil. Gibanje otrokom pomaga pri izražanju svojih čustev. Prav tako lahko otrokom pomaga pri uravnavanju čustev, saj omogoča sprostitev odvečne energije ter pomaga zmanjšati stres in tesnobo.

pomen gibanja za otrokov razvoj

Kaj morate storiti, ko se otrok začne jeziti?

Med vsebine, ki jih ponuja šola za starše v Ljubljani spada tudi predavanje o tem, kako ravnati, ko ima otrok izpad. Izpadi so pogost pojav v obdobju zgodnjega otroštva. So normalen del razvoja in se običajno zgodijo, ko so otroci utrujeni, lačni ali razočarani. Čeprav so za starše lahko frustrirajoči, lahko naredite nekaj stvari, s katerimi boste otroka pomirili in preprečili izbruhe besa. Najprej poskusite sami ostati mirni. Če se začnete jeziti ali razburjati, boste situacijo le še poslabšali. Drugič, poskušajte razumeti, kaj je morda vzrok za napad besa. Je otrok utrujen, lačen ali razočaran zaradi nečesa? Ko spoznate vzrok, ga lahko poskušate odpraviti. Tretjič, poskusite otroka odvrniti s čim drugim. To je lahko tako preprosto, kot da mu daste novo igračo za igranje ali če ga peljete na sprehod. Četrtič, ostanite dosledni. Če otroku rečete, da nečesa ne sme imeti, se tega držite. Če boste upoštevali te nasvete, boste otroku pomagali, da se nauči obvladovati svoja čustva.

kaj morate storiti ko se otrok začne jeziti